Apel către beneficiarii de subvenții agricole

0
830

• Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui face un apel către fermierii și crescătorii de animale vasluieni beneficiari de subvenții agricole să respecte programările în vederea depunerii cererilor aferente anului 2020, pentru evitarea aglomerației la centrele locale și cel județean.

În această perioadă, la centrele locale APIA se desfășoară Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2020, la nivelul județului Vaslui fiind așteptați, pentru a depune cererile și documentele aferente, circa 19.500 de fermieri. “În contextul răspândirii infecției cu coronavirus (Covid 19), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Vaslui roagă fermierii să se prezinte la sediile APIA în baza programărilor, pentru a evita aglomerarea birourilor și holurilor instituției. De asemenea, rugăm fermierii potențialii beneficiari de subvenții care se prezintă la APIA să respecte și celelalte măsuri de protecție împotriva propagării Covid 19, respectiv dezinfectarea mâinilor la intrarea în instituție, fiindu-le puse la dispoziție materiale igienice în acest sens”, este apelul directorului executiv al APIA Vaslui, Răzvan Arteni. Acesta a anunțat și alte măsuri de limitare a infectărilor cu coronavirus, respectiv dezinfectarea regulată a birourilor și holurilor precum și întețirea efectuării curățeniei în toate spațiile din instituție, plasarea de dezinfectant la intrarea în sediile locale și cel județean APIA Vaslui, precum și de săpun lichid la toalete, spre uzul atât al angajaților, cât și a solicitanților. Reamintim că Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020 se desfășoară în perioada 2 martie – 15 mai, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

ITM recomandă populației să depună solicitări online

Securitatea și sănătatea în muncă reprezintă ansamblul activităților având ca scop asigurarea condițiilor optime în desfășurarea procesului de muncă, apărarea sănătății, integrității corporale și a vieții angajaților și a altor persoane implicate în procesul de muncă. În vederea prevenirii accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligația de a întocmi un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, igienico-sanitare și organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum, și de a asigura echipamentele individuale de protecție care să îndeplinească cerințele de securitate și sănătate în muncă specifice locului de muncă.

„Activitatea de comunicare și relații cu publicul a Inspecției Muncii nu va fi întreruptă, însă siguranța tuturor este cea mai importantă în contextul actual. Astfel, recomandăm publicului să evite deplasările care nu sunt obligatorii și să se limiteze la cele strict necesare. Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice și juridice au la dispoziție mijloace de comunicare indicate pe site-ul Inspecției Muncii: https://www.inspectiamuncii.ro/buletin-informativ și

https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari, iar pentru inspectoratele teritoriale de muncă, la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact. Inspecția Muncii atenționează atât angajatorii cât și angajații / lucrătorii că au obligația să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaților / lucrătorilor cu virusul COVID-19”, se arată într-un comunicat al ITM Vaslui.

Potrivit aceleiași surse, angajatorii au obligația de a prelucra angajații / lucrătorii asupra principalelor măsuri necesar a fi întreprinse:

– spălarea mâinilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

– utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave;

– evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

– evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;

– acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;

– dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool;

Totodată, angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nicio situație, obligații financiare pentru angajați / lucrători.

„În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare. Precizăm că Inspecția Muncii va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare, în domeniile de competență”, se mai arată în comunicatul transmis de ITM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.