Atelier din Zorleni pentru producerea de costume tradiționale pentru romi, reprofilat pe măști de protecție

1
1472

• Atelierul de croitorie amenajat în localitatea Zorleni, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene în valoare de 30.000 de euro și dotat cu utilaje pentru producerea de costume tradiționale pentru romi s-a reprofilat. Pentru că, în această perioadă, pandemia de coronavirus a dus la o criză acută de echipamente de protecție, atelierul a început să producă măști de protecție.

În decembrie 2019, Paula Hultoană, primărița comunei Zorleni, anunța că, între 6 iunie 2019 – 6 iunie 2021, Primăria Zorleni derulează proiectul „Transformarea unui spațiu din vechiul sediu al primăriei în centru social de zi pentru incluziunea romilor în vederea păstrării și conservării tradițiilor rome, în comuna Zorleni, județul Vaslui”. Este vorba despre o investiție în valoare de 29.965,95 euro, finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Proiectul avea în vedere amenajarea unui atelier dotat cu utilaje pentru producerea de costume tradiționale pentru romi, în vederea păstrării și conservării tradițiilor rome și, totodată, producerea de costume obținute prin îmbinarea portului specific românesc cu cel specific al romilor pentru un caracter inovativ. Banii alocați de UE au fost folosiți pentru achiziționarea de utilaje specifice de croitorie de ultimă generație (mașini de cusut, mașini de surfilat, mașină industrială de brodat, mașină electronică de executat butoniere), dar și pentru cumpărarea mai multor mese, foarfece de croit, mașini de călcat și scaune.

Acum, când ne aflăm în plină pandemie cu noul coronavirus, ce a luat cu asalt Europa, în special Italia, Spania, Germania și Franța, iar oficialii români se tem că, în curând, și România va înregistra o creștere alarmantă a numărului de infectări, primărița comunei a luat o măsură binevenită și agreată de multă lume în ceea ce privește respectivul atelier. Pentru că traversăm o perioadă în care nicăieri nu se găsesc echipamente de protecție și măști medicale atât de necesare personalului medical în lupta cu virusul COVID-19, Hultoană a decis să confecționeze măști de protecție. Primăria a făcut public acest lucru prin intermediul unei postări pe contul său de socializare și, în numai 19 ore, a adunat aproape 900 de aprecieri și 250 de comentarii de felicitare din partea prietenilor săi virtuali.

„Lucrăm împreună și ne apărăm de coronavirus! Vă informam la sfârșitul anului trecut despre proiectul nostru finanțat cu fonduri europene, prin intermediul căruia s-au achiziționat utilaje și echipamente specifice pentru dotarea unui atelier de croitorie cu scopul de a crea costume populare în vederea păstrării tradițiilor populare în comuna Zorleni. Conjunctura actuală dominată de răspândirea cu rapiditate a noului coronavirus COVID-19 la nivel internațional și, implicit, la nivel național, ne-a redirecționat din activitățile noastre și, începând de astăzi, în atelierul nostru am experimentat, croit și cusut primele măști de protecție care pot fi folosite de persoane pentru a se proteja de virusul ucigaș. Semenii noștri au nevoie de ajutorul nostru acum… Mâine poate fi prea târziu!”, se arată în postarea edilului șef din data de 19 martie.

1 COMENTARIU

  1. De parca fara costum nu tot tigsni sint. dar poate la o adunare cu fasole si 1/4 cirnat facut traditional in ograda unui rrom de catre un rrom , si cu un costum cadou ,,, il vor iubi pe liderul lor , si pe neamurile lor din PSD MULT MAI TARE .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.