Un bârlădean, cercetat pentru importul ilegal al deșeurilor găsite în portul Constanța Sud Agigea

0
2125

• Un bârlădean, un bucureștean și un englez sunt cercetați de polițiștii de frontieră constănțeni pentru import ilegal de deșeuri în România, după ce, săptămâna trecută, au introdus în țară, prin portul Constanța Sud Agigea, 16 containere cu deșeuri din Marea Britanie. Gunoiul tratat chimic figura în acte ca obiecte de uz casnic second hand și urma să fie incinerat la o fabrică de ciment.

În urma unor activități informative desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, a fost identificată o societate comercială din București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România, ce erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind produse second hand.

Concret, pe 20 februarie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și Direcția de Sănătate Publică Constanța au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcția Marea Britanie, în portul Constanța Sud Agigea. Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile.

„Totodată, au fost desfășurate activități specifice de către polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în colaborare cu lucrători din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București la sediul și trei puncte de lucru ale societății comerciale aflate pe raza municipiului București și județului Ilfov. În cauză, sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani, și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, iar bunurile vor fi returnate la expeditor”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În ceea ce-i privește pe cei doi români pe numele cărora a fost deschis dosarul penal, cel de 36 de ani este din București, iar cel de 33 de ani este din Bârlad. Potrivit procurorului de caz, aceștia urmau să ducă gunoiul tratat chimic pentru a fi incinerat într-o fabrică de ciment din România. În schimb, va fi trimis înapoi la expeditor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.