Primăria Vaslui, ajutor important pentru Spitalul Județean de Urgență

0
957

• Municipalitatea vasluiană va aloca suma de 500.000 lei Spitalului Județean de Urgență (SJU) în vederea achiziționării unor echipamente și dispozitive medicale, drept contribuție financiară “ce va contribui la un act medical de calitate pentru locuitorii municipiului Vaslui, care reprezintă majoritatea pacienților acestei unități”.

La începutul acestui an, conducerea SJU Vaslui a făcut o solicitare către Primăria și Consiliul Local Vaslui, de a se aproba includerea în bugetul municipalității sume în vederea “realizării de investiții, reparații și reabilitări” la unitatea spitalicească. Solicitarea a fost făcută în baza unei asocieri încheate între aceste instituții încă din 2014, asociere aprobată de către consilieri prin Hotărâre a Consiliului Local. Respectiva Hotărâre era în fapt destinată asocierii între Consiliul Local și SJU în vederea reabilitării de către muncipalitate a fostului Spital Vechi, une funcționează secțiile de Boli infecțioase, Prihiatrie și Cronici. Chiar dacă obiectivul s-a dovedit mult prea ambițios pentru primărie, dat fiind că nu s-au putut accesa fondurile nerambursabile necesare, sarcina înfăptuirii investiției respective revenind Consiliului Județean, protocolul a rămas valabil. În aceste condiții, s-a propus să se dea curs solicitării SJU, suma propusă a fi alocată fiind de 500.000 lei.

Cu acești bani urmează a fi achiziționat un turn de laparoscopie cu trusa de instrumentar aferentă în valoare de 420.000 lei, precum și containere de sterilizare pentru instrumentarul chirurgical și un motor ortopedic necesare finalizării investiției făcute de spital pentru reabilitarea și modernizarea sălii de operație ortopedie – traumatologie. Trebuie spus că doar anul trecut, din totalul de 1.150 de intervenții chirurgicale de anvergură medie abdominală, urologică și ginecologică, nu mai puțin de 770 de operații s-au efectuat laparoscopic, metodă minim invazivă care reprezintă standardul de aur în chirurgie. În recuperarea bolnavilor este rapidă, fiind necesare un număr redus de zile de spitalizare, iar în urma inciziilor, pacenții rămân cu cicatrici aproape invizibile. În Spitalul Județean de Urgență Vaslui activează nu mai puțin de 5 chirurgi generaliști și 2 urologi care operează laparoscopic, paleta de operații ce se pot realiza prin această metodă fiind mare, de la simple apendicectomii, până la excizarea de tumori de prostată sau vezică urinară. Trebuie spus că SJU deține 2 astfel de turnuri de chirurgie laparoscopică, însă ambele sunt depășite moral și ca durată de utilizare maximă recomandată de producător. Mai mult, unul dintre echipamente are o piesă defectă, trimisă la reparat în Germania, astfel că medicii urologi nu mai pot efectua intervenții în sfera lor de specialitate. “Achiziționarea aparaturii este imperios necesară, existând riscul sucombării chirurgiei laparoscopice în unitatea noastră, iar pacienții să trebuiască să se îndrepte către clinicile din Iași pentru asemenea intervenții (…). Vă asigurăm de faptul că orice contribuție financiară alocată de dumneavoastră va contribui la un act medical de calitate pentru locuitorii municipiului Vaslui, care reprezintă majoritatea pacienților unității noastre”, se arată în solicitarea transmisă de conducerea SJU Primăriei și Consiliului Local Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.