USR Epureni acuza administratia locala de irosirea banului public

0
833

Presedintele USR Epureni, Narcis Venta, acuza administratia comunei de irosirea banului public. Acesta spune ca se cheltuie bani de la bugetul local pentru reabilitarea grupurilor sanitare din incinta Scolii Epureni, desi acestea nu au prea fost folosite in cei zece ani de la inaugurarea unitatii, asa ca sunt aproape noi. In replica, primarita comunei, Carmen Bilbae, justifica reabilitarea toaletelor prin faptul ca era nevoie de inlocuirea tevilor de canalizare, intrucat, fiind subdimensionate din constructie, se infundau mereu, motiv pentru care nu s-au mai folosit.

Saptamana trecuta, sediul USR Barlad a gazduit o scurta conferinta de presa sustinuta de Narcis Venta, presedintele USR Epureni. Acesta acuza administratia locala a comunei, in frunte cu primarita Carmen Bilbae (PSD), ca a cheltuit bani publici pentru reabilitarea grupurilor sanitare ale Scolii Epureni, data in folosinta in urma cu zece ani, in conditiile in care nu era nevoie, intrucat elevii nu le-au folosit.

Vreau sa va semnalez cateva lucruri care, in opinia mea, nu sunt normale pentru anul 2020, intr-o tara europeana din 2007, asa cum e Romania. Sunt intr-un conflict cu administratia locala a comunei, in sensul ca le-am atras atentia de mai multe ori asupra derapajelor pe care le-au facut. Dar noi i-am ales, noi trebuie sa ii tragem de maneca. Acum zece ani, in satul Epureni a fost construita si data imediat in folosinta o scoala dotata cu absolut tot ce trebuie, inclusiv cu centrala termica si grupuri sanitare in interior. Cu toate acestea, in acesti zece ani, copiii au folosit tot toaletele din curte. Mai nou, administratia locala s-a hotarat sa inlocuiasca baia, sa o renoveze, asa ca s-a inceput sa se sparga gresia, faianta, toalelete, chiuvetele, care inca aveau eticheta pe ele, pentru ca nu fusesera date in folosinta niciodata. Din punctul meu de vedere, este inexplicabil. Din ce informatii detinem, nici macar profesorii nu au folosit acele grupuri sanitare. In opinia mea, vorbim despre irosirea banului public sub nasul nostru si vom solicita primariei sa ne comunice valoarea investitiei, a declarat presedintele USR Epureni.

Vreau sa il contrazic pe colegul meu. In scoala exista o toaleta a profesorilor, care era folosita de acestia. Se pare ca pe profesori nu i-a deranjat faptul ca elevii merg in curte de peste zece ani. Tot in Epureni mai este o scoala veche, renovata, dar care arata groaznic, ce este incalzita cu sobe. Se face focul dimineata, iar la ora 12.00, cand elevii termina orele, abia se incalzeste putin. Revenind la scoala noua, din cate inteleg, este inclusa intr-un proiect ce prevede schimbarea fosei septice, pentru ca nu exista canalizare in comuna. In loc sa schimbe fosa septica, ei s-au apucat de renovat baia, probabil sa mai sifoneze niste bani, a completat Dorin Ionut Vintila, membru USR Barlad.

Replica Primariei

Pentru ca au fost formulate acuzatii legate de cheltuirea banului public, am solicitat si punctul de vedere al primaritei Carmen Bilbie (PSD), aflata la primul mandat. Aceasta spune ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt aberatii si minciuni si ca a ramas stupefiata cand a aflat. In plus, edilul sef spune ca poate justifica cu documente toti banii cheltuiti pentru reabilitarea grupurilor sanitare, lucrari care urmeaza sa fie gata pana la finele lunii.

Mi-am asumat sa fac aceste grupuri sanitare, cu toate ca alti primari nu si-au asumat, pentru ca era nevoie de cofinantare. Daca la Scoala Epureni fondurile guvernamentale erau suficiente, la celelalte scoli a trebuit sa cofinantam. S-a schimbat gresia, intrucat am inlocuit toata instalatia, tubulatura, pentru ca era subdimensionata si mereu se infunda. Era de 40 de mm si a trebuit sa punem de 110 mm. Erau niste coturi si niste imbinari unde era imposibil de lucrat fara sa se sparga gresia. E adevarat ca scoala are zece ani, dar dintotdeauna au fost probleme cu canalizarea, acesta fiind si motivul pentru care nu au prea fost folosite grupurile sanitare din interior. Am schimbat si bateriile de la chiuvete, cu unele cu timer, pentru ca elevii lasau apa deschisa si fosa, de 7-8 tone, se umplea prea repede, iar pozitia scolii nu prea permite accesul vidanjei, care ne costa cate 1.000 de lei la fiecare golire a fosei. Daca fosa se umplea saptamanal, va dati seama cate mii de lei trebuia sa platim pentru vidanjare. Asa ca am cumparat o fosa septica mare, de 20 de tone, legal, prin licitatie pe SICAP. Nu m-a interesat ca toaletele au fost facute inainte de a veni eu la primarie si ca erau proiectate subdimensionat, am cautat solutii sa remediez problema, pentru ca elevii sa poata merge la baie in interior, ne-a declarat primarita Bilbie.

Este important de precizat ca, in vara lui 2019, Guvernul a alocat fonduri pentru mutarea grupurilor sanitare din curte in interior si conectarea lor la utilitati (apa si canalizare) pentru sute de scoli din tara, dintre care 137 erau in judetul Vaslui. In comuna Epureni, vorbim de Scoala Gimnaziala Manolache Costache Epureanu Epureni (121.000 lei), Scoala Primara nr. 2 Bursuci (70.000 lei) si Scoala Primara Horga (53.000 lei). Potrivit edilului sef al comunei, doar in cazul scolii din Epureni au fost suficiente fondurile. Pentru celelalte doua unitati, a fost nevoie de cofinantare, iar consilierii locali au aprobat alocarea banilor necesari.

Spre exemplu, la Horga, fosa septica de 15 tone a costat 21.000 lei, iar cele doua containere in care au fost amenajate toaletele alti 35.000 lei. Nu ne-au ramas bani nici pentru compartimentare, nici pentru toalete, nici pentru chiuvete, ba chiar am suplimentat noi de la bugetul local. Pentru ca nu ne ajungeau banii, puteam sa nu imi asum aceste proiecte si sa trimit banii inapoi la Bucuresti, dar nu am vrut sa fiu nepasatoare. Iar acum sunt acuzata ca de ce fac. Nu spun ca gresia si faianta de la Scoala Epureni nu erau bune. Erau in stare buna, dar facand gauri pentru inlocuirea instalatiei sanitare, am fost nevoiti sa le schimbam. Dar chiuvetele, toaletele si pisoarele sunt tot aceleasi, nu au fost inlocuite. Am ramas dezgustata de acuzatiile ce mi se aduc. M-am dus cu documente in fata Consiliului de Administratie al scolii, unde sunt si reprezentanti ai parintilor, le-am prezentat situatia si lumea a inteles ca totul este legal. Cat despre scoala veche din Epureni, incalzita pe lemne, de un an si jumatate nu mai invata elevii acolo, pentru ca populatia este in scadere si nu mai erau destui copii. Prin hotarare de consiliu local, i-am dat destinatie de dispensar medical, dar ne straduim de un an sa obtinem avizul conform al Ministerului Educatiei. Cladirea este buna, asa ca am vrut sa o folosim tot in interesul cetatenilor, a completat primarita Bilbiie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.