COVID-19: Conștiința civică – unii o au, alții au uitat-o!

0
6394

• Un bârlădean a transmis la redacție o sesizare în legătură cu un posibil caz de inconștiență din partea unui cunoscut, recent reîntors din Lombardia, zona cea mai afectată de coronavirus din Italia, via Spania, pentru a nu atrage atenția autorităților sanitare românești. Este posibil, crede bârlădeanul care ne-a sesizat, ca mulți dintre membrii familiei și apropiații persoanei în cauză să fi contactat temutul virus Covid-19. Prezentăm acest caz pentru valoarea de exemplu pe care o are, atât în ce privește comportamentul unor „stranieri”, cât și ca mostră de atitudine civică – necesară în contextul în care foarte mulți vasluieni revin în ultima perioadă pe meleagurile natale și, în ciuda mediatizărilor efectelor acestei boli și a faptului că sunt un adevărat pericol pentru comunitate, se sustrag măsurilor luate de autorități.

Gripa cauzată de Coronavirus, afecțiune care a ajuns în peste o sută de state, în unele cazuri, fiind declarate zone roșii sau galbene, a făcut numeroase victime și a paralizat complet activitatea, atât socială, cât și economică. Amploarea fenomenului a făcut ca și autoritățile române să facă un apel către persoanele revenite din străinătate, aceea de a anunța autoritățile sanitare cu privire la aceste împrejurări și să intre voluntar în autoizolare sau, după caz, în carantină. Din păcate, sunt numeroase exemple de persoane care au uitat de conștiința civică și pun în pericol sănătatea și chiar viața semenilor lor, inclusiv a propriilor familii. Cazului fostului polițist bucureștean care, revenit din Israel infectat cu Covid-19, a transmis boala atât membrilor familie sale, cât și unor colegi, este de notorietate, însă, se pare, nu servește drept lecție și altora. Este posibilul caz al unui bârlădean, revenit din Italia prin Spania, și care se poate să fi “pasat” boala tatălui său, acesta din urmă fiind un posibil pericol pentru colegii săi de muncă ori alte persoane din colectivitate. Cazul a fost semnalat de un alt bârlădean, coleg de muncă cu tatăl „stranierului”, revoltat de faptul că nimeni nu a avut curajul să ia vreo măsură, anunțând autoritățile.

“Eu știu o persoană care a venit din Italia, prin Spania în Bârlad de peste două săptămâni și acum 10 zile tatăl lui care lucrează la (…) în secția (…) a început să se simtă rău și totuși a mai venit la muncă vreo două zile și apoi a fost la medicul de familie și a solicitat concediu medical, dar nu a spus motivul. Nu a durat mult și colegul lui de schimb a început să se simtă rău. Acum, nimeni nu știe nimic, dacă au virusul sau nu, dar cert este că au intrat în contact cu foarte mulți colegi de muncă și riscul este ca foarte mulți să fie infectați și nici să nu știe încă. Deci, se poate răspândi foarte repede. Bănuiesc că în secție nici nu se vrea mediatizarea, pentru că ar urma închiderea, dar pericolul este extraordinar de mare, deoarece individul a fugit din zona Lombardia în Spania, a luat avionul și a venit acasă. Cea mai mare inconștiență este că are o soție și doi copii mici și totuși nu a vrut să anunțe că vine dintr-o zonă periculoasă și măcar să își facă testul. Se numește (…) iar tatăl lui de 52-53 ani (…) lucrează în secția (…) la (…), ca lăcătuș. Nu sunt 100% sigur că sunt infectați, însă nu au anunțat pe nimeni să facă măcar un test nici un membru al familiei și așa riscăm ca în scurt timp să ne trezim cu o extindere rapidă și cu (…) (una dintre cele mai mari întreprinderi bârlădene, n.r.) ÎNCHIS din cauza unor inconștienți care se sustrag analizelor și riscă să îmbolnăvească un oraș întreg pentru că soția celuilalt coleg care s-a simțit rău este taxatoare pe autobuz. Imaginați-vă! Este de interes și trebuie anchetat imediat!”, este mesajul bârlădeanului care a semnalat cazul care, într-un final, a ajuns în atenția DSP Vaslui.

În Hotărârea nr. 5 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, act normativ ale cărui prevederi sunt obligatorii, se arată că “(4) Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin punctele de frontieră terestre despre faptul că sunt OBLIGA}I să intre în carantină pe raza județului de graniță/izolare la domiciliu și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere. (5) De asemenea, se va comunica cetățenilor români că refuzul sau declararea unei rute false de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform art. 326 din Codul penal, instituindu-se asupra lor măsura obligatorie de carantină/autoizolare”.

NOTĂ: „Monitorul de Vaslui” a transmis Direcției de Sănătate Publică Vaslui toate informațiile necesare pentru demararea unei anchete în acest caz. Menționăm că am ales să prezentăm acest caz pentru valoarea lui de exemplu de urmat în materie de comportament civic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.