Bârlad: măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19!

0
4725

• În contextul în care, de la o oră la alta, numărul cazurilor de români confirmați pozitiv cu noul coronavirus crește exponențial, factorii de decizie de la nivelul Bârladului au luat o serie de măsuri obligatorii pentru a proteja populația și a reduce riscurile de răspândire a virusului COVID-19.

Pe data de 11 martie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Bârlad a fost convocat de primarul Dumitru Boroș, în calitate de președinte, scopul întâlnirii fiind luarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus la nivelul orașului. În urma discuțiilor purtate de reprezentanții structurilor de conducere locale, ai aparatului propriu din cadrul primăriei și ai instituțiilor din sistemul național de apărare, a fost votată Hotărârea nr. 1 din 11 martie 2020 privind aprobarea măsurilor de prevenire, identificare și combatere a infecțiilor cu noul coronavirus COVID-19 pe raza UAT Bârlad.

ART. 1 Se suspendă, începând cu data de 11.03.2020, până pe data de 31.03.2020, cu posibilitate de prelungire, activitatea Serviciului Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”.

ART. 2 Se suspendă toate activitățile culturale, sportive și recreative, programate pentru luna martie 2020 și organizate sub egida Primăriei și Consiliului Local Municipal Bârlad. Excepție face Serviciul Grădina Zoologică și Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir, din cadrul Direcției pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor, care au obligația de a se asigura că nu se formează grupuri mai mari de 4-5 copii sau adulți.

ART. 3 Persoanele care interacționează cu personalul instituțiilor publice și private din Bârlad au obligația să declare dacă s-au întors recent din zonele cu potențial de risc privind infestarea cu noul coronavirus COVID-19.

ART. 4 Se alocă spațiul Galeriilor de Artă „N. N. Tonitza” și Cinema „Victoria” (hol central) pentru organizarea unor puncte de încasare a taxelor și impozitelor locale, precum și a taxei de salubritate de către personalul UAT Bârlad.

ART. 5 Se constituie o echipă de legătură cu persoanele izolate/carantinate, care va fi formată din personal Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Cantina de Ajutor Social, Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală Bârlad. Componența echipei este stabilită prin dispoziție de primar.

ART. 6 Se va informa Direcția de Sănătate Publică Vaslui cu privire la posibilele persoane suspecte de transmiterea infecției cu coronavirus.

ART. 7 Monitorizarea populației se va face de către asistenții medicali comunitari din cadrul Direcției de Asistență Socială. Deplasarea în teren a acestora se va face cu sprijinul echipajelor mixte constituite din personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bârlad și al Poliției Locale Bârlad.

ART. 8 Informarea populației se va face operativ privind prevenirea apariției unor cazuri de infectare cu noul coronavirus COVID-19, prin tipărirea și distribuirea unor materiale informative, de tip pliante și afișe.

ART. 9 Se vor achiziționa echipamente de protecție, măști, mănuși, costume și ochelari de protecție, dezinfectant mâini, pentru membrii echipei de legătură cu persoanele izolate/carantinate și pentru asistenții medicali comunitari.

ART. 10 Se vor asigura cantități suficiente de materiale dezinfectante pentru toate direcțiile și serviciile primăriei, precum și pentru unitățile de învățământ de pe raza UAT Bârlad.

ART. 11 Personalul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad va asigura alimentația și alte necesități de trai în perioada în care anumite persoane se află în izolare la domiciliu, dacă acest lucru nu poate fi făcut de către ele întrucât sunt în izolare totală sau au avut un contact direct cu o persoană infectată.

ART. 12 Se vor achiziționa cinci containere de carantină, ca rezervă pentru spațiul deja stabilit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectare cu noul coronavirus COVID-19, în cadrul căruia se vor amenaja și patru grupuri sanitare, având în vedere riscul creșterii numărului de cazuri suspecte sau confirmate. Aceste containere vor fi echipate conform recomandărilor Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

ART. 13 Datele privind locațiile unde se află persoanele aflate în izolare/autoizolare sunt confidențiale, nedestinate publicității iar persoanele care în îndeplinirea sarcinilor prevăzute în prezenta hotărâre au acces la aceste informații răspund conform legii.

