Coronavirusul rescrie Codul Penal. Până la 15 ani de pușcărie pentru zădărnicirea combaterii bolilor!

0
996

Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare se va pedepsi cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Infracțiunea “zădărnicirea combaterii bolilor” va fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare, dacă rezultatul este decesul unei persoane, falsul în declarații, cu până la 5 ani, iar omisiunea de a da declarații în cadrul anchetei epidemiologice, cu până la 3 ani de închisoare.

În contextul răspândirii infecției cu Coronavirus și a stării de urgență instituite pentru a contracara epidemia, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, Guvernul a modificat și completat Codul penal, astfel:

1. Articolul 326 se modifică și va avea următorul cuprins: “Falsul în declarații Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

2. Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins: “Zădărnicirea combaterii bolilor

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă. (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește. (10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării”.

3. După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 352*1, cu următorul cuprins: „Omisiunea declarării unor informații:

Art. 352. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

“Am modificat și Codul penal. E o măsură privitoare la infracțiunile care au loc în contextul coronavirus. Majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, în primul rând. Dacă nu spun de unde vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea. Am majorat pedeapsa pentru zădărnicerea combaterii epidemiei. Cine nu respectă măsurile autorităților trebuie să știe că vor avea dosar penal. Nu acceptăm ca cetățenii responsabili, care sunt izolați la domiciliu, să nu respecte deciziile autorităților și să îmbolnăvească cetățenii români. E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Și în această situație se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor știu că respectă legea. Tocmai din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru cei care nu înțeleg să respecte deciziile autorităților”, a declarat premierul Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.