Coronavirusul a paralizat complet învățământul!

0
827

• Închiderea, începând de ieri, a tuturor unităților din învățământul preuniversitar de stat a fost recent dublată de noi măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus, suspendarea tuturor olimpiadelor școlare județene și naționale, a competițiilor și antrenamentelor sportive și a tuturor activităților extrașcolare, fiind doar unele dintre ele. Cadrelor didactice care au nevoie de adeverințe, inclusiv pentru dosarele pentru gradațiile de merit, documentele le vor fi transmise pe e-mail, acestea neputând fi ridicate de la ISJ, emitentul documentelor.

Ținând cont de evoluțiile situației curente și de recomandările de la nivel central, Inspectoratul Școlar Județean a emis o circulară prin care, pe lângă suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ de stat și private, în perioada 11-22 martie, anunță măsuri identice și în cazul programelor de tip after school care funcționează in incinta unităților școlare sau în parteneriat cu unitățile școlare, cum este cazul celor 6 clase after-school înființate la nivelul județului Vaslui. De asemenea, sunt suspendate schimburile de experiență în proiectele Erasmus stabilite până la data de 31 martie, toate activitățile educative extrașcolare, susținerea olimpiadelor școlare județene și naționale, precum și susținerea competițiilor și antrenamentelor sportive. La fel se va întâmpla și cu activitatea Centrului județean de excelență, precum și cu alte activități de pregătire pentru performanță sau cu caracter remedial, care vor fi suspendate. Epidemia de coronavirus afectează până și înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, evaluarea psihosomatică a copiilor fiind de asemenea amânată până după reluarea cursurilor. Totuși, înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, on-line, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Urmare a interzicerii adunărilor publice la care este așteptată participarea a peste 1.000 de persoane, cele la care sunt așteptați între 200 și 999 de persoane putându-se organiza doar cu aprobarea Direcțiilor de Sănătate Publică, au fost suspendate toate târguri educaționale, expozițiile, conferințele și simpozioanele școlare programate în perioada următoare. De asemenea, au fost suspendate stagiile de practică ale școlilor postliceale sanitare publice și private.

În plus, Ministerul Educației și Cercetării a precizat că simulările pentru Evaluarea Națională, examenul de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.

“Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020”, precizează MEC, care a anunțat că toate activitățile extrașcolare, inclusiv cele programate în cadrul activităților de tip “Școala Altfel!”, sunt și acestea anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior.

“Transmitem elevilor și părinților recomandarea de a evita frecventarea spațiilor publice, cluburi, cinematografe, teatru, locuri de joacă, supermarket-uri, mall-uri, piscine, restaurante etc. De asemenea, domnii profesori sunt solicitați să propună elevilor teme de studiu individual la domiciliu: lecturi, exerciții, probleme, lecții interactive și, eventual, să identifice modalități de a intra in contact on-line cu elevii pentru activități didactice. Recomandăm tuturor – elevi, părinți, cadre didactice – o atitudine calmă, echilibrată, considerarea cu multă chibzuință a situației pentru evitarea oricărei neplăceri cauzate de o eventuală răspândire a COVID-19”, subliniază prof. Gabrila Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Mai trebuie spus că ISJ Vaslui a solicitat limitarea la maxim inclusiv a activităților de secretariat, în acest sens adoptând în regim de urgență o procedură referitoare la solicitarea și eliberarea documentelor, cu aplicabilitate imediată. Sunt avute în vedere îndeosebi adeverințele solicitate pentru dosarele de gradații de merit sau pentru alte situații urgente. Astfel, fiecare școală va centraliza solicitările cadrelor didactice de eliberare a documentelor de către inspectorii școlari din Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, centralizarea urmând a fi făcută la secretariatele instituțiilor de învățământ. Acestea vor transmite cererile sau solicitările respective în format scanat la adresa inspectoratului școlarar, în cerere, urmând a se indica adresa de e-mail la care se va transmite documentul solicitat. Ulterior, cererile preluate de ISJ vor fi înregistrate la secretariatul instituției și redirecționate către inspectorii școlari responsabili, care vor tipări, înregistra, semna și ștampila documentele rezultate și le vor transmite, în format scanat, la adresa indicată în cererea recepționată inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.