ART. 14 Se va identifica și comunica public un număr de telefon unic local, care va funcționa, alături de numărul TELVERDE 0800.800.624, și va oferi posibilitatea cetățenilor Bârladului să obțină informații suplimentare despre programul de lucru al instituțiilor publice locale și alte aspecte legate de măsurile luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bârlad.

ART. 15 Se va înființa un registru unic cu situațiile existente la nivel local legate de persoanele suspecte sau afectate de noul coronavirus COVID-19, precum și cu măsurile luate în limita competențelor personalului desemnat.

ART. 16 Se va realiza de către SC CUP SA Bârlad o schemă de dezinfecție a tuturor clădirilor aflate în administrarea Consiliului Local Bârlad, acolo unde se impune.

ART. 17 Angajații Poliției Locale Bârlad vor efectua controale la agenții economici de pe raza UAT Bârlad și vor aplica sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor luate în Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

ART. 18 Se mandatează primarul Bârladuluim și aparatul propriu să facă demersuri la Ministerul Finanțelor Publice pentru decalarea termenelor de plată a taxelor și impozitelor locale de la 31.03.2020, până la 31.05.2020.

ART. 19 Se vor asigura resursele necesare punerii în aplicare a măsurilor stabilite la articolele 1-17, conform prevederilor Planului pentru asigurarea cu resurse financiare necesare gestionării situațiilor de urgență pe anul 2020, prevăzut de art. 25, lit. o și art. 26, lit. j din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență și prevederile art. 25, lit. b, din Legea 481/2004 privind Protecția Civilă.

Măsuri suplimentare luate pe 12 martie

A doua zi după întrunirea CLSU Bârlad, ca urmare a consultărilor cu celelalte autorități locale și județene, precum și cu personalul de conducere al primăriei, au fost luate noi decizii care au ca scop protejarea populației împotriva potențialelor riscuri de propagare a infecțiilor cu noul coronavirus COVID-19. Astfel, din 12 martie, Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir își închide activitatea pentru publicul larg, cu excepția a două cabinete (masaj și recuperare), unde prezența publicului este foarte scăzută. Totodată, din 14 martie, și Serviciul Grădina Zoologică își restrânge semnificativ activitatea. Pentru o perioadă nedeterminată, Parcul Zoo nu va mai putea fi vizitat deloc sâmbăta și duminica, zile în care de obicei se înregistrează afluxuri mari de vizitatori, ci numai de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00. Iar Acvariul/Terariul va fi închis total în această perioadă, întrucât vorbim de un spațiu închis, cu riscuri mai mari de propagare a virusului printre vizitatori.

De asemenea, au fost stabilite și numerele de telefon la care populația Bârladului poate obține informații despre programul serviciilor și direcțiilor primăriei, precum și despre ultimele decizii luate la nivel local, județean și/sau național pentru limitarea răspândirii cazurilor de infectare cu virusul COVID-19. Acestea sunt 0 800 804 408 – TELVERDE și 0235.411.760. Nu în ultimul rând, vineri, programul de lucru al întregului personal al primăriei a fost până la ora 13.00, întrucât ulterior atât clădirea Palatului Comunal, cât și toate celelalte imobile exterioare în care funcționează serviciile și birourile au fost dezinfectate.

„Așa cum anunțat, am stabilit toți responsabilii cu punerea în aplicare a fiecărei măsuri în parte din Hotărârea nr. 1/11.03.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bârlad. Reluăm apelul la calm și asigurăm că la Primăria Bârlad se muncește, însă este nevoie de luarea unor măsuri pentru protejarea tuturor. În primul rând, rugăm bârlădenii să respecte toate indicațiile personalului Poliției Locale, care are o serie de atribuții extrem de importante în buna gestionare a acestei situații. Alături, evident, de întreg personalul nostru cooptat în măsurile de apărare și protejare a populației municipiului nostru!”, a anunțat primarul Dumitru Boroș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.