Autoritățile bârlădene, apel către donatorii de sânge!

0
1066

• Cum, în ultima perioadă, teama de infectare cu virusul COVID-19 a dus la o scădere dramatică a numărului donatorilor de sânge din județ, iar stocurile sunt aproape epuizate, conducerea Centrului Județean de Transfuzie Sanguine (CJTS) Bârlad și cea a Primăriei Bârlad fac un apel către toate persoanele care ar putea dona sânge: donați sânge ca să salvați vieți!

Ieri după-amiază, reprezentanții Primăriei Bârlad au postat pe pagina de internet și pe cea de socializare a instituției un mesaj important, prin care făceau un apel către potențialii donatori de sânge.

„Apel către toți locuitorii municipiului Bârlad! Donează sânge! Generozitatea ta poate salva vieți! Primăria și Consiliul Local Municipal Bârlad fac apel la toți cetățenii din oraș și comunele limitrofe să susțină activitatea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, donând sânge. Anunțul vine în contextul în care Centrul de Trasfuzie a notificat Executivul local despre lipsa de sânge cu care se confruntă și, mai ales, despre importanța acestui gest, pe care orice persoană sănătoasă îl poate face pentru binele semenilor. De asemenea, gestul de a dona vine și în sprijinul spitalelor, aflate în linia întâi în aceste zile în lupta cu noul coronavirus. Vă mulțumim!”, este mesajul postat în mediul online și semnat de primarul Dumitru Boroș.

Acest apel făcut de autoritățile locale vine după ce, anterior, directorul CJTS Bârlad, medicul Violeta Nistor, a solicitat sprijinul municipalității în acest sens.

„Domnule primar, vă adresăm rugămintea de a sprijini activitatea CJTS Bârlad printr-un apel la donarea de sânge către cetățenii Bârladului. Din păcate, există bolnavi care au nevoie de sânge indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm! Dacă persoanele sunt sănătoase, nu au călătorit într-o țară cu infecție cu virusul corona, dacă nu au venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest virus, le rugăm să vină la Centrul de Transfuzie și noi suntem pregătiți să-i primim, astfel încât să nu existe niciun risc pentru ei. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin e-mail sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium. Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni! Vă mulțumim!”, se arată în adresa trimisă de conducerea CJTS Bârlad către edili.

Cine poate deveni donator?

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, a declarat medicul Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.