Parcul „Mihai Eminescu” din Bârlad, aproape de finalizare

1
2024

• Demarate în a doua parte a lunii noiembrie, lucrările la Parcul „Mihai Eminescu”, amenajat în cartierul bârlădean Complex școlar, se apropie deja de final. Deși proiectul prevedea ca termen de implementare nu mai puțin de trei ani, constructorul ieșean dă asigurări că, în scurt timp, parcul la standarde europene realizat cu fonduri de la bugetul local va fi gata. Investiția a presupus amenajarea unei suprafețe de aproape 30.000 metri pătrați cu oaze de verdeață, mobilier urban și zone de joacă și fitness, dar și cu toate utilitățile necesare.

La exact trei luni de la demararea efectivă a lucrărilor la investiția privind „Amenajarea Parcului «Mihai Eminescu» din cartierul bârlădean Complex școlar”, edilul șef a făcut o nouă vizită în teren pentru a verifica stadiul în care se află. Mai ales că, în urmă cu o lună, constructorul ieșean dădea asigurări că, în luna mai, parcul va putea fi deschis publicului. Și cu ocazia vizitei din 20 februarie, constructorul a anunțat că ar putea preda investiția mult mai devreme decât s-a preconizat.
Deși proiectul prevede ca termen de finalizare a lucrărilor 36 de luni, după numai cinci luni de la demararea proiectului (aici intrând și perioada de organizare de șantier, etc.), lucrările la cel mai modern parc al Bârladului sunt aproape de finalizare. Spre exemplu, tot joi seara, constructorul a făcut deja primele probe la sistemul de iluminat al parcului, după ce aleile au fost amenajate în totalitate, iar spațiul verde a fost pus la punct în proporție de peste 70%.

„Amenajarea parcului, un obiectiv asupra căruia nu s-a intervenit niciodată de la momentul înființării, presupune realizarea unui obiectiv la standarde europene. Acesta va avea o întindere de 29.000 metri pătrați, pe care vor fi amplasate locuri de joacă, de fitness, mese de șah, zone de odihnă, un amfiteatru în aer liber și, evident, alei din pavaj decorativ, pe care se va pătrunde prin intermediul a patru intrări, din direcția străzilor perimetrale. În plus, se vor planta și arbori, arbuști, subarbuști, plante floricole perene și gazon. Practic, zona va fi transformată probabil în cel mai frumos parc din zona Moldovei, fiind prevăzute inclusiv zone de acces pentru persoanele cu dizabilități. După cum se poate vedea, mai sunt doar câteva lucrări de făcut, ceea ce mă face să cred că cei care lucrează aici au avut dreptate când au spus că ne-ar putea preda lucrarea în perioada martie – aprilie, cel târziu”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reamintim că reprezentanții primăriei și cei ai firmei care a câștigat licitația, în speță SC Iasicon SA Iași, au semnat contractul pe 29 octombrie, iar lucrările efective au fost demarate pe 20 noiembrie. Investiția a fost finanțată de la bugetul local și are o valoare de 3.521.332 lei cu TVA. Proiectul prevede refuncționalizarea a 29.189 mp de teren abandonat, neutilizat, degradat, din zona de Sud-Vest a orașului, aproape de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Ce prevede investiția?

„Suprafața totală a parcului va fi amenajată astfel: amenajarea aleilor cu pavele pe pat de nisip pe o suprafață de 2.153 mp; instalațiile electrice vizează alimentarea cu energie electrică a 48 de stâlpi metalici – iluminat cu leduri; instalația de alimentare cu apă pentru stropit spațiile verzi cuprinde 20 de hidranți de grădină. Totodată, din rețeaua de apă se vor alimenta două fântâni cu apă de băut și toaletele ecologice. Amenajarea spațiilor verzi pe o suprafață de 26.297 mp vizează: plantarea a 182 arbori foioși, 163 arbori conifer, 3.279 arbuști foioși, 200 arbuști conifer, plante floricole perene inclusiv trandafiri – 1.000 bucăți, gazonarea spațiilor verzi pe o suprafață de 21.964 mp”, se arată în anexa unui proiect de hotărâre referitor la această investiție ce a fost votat de consilieri pe 31 octombrie 2018.

Tot aici se spune că, la capitolul dotări, se include amplasarea a 50 de bănci cu picior de fontă și rigle de stejar; 25 de coșuri de gunoi; șase pubele de colectare selectivă; două cișmele din fontă; trei suporți stradali pentru biciclete; două mese de șah cu scaune; echipamente de joacă; echipamente de fitness ce vor intra în componența a două locuri de joacă; un loc de joacă de 300 mp pentru copii, cu suprafața acoperită cu dale decauciuc alvelare; un loc de joacă și de fitness de 300 mp pentru persoane cu handicap, acoperit cu dale de cauciuc.

De asemenea, se precizează că împrejmuirea parcului pe o lungime de 640 metri liniari se va realiza din panouri metalice și țeavă rectangulară. Totodată, proiectul prevede și amenajarea unui amfiteatru în aer liber (scenă + gradene cu structură de lemn) pe o suprafață de 96,5 mp. Nu în ultimul rând, pentru a asigura condiții optime de igienă și sănătate publică, se va amplasa și un container modular pe o suprafață de 20,25 mp, echipat sanitar cu cinci cabine, din care una pentru persoane cu dizabilități, grup sanitar ce va fi racordat la utilități (apă, canal, energie electrică).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.