Vasluiul, campion la construirea de grupuri sanitare moderne în școli

0
735

• Conform unei situații întocmite de Ministerul Educației și Cercetării, până acum, la nivel național au fost finalizate doar 92 de grupuri sanitare moderne pentru elevii școlilor din mediul rural, pentru care, anul trecut, s-a alocat suma totală de 64,9 milioane lei. Între aceste obiective, aproape jumătate, respectiv 42 de grupuri sanitare noi, au fost finalizate în județul Vaslui, care a și beneficiat de cea mai mare finanțare, 16% din total, pentru construirea a 137 de grupuri sanitare moderne.

Pe 7 iunie 2019 intra în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 459, Hotărârea de Guvern nr. 363/2019, din 30 mai 2019, privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației Naționale, pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat. Este vorba de actul normativ prin care erau alocate sume pentru construirea de toalete moderne, cu apă curentă și canalizare sau fosă septică, la școlile în special din mediul rural “cu WC-uri în curte”. Județul Vaslui a fost unul dintre principalii beneficiari al acestei Hotărâri, prin alocarea a 16% din suma totală de 64,9 milioane lei, respectiv 9,515 milioane lei, creîndu-se premisele unui an școlar 2019-2020 în care problema grupurilor sanitare modernizate să fie aproape de rezolvare.

Conform unei informări transmise de către ISJ Vaslui, la data de 24 februarie, la nivel național, au fost raportate 92 de obiective realizate, în toate județele care au beneficiat de astfel de fonduri. Din cele 92 de obective, 42 se afla în județul Vaslui, alte 50 de grupuri sanitare moderne fiind în diferite etape de execuție în instituțiile școlare care au beneficiat de prevederile acestui program de finanțare.

“Inspectoratul Școlar Județean Vaslui mulțumește, pe această cale, tuturor primăriilor și consiliilor locale care au făcut eforturi notabile pentru ducerea la bun sfârșit a acestor investiții care duc la îmbunătățirea condițiilor sanitare oferite elevilor din școlile județului. Totodată, îi asigurăm pe toți ceilalți beneficiari de întregul nostru suport, de asistență în implementare și de consilierea în orice moment al realizării proiectului pentru eficientizarea și urgentarea punerii în practică a tuturor prevederilor contractuale, astfel ca începutul anului școlar 2020- 2021 să se realizeze sub auspicii mai favorabile pentru toți actorii sistemului de educație vasluian”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Conform unei situații prezentate la începutul acestui an școlar, în județul Vaslui, 183 de școli nu aveau apă potabilă, 95 de unități de învățământ erau cu toalete în curte, dar au apă potabilă, iar 271 de școli aveau toatele în curte și nu dețineau nici instalații de apă potabilă. Situația la multe unități de învățământ s-ar putea schimba în bine, dat fiind că, în afara celor 137 de școli cuprinse în programul de modernizare a toaletelor, reabilitarea altor câteva zeci de școli și grădinițe, realizată cu diverse finanțări, cele mai multe prin PNDL I și II, dar și de la Ministerul Educației, ar putea fi finalizată la începutul viitorului an școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.