Certurile din CL au lăsat Bârladul fără buget

1
1459

• După aproape două ore de dezbateri aprinse, contre, certuri și ironii inițiate de PSD și PNL în Consiliul Local Bârlad, dar și două părăsiri ale sălii, edilul orașului s-a văzut nevoit să retragă inițiativa de pe ordinea de zi. Cum direcțiile și instituțiile din subordinea primăriei nu pot funcționa fără un buget alocat aprobat, cât de curând, proiectul de buget al Bârladului va fi supus unei noi dezbateri în plen.

Nu mai puțin de două ore a fost dezbătut proiectul bugetului de venituri și cheltuieli aferent Bârladului pe anul 2020 în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local (CL) Bârlad de joi, 27 februarie. Însă, în mod surprinzător pentru mulți, în final, a fost retras de pe ordinea de zi chiar înainte să fie supus la vot. Iar acest lucru s-a datorat faptului că cele două tabere, în speță PSD și PNL, care au câte zece consilieri, nu păreau „s-o dea la pace”.

Pentru început, liberalii au dat citire amendamentelor propuse de ei și pentru care trebuiau alocați circa 500.000 lei din fondul de rezervă, după care primarul Dumitru Boroș i-a anunțat pe cei 21 de consilieri că, față de bugetul aflat în dezbatere publică, cel aflat în fața Executivului local a suferit ceva modificări. Adică nivelul veniturilor estimate pentru 2020 a fost majorat de la 125.471.783 lei la 130.138.352 lei, iar cel al cheltuielilor va fi modificat de la 133.129.257 lei la 137.795.826 lei. După o scurtă trecere în revistă a principalelor surse de venit și a principalelor cheltuieli, viceprimărița Roxana Miron-Feraru a enumerat cele patru amendamente propuse de PSD pentru anul 2020. Adică efectuarea DALI și începerea execuției lucrării de reabilitare a clădirii Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, realizarea gardului de împrejmuire a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, decolmatarea canalului deschis dintre străzile Petru Rareș și Victor Ion Popa și dotarea laboratoarelor școlare de la Liceul „Mihai Eminescu” și Școala „Manolache Costache Epureanu”.

Imediat, a luat cuvântul independentul Bogdan Sârbu, care a ținut să le atragă atenția celor de față că proiectul bugetului postat în dezbatere pe site număra 33 de pagini, în timp ce bugetul discutat în plen are 56 de anexe, totalizând 446 pagini. Și, pentru a evita situația în care votul său să fie folosit în favoarea PNL sau a PSD, acesta a anunțat că nu va participa la vot la respectivul proiect de hotărâre, după care s-a ridicat și a părăsit sala.

În continuare, liberalul Adrian Todireasa, „exilat” în capul mesei, și-a prezentat propriul amendament – suportarea cheltuielilor legate de transportul elevilor la competițiile școlare culturale și sportive (suma 120.000 lei). Ulterior, au început dezbaterile propriu-zise pe marginea bugetului. Timp de aproape jumătate de oră, liberalii și social-democrații s-au contrat, mărul discordiei fiind amendamentele pesediștilor și cel al liberalului Todireasa, pentru care trebuiau găsite surse de finanțare. Cum grupul PSD a vrut să „taie” bani de la documentații precum PUG și PUZ și de la bugetul alocat Poliției Locale, primarul a sărit ca ars și le-a replicat că nu pot face acest lucru, în condițiile în care tot ei au votat, în 2019, alocarea de bani pentru respectivele documentații. Iar Vasile Chelaru, șeful Poliției Locale, le-a respins cu argumente ideea că bugetul instituției ar putea fi redus, iar banii folosiți pentru alte cheltuieli.

A fost momentul în care, supărat din cale afară că amendamentul său e respins de proprii colegi, Todireasa s-a ridicat și a părăsit sala. Asta după ce, anterior, liberalii i-au cerut să vină cu dovezi în sprijinul faptului că părinții cer suportarea cheltuielor cu transportul elevilor și cu un deviz estimativ al costului lunar și anual. Cum acesta le-a replicat că nu e treaba lui să facă respectivele calcule, ci a aparatului de specialitate a primarului, dar primarul i-a spus că el nu a primit astfel de cereri din partea părinților, Todireasa a ieșit din ședință indignat.

În continuare, cele două grupuri de consilieri s-au contrat, ironizat și certat încă 50 de minute, în special pe marginea amendamentelor propuse de PSD. Pentru că atmosfera devenise cu adevărat tensionată, președintele de ședință, Dorin Apostu, a propus o pauză de zece minute, după care, la revenirea în sală, proiectul urma să fie supus la vot. Surprinză, însă, pauza s-a lungit mai bine de 30 de minute, iar odată intrați în sală, primarul Boroș a anunțat scurt că retrage proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, rămânând să fie discutat într-o ședință viitoare.

1 COMENTARIU

  1. Nu mai scăpăm de pesediști ! Băi haideți la vot si votați și CL nu nu mai primarul! Trebuie sa scăpăm de trandafirii cu spini din consiliu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.