S-a semnat finanțarea pentru extinderea și dotarea ambulatoriului spitalului bârlădean: 14,2 milioane de lei!

0
1626

• În următorii trei ani, Ambulatoriul integrat spitalului bârlădean va fi extins cu un nou corp de clădire, după care va fi dotat cu tot ce trebuie pentru a funcționa în condiții optime. Investiția se ridică la peste 14,2 milioane de lei și va fi finanțată cu fonduri UE. Aproape 6 milioane de lei vor fi folosiți pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale a cabinetelor medicale.

După o așteptare de aproape un an și jumătate de la momentul depunerii proiectului în vederea obținerii de finanțare și jumătate de an de la cel în care a fost declarat finanțabil, iată că, ieri, 17 februarie, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est din Piatra Neamț, a fost semnat contractul de finanțare al investiției „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. Anunțul a fost făcut de primarul Dumitru Boroș în cadrul unei conferințe de presă, în care a fost prezentă o parte din echipa care a lucrat intens la toate proiectele ce au obținut finanțare europeană.

„Așa cum am spus mereu, prioritățile mandatului meu sunt sănătatea, învățământul și infrastructura. Până acum, în domeniul sănătății am alocat peste 8 milioane de lei, iar astăzi (ieri, n.r.), am fost la Piatra Neamț pentru a semna contractul de finanțare al proiectului ce vizează extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului bârlădean. Grupul țintă al investiției sunt pacienții din Bârlad și cei din comunele limitrofe, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 14.264.542 lei. Prin acest proiect, se urmărește revitalizarea infrastructurii sanitare a Bârladului și creșterea accesabilității serviciilor de sănătate și de îngrijire medicală primară a persoanelor sărace i a celor din zonele cu acces redus, prin extinderea ambulatoriului, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții populației. Pe lângă dotarea tuturor cabinetelor medicale cu tot ce trebuie pentru a funcționa în condiții optime (aparatură, echipamente medicale, mobilier, lenjerie, etc.), noul corp de clădire va fi dotat și cu un Computer Tomograf și un RMN. Din suma totală, peste 6 milioane de lei se duce pe dotările ambulatoriului”, a declarat primarul Boroș.

Investiția presupune realizarea următoarelor lucrări principale: construcția unei noi clădiri (demisol, parter și etaj); asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădire prin construcția și dotarea rampelor speciale de acces; dotarea ambulatoriului cu echipamentele moderne necesare îndeplinirii activității medicale și amenajarea acestuia la un nivel corespunzător; realizarea finisajelor interioare cu materiale ce îndeplinesc exigențele de igienă și sanitare specifice pentru desfășurarea activității medicale în bune condiții; realizarea căilor de acces auto și pietonale; realizarea racordului la rețeaua locală de alimentare cu apă; realizarea instalațiilor electrice, termice și sanitare; dimensionarea spațiilor vitrate, pentru asigurarea ventilării și iluminatului natural; aplicarea prevederilor obligatorii pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare și a autorizației pentru securitatea la incendiu; amenajarea parțiala a terenului; etc.

Noua clădire va avea o suprafață construită de 709 metri pătrați, o suprafață construită desfășurată de 1.939 metri pătrați, va fi construită pe trei nivele (demisol, parter și etaj) și va avea 11 locuri de parcare. Obiectivul de investiții va fi realizat cu fonduri UE în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Obiectivul specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea A – Ambulatorii.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 14.264.542,39 lei cu TVA, din care suma de 10.686.515,12 lei reprezintă valoarea eligibilă, iar suma de 3.578.027,27 lei – valoarea neeligibilă. Contribuția proprie a municipalității, în procent de 2% din valoarea eligibilă a proiectului și care reprezintă cofinanțarea investiției, se ridică la suma de 213.730,31 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.