Protestele magistratilor imbraca noi forme!

0
764

Judecatorii de la cele mai multe instante din tara au decis sa continue protestele impotriva abrogarii pensiilor speciale ale magistratilor. Mai mult, in cazul tribunalelor, protestele ar putea fi extinse, incluzand neparticiparea judecatorilor la constituirea Birourilor Electorale, ceea ce ar putea periclita organizarea alegerilor locale si a celor parlamentare.

DCF 1.0

Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Tribunalului Vaslui a decis, saptamana trecuta, continuarea formei de protest impotriva Legii recent adoptate de abrogare a pensiilor de serviciu si a indemnizatiilor pentru limita de varsta. Astfel, chiar daca se vor judeca toate cauzele, conform sedintelor stabilite, sedintele de judecata urmand a fi suspendate in fiecare zi, intre orele 10.30 – 11.00, s-a decis refuzul de a participa la constituirea Birourilor Electorale Judetene si de Circumscriptie in anul 2020, cu prilejul desfasurarii alegerilor locale si parlamentare. Aceast lucru ar putea impiedica insasi constituirea respectivelor Birouri Electorale, dat fiind ca acestea, conduse de regula de catre magistrati sau juristi, au un rol determinant in organizarea si supravegherea alegerilor, inclusiv in ceea ce priveste numararea voturilor si transmiterea lor catre Biroul Electoral Central. Tot Birourile Electorale Judetene, a caror conducere este desemnata prin tragere la sorti, proces asigurat de catre… presedintii tribunalelor, sunt cele care inregistreaza candidaturile depuse la nivelul circumscriptiei si constata ramanerea definitiva a acestora. Ori, depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, a caror data nu a fost inca stabilita, se apropie cu pasi repezi!

Judecatorii instantei vasluiene nu sunt singurii care au decis sa boicoteze alegerile din acest an, decizii asemanatoare fiind luate la nivelul majoritatilor tribunalelor din tara. In ceea ce priveste judecatoriile, cele mai multe dintre acestea au luat recent hotarari, la nivelul Adunarilor Generale ale judecatorilor, sa continue protestele impotriva eliminarilor pensiilor speciale pentru magistrati. Totusi, daca, cum a fost cazul la Vaslui sau Husi, initial se decisese ca activitatea de judecata sa fie suspendata, cu exceptia cazurilor urgente, s-a revenit la sentimente mai bune, in sensul ca continuarea protestului va lua forma doar a intrerupere a activitatii de judecata pentru o ora, intre 11.00 si 12.00. Cat priveste grefierii, acestia, la randul lor, vor continua protestele, urmand a intra in salile de judecata cu doar 5 minute inaintea inceperii sedintelor de judecata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.