Consilierii PSD: „Vom vota bugetul Bârladului, dar numai cu amendamentele noastre!”

1
861

• După trei încercări eșuate de a se aproba bugetul Bârladului pe anul 2020, consilierii locali social-democrați au anunțat că grupul PSD îl va vota, însă doar cu condiția ca cele patru amendamente propuse de ei să se regăsească în proiectul de buget ce urma să fie dezbătut într-o nouă ședință de îndată, programată pentru ieri, la ora 15.00.

Ieri, 11 martie, adică în ziua în care urma să aibă loc cea de-a patra ședință a Consiliului Local (CL) în cadrul căreia trebuia dezbătut (și, cu puțin noroc, și aprobat!!) proiectul de buget al Bârladului pe anul în curs, consilierul PSD Andrei Huiban a susținut o conferință de presă. Evident, subiectul principal abordat a fost tot bugetul pe 2020. Din capul locului, acesta a declarat că grupul PSD va fi prezent la ședința de îndată de la ora 15.00 (a doua ședință de îndată, după cea din 10 martie, ora 14.00) doar dacă reprezentanții primăriei vor publica proiectul de buget pe platforma consilierilor, pentru a putea studia modificările aduse de la ședința ordinară din 9 martie, când s-a dezbătut timp de două ore, iar apoi a fost respins în toate cele trei variante propuse și supuse la vot. În plus, Huiban a subliniat că ei nu vor vota bugetul decât cu amendamentele propuse de ei în februarie, referitoare la învățământul bârlădean.

„Știți deja că consilierii PSD au formulat niște amendamente pe educație. Suntem de acord să votăm acest buget, dar cu acele obiective legate de școală, de educație, pe care le știți deja. Între timp, s-au produs mai multe evenimente, cea mai importantă fiind problema medicală survenită la nivel național și care a făcut obiectul unei solicitări din partea spitalului bârlădean. Ca urmare a intervenției consilierilor PSD, această solicitare a fost satisfăcută (alocarea sumei de 225.000 lei din excedentul bugetar de la finele lui 2019 pentru achiziționarea de containere speciale pentru carantinarea eventualilor bolnavi de COVID-19, n.r.). (…) În conformitate cu legea, excedentul poate fi folosit și în lipsa aprobării bugetului, pentru a se rezolva situații de criză de acest gen, dar și pentru a se achita cheltuielile salariale, blocate de domnul primar. În urma unei solicitări pe care o face la Finanțe, sume din excedentul bugetar pot fi folosite pentru satisfacerea cheltuielilor de personal. Lucrurile sunt prevăzute în lege, trebuie doar să o aplice așa cum trebuie”, și-a început Huiban discursul.

În continuare, timp de câteva minute bune, acesta a citat articole de lege și a vorbit despre bugetul propriu-zis al Bârladului, arătând că, după publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial din 6 ianuarie, autoritățile locale erau obligate să aprobe bugetul orașului în termen de 45 de zile și că, în cazul Bârladului, termenul a fost depășit. De asemenea, a precizat că, în lipsa unui buget aprobat pe anul în curs, activitatea cotidiană se poate desfășura în baza bugetului pe 2019, putându-se cheltui lunar 1/12 din bugetul precedent. Consilierul local a exemplificat articole de lege în care se prevede posibilitatea cheltuirii unor sume de bani și în cazul excedentului bugetar rămas la finele anului precedent, în lipsa bugetului aprobat pe anul în curs.

„Consilierii PSD își manifestă încă o dată disponibilitatea să participe la o ședință de îndată sau extraordinară, dar la care să știm ce discutăm. Și asta pentru că, în convocarea ședinței de îndată de ieri, la ora 14.00 (de marți, 10 martie, n.r.), nu știam ce proiect de buget vrem să aprobăm. Nu puteam să ne prezentăm doar ca să ridicăm mâna, așa cum dorește domnul Boroș. Proiectul de buget prevăzut a se discuta în ședința de marți nu a fost publicat pe platformă, pe site-ul primăriei. Am fost doar anunțați să ne prezentăm la ședință pentru că vom discuta bugetul. Dar trebuie să respectăm niște rigori legale, normale, firești. Iar astăzi (ieri, 11 martie, n.r.) am fost anunțați că, pe măsură ce se vor primi informații din partea tuturor departamentelor primăriei, ele vor fi publicate. Să sperăm că, la ora 15.00, vom ști cum arată noul proiect de buget pe care urmează să-l dezbatem. Oricum ar fi, ne menținem foarte ferm poziția referitoare la susținerea amendamentelor noastre ce vizează școala bârlădeană. Așadar, vom vota bugetul cu amendamentele pe care le susținem în continuare și pe care le vom susține și în ședința de după-amiază”, a mai precizat Andrei Huiban.

1 COMENTARIU

  1. Țara arde și voi ascultați ca vitele de Solomon! Nu va intereseaza de nimic,de sănătatea românilor, de persoanele cu dizabilitati, de bugetul orașului…numai de voi! Aceste amendamente de ce nu au fost implementate pe timpul “gospodarului ” penal Constantinescu când Solomon era vice? Atunci nu cadea pe el gardul dd la Codreanu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.