TĂRG DE PRIMĂVARĂ

0
927

Aflat la cea de-a XII-a ediție, Targul de primăvara, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui în parteneriat cu Silver Mall Vaslui iși deschide astăzi porțile.

Pe parcursul a trei zile, 28 februarie – 1 martie 2020, în incinta Silver Mall Vaslui, în intervalul orar 10.00-21.00, cei peste 35 de meșteri populari locali prezenți în cadrul targului vă așteaptă pentru a vă putea oferi un talisman norocos, simbol al înnoirii timpului pe care să-l puteți dărui persoanelor dragi.

Mărţişorul celebrează venirea primăverii și prin tradiție este oferit de 1 martie familiei și apropiaților. Prin acest gest dăruim odată cu el o parte din iubire şi noroc persoanei dragi, cu scopul de a o proteja.

Cu toate că este considerat un obicei specific românesc, tradiţia lui a fost preluată şi de alte populaţii de la sud de Dunăre. Astăzi, obiceiul este destul de răspândit și la: sârbi bulgari, greci și ucraineni.

Mărțișorul tradițional era la origine un șnur împletit din două fire de lână (alb și negru) în timp fiind realizat și din fir de mătase – alb şi roşu ce purtau denumirea de “funia timpului” și marcau pragul simbolic dintre cele două anotimpuri (legate de moartea şi renaşterea naturii prin intermediul simbolismului feminin).

Semnificația celor două culori este diferită în prezent față de trecut. Dacă în prezent firul roşu semnifică culoarea sângelui, a “tinereţii fără bătrâneţe”, a căldurii mult-aşteptate, iar cel alb puritatea, în vechime însă, albul era considerat simbolul luminii, al soarelui aducător de fertilitate pământului şi de fecunditate al tuturor vieţuitoarelor, inclusiv femeilor. Mărțișorul avea rolul de a împleti viaţa cu lumina, oferind oamenilor, caselor şi pomilor şansa de a se bucura în respectivul an de: forţă şi vitalitate, de rodnicie şi belşug.

În tradiția populară există obiceiul de a alege între 1 şi 9 martie o zi ca Babă. Aceste 9 zile ale primăverii calendaristice, numite zilele babelor, aduc vreme schimbătoare, cu soare cald, dar şi cu ploaie, lapoviţă sau chiar cu viscolul, la fel de capricioase ca şi firea Dochiei. Se consideră astfel că alegerea făcută prevestește norocul persoanei în acel an.

Pentru a “provoca” venirea primăverii organizatorii au completat programul targului pentru ziua de duminică, 1 martie cu un spectacol de teatru pentru copii.

Aceștia sunt așteptați de organizatori la un spectacol LIVE de teatru interactiv și cu pãpusi, «DUMBO CEL ISTEȚ», prezentat de «Teatru la Cinema» București .

Organizatorii informează pe această cale că, urmare a Comunicatului de presă emis de Ministerul Educației și Cercetării cu privirile la măsurile de luat în vederea prevenirii creșterii numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute, atelierele de confecționat mărțișoare din cadrul târgului au fost anulate, la fel și spectacolul folcloric ce urma a se desfășura sămbătă, 29 februarie.

Vă așteptăm să vă bucurați alături de noi simbolul primăverii!

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.