În doi ani, Bârladul a semnat proiecte în valoare de peste 26 milioane euro

0
2266

• În intervalul iunie 2018 – februarie 2020, adică în mai puțin de doi ani, municipalitatea bârlădeană a semnat contracte de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru nu mai puțin de nouă investiții, însumând o valoare totală de peste 26 milioane de euro (peste 122 milioane lei). Proiectele cele mai valoaroase vizează „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în municipiul Bârlad” (57,8 milioane lei) și „Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în Bârlad prin achiziția de autobuze electrice, în scopul reducerii emisiilor de carbon” (21,7 milioane lei).

În actualul mandat, mai exact în intervalul iunie 2018 – februarie 2020, Primăria Bârlad a semnat la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est din Piatra Neamț contracte de finanțare pentru investiții în valoare de circa 26 milioane de euro. Vorbim despre proiecte finanțate cu fonduri UE în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ce se află în diferite stadii de implementare. Asta în condițiile în care, după cum a afirmat primarul Dumitru Boroș, numai pe Axa Prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, au fost depuse proiecte în valoare totală de 36 milioane euro și sunt șanse să se obțină finanțare nerambursabilă în proporție de 100%.

„Le mulțumesc încă o dată colegilor mei, cei care au lucrat împreună cu mine la proiectele depuse pe fonduri europene și pe PNDL. Nu am avut succes acolo, dar am avut un succes consustent pe fonduri europene. (…) În această mapă, am toate contractele semnate pe fonduri europene. Acum, când vorbim, aceste opt contracte însumează aproximativ 26 milioane de euro”, a declarat primarul în cadrul conferinței de presă din 17 februarie.

Astfel, pe 29 iunie 2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad” (fostul Spital de Copii „Sfântul Nicolae”), a cărui valoare se ridică la suma de 5.141.665,54 lei. A urmat, pe 3 decembrie 2018, contractul pentru proiectul „Dezvoltarea Capacității Administrative a municipiului Bârlad”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (valoare 3.143.694 lei), după care, pe 12 iunie 2019, contractul de finanțare pentru investiția „Modernizarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 8, municipiul Bârlad, județul Vaslui” (valoare – 4.291.658,33 lei) și, pe 18 iunie, cel pentru „Construire și dotare corp nou pentru Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 – «Clopoțel», municipiul Bârlad, județul Vaslui” (valoare – 4.764.726,98 lei).

În august, mai exact pe 6 august, s-a semnat finanțarea pentru proiectul „Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în Bârlad prin achiziția de autobuze electrice, în scopul reducerii emisiilor de carbon” (valoare – 21.711.111,16 lei), iar pe 21 august, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în municipiul Bârlad” (valoare – 57.811.298,96 lei). Ulterior, pe 7 octombrie, tot la Piatra Neamț s-a semnat finanțarea pentru investiția „Modernizarea sistemului de iluminat public” (valoare – 10.686.204,49 lei), iar zilele trecute, mai exact pe 17 februarie 2020, a fost rândul proiectului „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad” (valoare – 14.264.542,39 lei).

O investiție cu o valoare mai mică, dar așteptată de bârlădeni, în speță „Introducerea internetului wireless în locuri publice”, finanțată cu 15.000 euro de Comisia Europeană, a fost implementată tot în vara lui 2019. Nu în ultimul rând, urmează ca, în scurt timp, reprezentanții primăriei să semneze și finanțarea pentru proiectul „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale din strada Republicii nr. 318 (fost nr. 392) din cadrul Colegiului Tehnic «Alexandru Ioan Cuza» Bârlad” (valoare – 17.602.315,29 lei).

În ce stadiu se află proiectele?

„În ceea ce privește aceste opt proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanțare, menționez că sunt în diverse stadii de desfășurare a achizițiilor publice. De exemplu, pentru cele două grădinițe (nr. 5 și nr. 8, n.r.), a fost realizată achiziția serviciilor de întocmire a proiectului tehnic de execuție, suntem în perioada de elaborare a acestuia și de obținere a avizelor de la toate instituțiile avizatoare, după care va urma licitația privind execuția lucrărilor. Sperăm ca, în două luni, să publicăm anunțul pe SICAP. La proiectul privind modernizarea infrastructurii de transport de pe Mobilitatea Urbană, în ianuarie a fost publicată achiziția privind întocmirea proiectului tehnic de execuție, cu termen de depunere a ofertelor până pe 18 februarie. În urma unor solicitări de la potențiali ofertanți, termenul a fost prelungit până pe 2 martie. Sperăm să avem participanți la această procedură, să putem atribui contractul și să parcurgem etapa de întocmire a proiectului tehnic de execuție. La celălalt proiect de pe Mobilitate Urbană, în speță cel privind achiziția a zece autobuze electrice, pe 5 februarie am publicat anunțul privind achiziția acestor autobuze, iar termenul de deschidere a ofertelor este 18 martie. Au început deja să vină solicitări de clarificări, detalieri și completări la condițiile din caietul de sarcini de la diverși producători sau furnizori de autobuze electrice. Așteptăm depunerea și evaluarea ofertelor și desemnarea unui ofertant câștigător”, a precizat Cătălin Moraru, șeful Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană din cadrul primăriei.

„Pentru proiectul de la Pavilionul de Pediatrie, săptămâna trecută a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor. Constructorul desemnat câștigător a avut o perioadă de cinci zile în care să constituie garanția de bună execuție, lucru care deja s-a întâmplat iar pe data de 19 februarie este programată o întâlnire la fața locului la care vor participa și reprezentanții spitalului în vederea stabilirii fluxurilor pe perioada desfășurării lucrărilor. Asta întrucât lucrările se vor desfășura concomitent cu activitatea spitalului. În cazul proiectului privind modernizarea sistemului de iluminat public, pe 14 februarie a fost publicată achiziția serviciilor de întocmire a proiectului tehnic de execuție, cu o perioadă de 35 de zile de depunere a ofertelor, după care se vor evalua și va fi desemnat un câștigător. În ceea ce privește proiectul privind Dezvoltarea Capacității Administrative, suntem în plin proces de furnizare și instalare a programelor informatice. Nu în ultimul rând, pentru proiectul privind Școala Profesională, ne-a fost cerut de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est dosarul cu documente privind contractarea proiectului. În martie 2019 s-a finalizat evaluarea proiectului și, din lipsă de fonduri la Ministerul Fondurilor Europene, a stat într-o listă rezervă. Acum s-au găsit soluții și a intrat la contractare, așa că sperăm ca, în cel mai scurt timp, să semnăn și acel contract de finanțare”, a mai completat șeful Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.