Dosarul “Albița 2”, amânat din cauza coronavirusului

0
820

• Curtea de Apel Iași a decis amânarea cu mai bine de o lună a unuia dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul instanțelor, Dosarul “Albița 2”, care a demarat încă din noiembrie 2014. Motivul amânării: numărul mare de inculpați – 21 – și de avocați ce urmau să fie prezenți în sala de judecată, în contextul epidemiei de coronavirus existente.

În octombrie 2013, o acțiune fulger a procurorilor DNA în Vama Albița s-a lăsat cu reținerea și, ulterior, arestarea preventivă a nu mai puțin de 21 de vameși și polițiști de frontieră, sub acuzația de luare de mită și alte infracțiuni de corupție, inclusiv asociere în vederea comiterii de infracțiuni. Conform procurorilor, acuzații își făcuseră un obicei în a solicita și primi diverse sume de bani, dar și bunuri, de la cei care tranzitau frontiera de stat, în schimbul inspectării sumare a vehiculelor, încurajând astfel contrabanda. Un singur inculpat, șeful de tură Magdalena Coșniță, și-a recunoscut faptele, alegând procedura simplificată de judecată și, astfel, în octombrie 2014, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Ceilalți inculpați au tăgăduit toate acuzațiile procurorilor, inclusiv înregistrările făcute de investigatori sub acoperire, care, în opinia procurorilor, probau activitatea infracțională a vameșilor și poliiștilor de frontieră. Procesul care a urmat a durat mai bine de 4 ani, la cele aproape 70 de termene de judecată fiind audiate sute de persoane, pentru ca în final, în noiembrie 2018, Tribunalul Vaslui să pronunțe o primă sentință în acest dosar. Fără excepție, toți inculpații au fost achitați de acuzația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, în sarcina lor fiind reținută doar aceea de luare de mită. În consecință, pedepsele acordate au fost mici, fiind cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Această sentință nu a fost pe placul procurorilor DNA, care ar fi dorit acordarea de pedepse mai consistente, și nici a inculpaților, din cauza cheltuielilor mari de judecată, în total aproape 160 mii de lei, pe care au fost obligați să le plătească, dar și a faptului că judecătorii le-au interzis dreptul de a mai exercita funcția de funcționar vamal.

În consecință, în ianuarie anul trecut, pe rolul Curții de Apel Iași a demarat apelul în acest dosar, care, se pare, este departe de a fi finalizat. Ultima amânare a fost decisă chiar de judecători, zilele trecute, în contextul epidemiei de coronavirus existente la nivel național. “Având în vedere măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru a preveni răspândirea infectării cu coronavirusul COVID-19, văzând și Hotărârea CSM nr. 191 din data de 10.03.2020, văzând și numărul mare al inculpaților și avocaților din prezenta cauză, pentru a evita crearea unor medii de natură să favorizeze răspândirea virusului, amână judecarea cauzei și stabilește termen de judecată la data de 22.04.2020”, a fost decizia instanței ieșene.

Pentru că este foarte posibil ca epidemia să nu înceteze până la termenul fixat, nu este exclus să fie decisă o nouă amânare, astfel că o soluție definitivă în acest dosar este greu de crezut că va fi dată înainte de toamnă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.