Vine primăvara: începe plantarea pomilor decorativi în Bârlad!

0
570

• Începută în toamna lui 2016, cu plantarea a 200 de pomi decorativi, și continuată în primăvara și toamna lui 2017 și 2018 și 2019, cu plantarea altor câteva sute de copăcei, operațiunea de „înverzire” a orașului se va derula și în această primăvară. Vor fi sădiți 211 puieți de magnolie, mesteacăn, tei, măr decorativ, salcâm galben, prun decorativ și pin, precum și 60 de arbuști de Forzitia, Hibiscus și Spireea.

Nici nu am trecut bine de jumătatea lui februarie că, deja, municipalitatea bârlădeană se pregătește să dea startul unei noi etape a operațiunii de „înverzire” a orașului, ce constă în plantarea de puieți de arbori și arbuști pe domeniul public și privat al Bârladului în primăvara 2020. În acest sens, la ședința extraordinară de pe 19 februarie, consilierii locali au avizat proiectul de hotărâre privind „Programul de plantări puieți de arbori și arbuști pe domeniul public al Bârladului în primăvara anului 2020”.

Prin acest program, se are în vedere îmbunătățirea microclimatului urban, a calității aerului și a condițiilor de viață din Bârlad, știut fiind faptul că, în orașe, construcțiile și suprafațele betonate contribuie la ridicarea temperaturilor și la restricția circulației aerului, respectiv la efectul „insulă de căldură”, iar vegetația – prin efectul de umbră și de creștere a umidității aerului – contribuie la crearea unui mediu mai confortabil. Așadar, este necesară creșterea suprafețelor plantate cu arbori în aliniamente stradale, care au rolul de a asigura protecția pietonilor împotriva insolației, diminuarea zgomotului, îmbunătățirea aerului respirat și reducerea cantității de dioxid de carbon.

„Necesitatea și oportunitatea elaborării acestui proiect de hotărâre este determinată de preocuparea de îmbunătățire continuă a peisagisticii orașului, de creștere a suprafețelor de spații verzi amenajate, precum și de propunerile cetățenilor cu privire la creșterea numărului de arbori cu potențial mare de umbrire și creștere rapidă plantați în spații verzi, parcări și pe trotuare. În acest scop, au fost identificate noi amplasamente pentru plantări arbori în aliniamente și grupări de arbori în spații verzi și au fost determinate speciile de arbori și cantitățile necesare pentru plantările din primăvara anului 2020. La realizarea aliniamentelor se vor utiliza specii de arbori decorativi prin frunze și flori (tei, prun decorativ, măr decorativ, mesteacăn, arbore de mătase, salcâm galben, magnolie, forziția, spireea, hibiscus, etc.) cu înălțimea la puieții de arbori cuprinsă între 2-3 metri, aclimatizați la condițiile de mediu din zona în care locuim”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre ce urmează să fie dezbătut în plenul Consiliului Local.

Astfel, potrivit anexei atașate la proiect, în perioada următoare se va trece la plantarea a 211 puieți de magnolie, mesteacăn, tei, măr decorativ, salcâm galben, prun decorativ și pin. Astfel, pe spațiul verde de pe Bulevardul Republicii (zona de Nord a orașului) vor fi sădiți 50 puieți de tei, pe strada Constantin Costache – 5 puieți de prun decorativ, 20 de mesteacăn, 5 de măr decorativ, 5 de salcâm galben, 10 arbuști de Forzitia, 10 de Hibiscus și 10 de Spireea. Totodată, plantările vor viza și străzile General Vasile Milea – 10 tei, Petru Rareș – 10 tei, 1 Decembrie (în parcare la blocul 4) – 10 platani, Lirei – 10 tei, Ștefan cel Mare (în parcare) – 10 puieți de mesteacăn, Hotin – 5 tei, Primăverii – 6 tei și Palerma – 10 puieți de mesteacăn. De asemenea, în spațiile verzi din asociațiile de proprietari vor fi sădiți 10 pruni decorativi, 10 mesteceni, 10 meri decorativi, 10 tei, 10 magnolii, 10 salcâmi galbeni și 10 pini.

Nu în ultimul rând, vor fi plantați și 60 de arbuști decorativi: 20 fire de Forzitia, 20 de fire de Hibiscus și 20 fire de Spireea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.