Start în cursa pentru obținerea certificatului “Școală Europeană”

0
697

• Până pe data de 20 martie, unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot transmite candidaturile pentru obținerea certificatului de “Școală Europeană”, certificat care, pe lângă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, poate aduce mai multe oportunități în accesarea de programe cu finanțare europeană nerambursabilă. An de an, nu doar că toate școlile și liceele vasluiene participante la această competiție au primit acest certificat, dar, mai mult, s-au clasat permanent, prin punctajul obținut la evaluarea dosarelor, între cele mai bune candidate.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă acestora recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar, la creșterea calității educației și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide. Unitățile școlare vasluiene au reușit performanța ca, an de an, să obțină rezultate notabile în competiția desfășurată la nivel național pentru obținerea acestui certificat. Anul trecut, de exemplu, au candidat 3 unități școlare vasluiene: Colegiul Economic „Anghel Rugină” și Liceul „Ștefan Procopiu”, din Vaslui, și Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, din Huși. În urma evaluării portofoliilor de către o Comisie Națională numită de Ministerul Educației Naționale, toate cele 3 unități școlare au obținut certificatul „Școală Europeană”, situându-se în primele12 școli la nivel național. Astfel, Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui a obținut cel mai mare punctaj, 196 puncte și locul I, cu 187 de puncte, Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui a câștigat locul III, iar Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși s-a clasat pe locul X, cu 173 puncte. În 2018, situația a fost una similară, toate cele 6 unități școlare participante la Competiția Națională pentru obținerea Certificatului „Școala Europeană” s-au clasat între primii 20 de participanți, iar Școala Gimnazială „Vasile Parvan” din Bârlad a întrunit cel mai mare punctaj, clasându-se pe locul I, în condițiile în care era la prima participare în acest concurs. Trebuie menționat că, odată obinut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de 3 ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut, lucru care, fără excepție, s-a întâmplat cu toate unitățile vasluiene care au dorit acest lucru.

O nouă competiție va demara în curând, unitățile școlare având timp doar până pe 20 martie să pregătească și să transmită documentele necesare. Activitățile, proiectele și programele care se iau în considerare pentru ediția din acest an a competiției sunt cele desfășurate în perioada septembrie 2017 – iulie 2020, respectiv cele de tip Erasmus, e-Twinning, Europa – casa noastră Euroscola etc., derulate de către școli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și a altor instituții europene, dar și alte programe finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener. De asemenea, vor fi luate în considerare programe și activități derulate în parteneriat cu ambasade, universități și școli din UE, companii sau asociații profesionale europene sau cu ONG-uri cu scop educațional ori de formare profesionale care activează la nivel european.

Pe baza rezultatelor obținute la evaluarea candidaturilor școlilor înscrise în competiția „Școală Europeană”, Ministerul Educației și Cercetării va stabili numărul de școli premiate și va organiza destivitatea de decernare a titului „Școală Europeană” ediția 2020. Rezultatele finale și lista unităților de învățământ declarate câștigătoare ale competiției vor fi publicate pe site-ul ministerului după data de 10 mai. La cele 16 ediții anterioare ale acestei competiții naționale au participat 2.158 de unități de învățământ din toate județele țării, 862 dintre acestea primind certificatul și trofeul „Școală Europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.