O primă condamnare definitivă pentru patroana clinicii – fabrică de permise auto

0
1900

• Elena Duță Nițescu, managerul clinicii New Central Med, acuzată de dare de mită și cumpărare de influență, a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pedeapsă la care se adaugă o alta, a cărei executare a fost inițial suspendată, de 3 ani de închisoare. Împreună cu angajata sa, psihologul Mihaela Cazacu, a încercat să mituiască, la începutul anului 2014, conducerea Directiei de Sănătate Publică Vaslui pentru a obține avizele de funcționare necesare punctului de lucru deschis la Vaslui. Respectiva clinică era implicată în eliberarea de avize medicale pentru obținerea permisului de conducere auto, fără ca solicitanții să fie consultați, motiv pentru care 17 medici și asistente, în frunte cu patroana Duță Nițescu, riscă și ei, închisoarea.

În anul 2014, clinica New Central Med, cu sediul în Bacău, condusă de Elena Duță Nițescu, a încercat să urgenteze obținerea autorizațiilor necesare funcționării punctului de lucru deschis la Vaslui, oferind drept mită bani și un parfum scump unor persoane din conducerea DSP Vaslui. Totul s-a aflat în momentul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui și Colegiul Medicilor au deschis o anchetă privind eliberarea, de către clinica respectivă, de fișe medicale necesare pentru obținerea permiselor auto, fără ca solicitanții să fie examinați, oricât de sumar, de către medici. Atunci, la audieri, una dintre asistentele care lucra la clínica în cauză a făcut dezvăluiri cu privire la modul în care s-a acționat pentru obținerea autorizației de funcționare. În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui se arată că “în perioada iulie-august 2014, prin intermediul unei asistente, șefa clinicii a oferit unui director din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, care însă a refuzat bunurile, suma de 100 euro și un parfum de damă în valoare de 69 euro, în scopul facilitării obținerii autorizației de funcționare a punctului de lucru din municipiul Vaslui al societății, pentru toate specialitățile menționate în cerere, deși punctul de lucru al societății nu îndeplinea toate condițiile impuse de normele legale pentru funcționare. În aceeași perioadă, șefa clinicii a oferit prin intermediul aceleiași asistente și al numitei Mihaela Cazacu, psiholog în cadrul clinicii, suma de 800 de lei directorului executiv al DSP, în scopul eliberării autorizației pentru punctul de lucru din Vaslui al SC New Central Med SRL, care nu întrunea condițiile pentru autorizare, șefa DSP refuzând mita”.

Trimisă în judecată sub acuzațiile de dare de mită și cumpărare de influență, Elena Duță Nițescu a încercat pe toate căile să întârzie judecarea dosarului, motiv pentru care au trecut mai bine de doi ani până când judecătorii Tribunalului Vaslui au pronunțat, în decembrie 2018, o primă sentință în acest caz. Patroana clinicii a primit pedepse a câte doi ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două acuzații, prin contopirea celor două pedepse rezultând una totală de 2 ani și 8 luni de închisoare. Elena Duță Nițescu nu a scăpat însă atât de ușor, judecătorii considerând că faptele sale au fost săvârșite în cursul termenului de încercare de 5 ani al suspendării condiționate a executării unei alte pedepse, de 3 ani de închisoare, pronunțată în ianuarie 2013 de către magistrații Judecătoriei Bacău. Atunci, patroana fusese condamnată pentru furt calificat, pentru că a încercat să-și recupereze o datorie de 10.000 de euro furând de la datornic un autoturism de lux.

Apelul formulat de condamnată la instanța superioară, a cărui judecare a durat mai bine de un an, a fost respins ca nefondat de către Curtea de Apel Iași, sentința devenind definitivă. În aceste condiții, Elena Duță Nițescu ar urma să stea în închisoare timp de 5 ani și 8 luni, perioadă la care s-ar putea adăuga o altă condamnare, pe care ar putea să o primească în alt dosar în care fosta patroană de clinică medicală este actor principal. Este vorba de un dosar aflat încă pe rolul Tribunalului Vaslui, în care femeia este inculpată alături de alți 17 medici, asistente și angajați ai clinicii conduse cândva de ea, acuzați de constituire de grup infracțional organizat și comiterea a mai multor infracțiuni, fals material în înscrisuri oficiale, folosirea instrumentelor false și fals intelectual. Este vorba de fapte penale având legătură cu activitatea clinicii de eliberare de fișe medicale necesare pentru obținerea permiselor auto, fără ca solicitanții să fie examinați de către medici. Demarat încă din octombrie 2016, procesul încă se judecă, întârzierea datorându-se atât expertizelor, inclusiv grafologie, cerute de inculpați, cât și a nenumăratelor cereri de recuzare a judecătorilor venite din partea unora dintre medicii care, pe lângă o eventuală condamnare la închisoare, riscă și pierderea dreptului de liberă practică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.