Soarta Palatului Copiilor, la mana Justitiei

0
907

• O noua incercare prin care firma ieseana Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA si patroana acesteia, Viorica Frunza, au incercat intarzierea judecarii dosarului in care sunt acuzati de inselaciune si uz de fals pentru a-si acoperi fraudele facute in cazul reabilitarii Palatului Copiilor din Vaslui a fost dejucata de judecatori. Este un pas inainte in rezolvarea problemelor din instanta in mijlocul caruia se situeaza acest monument istoric din centrul municipiului Vaslui care, prin starea sa de degradare, strica imaginea orasului. Totusi, drumul la capatul caruia municipalitatea ar putea obtine acest obiectiv este, inca, foarte lung.

In iulie 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi dispuneau trimiterea in judecata a societatii Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA pentru modul defectuos in care a fost facuta reabilitarea si restaurarea cladirii de patrimoniu Casa Mavrocordat, unde functioneaza Palatul Copiilor din Vaslui. Alaturi de firma din Iasi au mai fost trimise in judecata Viorica Frunza, administratorul societatii, si Iulia Ursache, contabilul societatii, pentru comiterea infractiunilor de inselaciune (2 capete de acuzare) si uz de fals. Conform procurorilor ieseni, “in perioada anilor 2008-2011 (societatea, n.r.) a indus in eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plata de situatii de lucrari nereale intocmite cu ocazia derularii contractului privind „Reactualizare proiect tehnic si executie consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzand prin aceasta persoanei vatamate un prejudiciu in cuantum de 1.263.296.06 lei”. Tot procurorii ieseni noteaza in comunicatul de trimitere in judecata ca Viorica Frunza este “persoana care in perioada anilor 2008-2011 a coordonat in fapt activitatea infractionala”, dar si ca aceasta “a inaintat 2 adrese falsificate, reprezentand acordul Palatului Copiilor Vaslui, in scopul eliberarii garantiei de buna executie in suma de 102.547,83 lei, in baza acesteia banca efectuand operatiunea bancara aferenta (…), aspecte ce realizeaza elementele constitutive ale infractiunilor de inselaciune si uz de fals”.

Rechizitoriul a ajuns pe masa Judecatoriei Vaslui in iulie 2018, pentru ca, la sfarsitul lunii noiembrie, judecatorii sa dispuna inceperea judecatii cauzei. Viorica Frunza, in nume propriu si in cel al societatii pe care o conduce, a contestat decizia judecatorilor de camera preliminara, insa nu a reusit decat sa intarzie, cu ceva mai mult de jumatate de an, inceperea efectiva a procesului. Chiar daca oficial procesul a demarat in septembrie anul trecut, practic a batut pasul pe loc, din cauza cererilor de amanare pe tot felul de motive invocate de inculpati. Mai mult, pentru a intarzia mersul justitiei, Viorica Frunza a facut o cerere de revizuire a sentintei prin care Judecatoria Vaslui a dispus inceperea judecatii in cauza respectiva. Patroana ieseana nu a reusit insa decat sa amane cu 5 luni mersul judecatii, asta pentru ca Tribunalul Vaslui a respins, in mod definitiv, cererea acesteia. Tocmai la timp, pentru ca un nou termen in dosar este anuntat pentru astazi, 12 februarie!

Epopeea Palatului Copiilor din Vaslui

Casa Mavrocordat, imobilul in care functioneaza in prezent Palatul Copiilor, este o cladire istorica din municipiul Vaslui care, altadata, era o bijuterie arhitectonica. Cladirea a fost construita intre anii 1883 si 1892 de catre Gheorghe Mavrocordat, iar in perioada interbelica a fost cumparata de maresalul Constantin Prezan. In anul 1930, cladirea a devenit Cercul Militar “Constantin Prezan” al ofiterilor din garnizoana Vaslui. Incepand cu 1 decembrie 1956, in fosta Casa Mavrocordat a functionat si functioneaza Palatul Copiilor, fostul Club al Elevilor, zeci de generatii de elevi trecandu-i pragul in decursul anilor.

Apartinand de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cladirea a fost clasificata drept monument istoric si drept urmare, atunci cand, in 2011, s-a luat decizia reabilitarii si restaurarii ei, s-a impus ca de acest lucru sa se ocupe o firma de profil. Din pacate, firma ieseana Impex Romcatel care a castigat licitatia, a executat lucrarile in mod defectuos, si, mai mult, dupa ce a decopertat peretii si a inceput lucrul la acoperis, a sistat lucrul, nu inainte de a-si incasa banii. Motivul invocat? Chipurile, nu ar fi stiut ca obiectivul este monument istoric, restaurarea, care trebuia sa respecte anumite reguli, urma sa coste mult mai mult decat costul anticipat initial, circa 13 milioane lei, fata de aproape 6 milioane lei, cat fusese calculat in 2011. In aceste conditii, si Ministerul Culturii si-a retras finantarea. Au urmat o serie de procese, pornite atat de Primaria Vaslui, care dorea sa-si recupereze banii investiti deja, dar si, culmea, de firma ieseana, care sustinea ca ar fi facut chiar lucrari in plus fata de cele decontate si care a castigat in instanta mai multe procese demarate in acest sens.

O serie de constatari ale Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Vaslui arata ca firma ieseana nu ar fi conservat imobilul, ar fi lasat peretii decopertati, fara burlane sau instalatiile de la subsolul cladirii neizolate termic. In monumentul istoric unde isi are sediul Palatului Copiilor ploua in interior dupa lucrarile efectuate de Impex Rom­catel, ceea ce i-a determinat pe reprezentantii institutiei sa sesizeze organele de ancheta. Ulterior, procurorii au descoperit „masinatiile” patroanei firmei iesene, astfel ca au dispus trimiterea ei in judecata.

Dat fiind ca cladirea darapanata strica aspectul zonei centrale si a principalei artere care traverseaza municipiul, conducerea Primariei Vaslui ar vrea sa preia in administrare imobilul, pentru a-l reabilita pe cont propriu si astfel, a salva acest edificiu de la distrugere.

Primarul Vasile Paval a precizat in mai multe ocazii ca, inca din 2015, a facut nenumarate demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii, solicitand trecerea Palatului Copiilor Vaslui in patrimoniul local. “Niciuna dintre adresele inaintate de municipalitate ministerelor de resort nu a primit raspuns, iar pana cand situatia juridica in acest caz nu va fi finalizata, transferul de patrimoniu nu are parghiile legale necesare pentru a se infaptui”, explica primarul Vasile Paval.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.