Activitatea Tribunalului Vaslui, redusă la maxim

0
1080

• Coducerea Tribunalului Vaslui a decis limitarea la maxim a activității de judecată, până cel puțin pe 4 mai. Astfel, toate cauzele care nu au caracter urgent vor primi noi termene de judecată, în perioada mai – iunie 2020, unele cauze, cum ar fi cele privind lichidarea judiciară sau falimentul, urmând a primi noi termene de judecată cel mai devreme în luna septembrie. În plus, va fi drastic restricționat accesul persoanelor în sediul instituției, doar la cei implicați în dosare și avocații lor, precum și a martorilor citați special la termenul din data respectivă. În continuare, persoanele private de libertate urmează să fie audiate în sistem de teleconferință, evitându-se prezența lor fizică în sala de judecată.

Colegiul de Conducere a Tribunalului Vaslui a luat recent noi măsuri în vederea reducerii risului infectării cu Coronavirus, măsuri valabile în perioada 13 martie – 4 mai 2020. Astfel pentru toate dosarele, altele decât cele urgente, completurile de judecată au luat măsura amânării lor, stabilind noi termene de judecată în lunile mai – iunie 2020. În plus, s-a decis ca listele ședințelor programate în această lună să cuprindă, pe lângă numele părților, sau cele ale avocaților sau reprezentanților părților, și ale celorlalți participanți, martori, experți etc., liste ce vor fi afișate de grefieri cu o zi înainte, urmând a fi înmânate și jandarmilor de la punctual de control acces în instanță, care nu vor permite intrarea în sediul instituției altor persoane decât cele aflate pe liste. Mai mult, pentru cauzele care se judecă în această perioadă, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte, ore care vor fi menționate în lista de ședințe, permițându-se accesul în sediul Tribunalului Vaslui la ora respectivă doar persoanelor menționate.

Activitatea cu publicul la Departamentele Arhivă, Registratură și la Biroul de Relații cu Publicul a fost redusă la doar o oră și doar în zilele de marți și joi, restul înscrisurilorr urmând a se depune exclusiv prin mijloace de comunicare electronică menționate pe site-ul Tribunalului Vaslui, sau prin fax ori prin poștă. De asemenea, a fost restrâns accesul avocaților și al lichidatorilor judiciari la dosare, aceștia având acces doar la dosarul electronic, acolo unde este posibil, urmând a transmite cererile la fel ca oricare alt justițiabil, de preferință prin mijloace electronice, e-mail sau fax.

O altă decizie a Colegiului de Conducere a Tribunalului Vaslui se referă la apostilarea, în perioada 16 martie – 4 mai 2020, doar a hotărârilor judecătorești pronunțate în cauze urgente, programul de primire a cererilor în acest sens și de eliberare a documentelor urmând a se desfășura exclusiv miercuri, între orele 11.30 – 12.00, pentru depunere acte, respectiv 13.00 – 13.30, pentru ridicarea documentelor. “Recomandăm justițiabililor, în măsura în care prezența acestora nu este obligatorie, să nu se prezinte la instanță. Documentele care trebuie depuse la dosar, să fie transmise prin mijloacele de comunicare meționate. În vederea asigurării sănătății dumnavoastră și a personalului instanței, vă recomandăm să apelați la serviciile unui avocat, să solicitați judecarea în lipsă, iar dosarele vor fi studiate electronic, acolo unde este posibil”, este apelul conducerii Tribunalului Vaslui. Trebuie spus că restricții similare au fost impuse de marea parte a instanțelor, atât din județul Vaslui, cât și din țară, drept pentru care se recomandă justițiabilililor să consulte site-urile instanțelor pe rolul cărora au cauze, pentru a evita deplasarea. Chiar și așa, ritmul de înregistrare a cauzelor pe rolul Tribunalului Vaslui, în condițiile epidemiei de Covid-19, a scăzut foarte puțin în raport cu o activitate normală, la doar 25 – 30 dosare zilnic, fiind depuse inclusiv contestații împotriva unor cereri de reziliere de contracte de arendă soluționate în primă instanță de judecători. Doar în 6 zile, numărul dosarelor de pe rolul Tribunalului Vaslui a crescut cu 100!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.