Guvernul PNL se ține de treabă, aduce fonduri europene la dispoziția românilor

0
882

În ciuda iresponsabilității PSD, care face tot posibilul pentru a sabota guvernarea, miniștrii PNL continuă activitatea cu aceeași cadență și determinare, în slujba românilor. România are nevoie de alegerile anticipate pentru ca guvernarea să poată tura toate motoarele la maximum, fără bruiajul PSD din Parlament. PSD și-a bătut joc de șansa extraordinară a României de a se dezvolta folosind fonduri europene.

Guvernul PNL anunță cea mai mare lansare de proiecte pe fonduri europene, astfel ca au fost aprobate 10 apeluri de proiecte pentru Programul Operațional Capital Uman, în valoare de 250 de milioane de euro. Două dintre apeluri sunt destinate românilor din diaspora: 30 de milioane de euro pentru antreprenorii români și diaspora. Banii vor veni în sprijinul a 180 de start-up-uri înființate de cetățeni români plecați în străinătate. Apelul este intitulat „România Te Așteaptă” și dă o șansă de revenire diaporenilor în țară. Prin această linie de finanțare avem în vedere crearea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Apelul va fi lansat cel târziu în luna martie a.c.; 30 de milioane de euro pentru copiii din familiile plecate la muncă în străinătate: 1.000 de copii, incluși în cadrul apelului de proiect, vor beneficia de programe tip after-school, mai exact un pachet care combină activitățile educaționale, masa caldă și echipamente de joacă. Este cel mai avansat apel de proiect și va fi lansat în perioada 17-20 februarie a.c.; 20 de milioane de euro pentru studenți. Vor fi sprijinite 200 de start-up-uri ale studenților din an terminal în domeniul tehnic. Programul se adresează domeniilor IT, robotică și automatizări industriale; 30 de milioane de euro pentru angajații companiilor: 8.000 de angajați vor putea să-și dezvolte abilitățile și competențele în domeniul economiei digitale. Apelul este structurat pe două paliere și se adresează întreprinderilor mari și celor mici și mijlocii; 20 de milioane de euro pentru elevi: programul tip after-school presupune sprijin pentru elevii din clasele 0-IV cu pachete de măsuri care combină activitățile educaționale cu echipamente de joacă la nivelul unităților școlare incluse în acest apel; 20 de milioane de euro pentru programe de screening în sarcină. Linia de finanțare sprijină prevenția medicală cu identificarea riscurilor în timpul sarcinii și vine în ajutorul familiilor tinere. Aceasta este a doua etapă a apelului lansat în luna noiembrie. Este cea mai mare lansare de apeluri de proiecte făcută de Guvern în care s-au avut în vedere mai multe grupe de beneficiari.

Ordonanțele de urgență din domeniul fondurilor europene, adoptate în ședința de Guvern din 4 februarie a.c. vor fi trimise Parlamentului pentru reglementare. Actele nu vor fi, așadar, publicate în Monitorul Oficial. Guvernul susține în continuare cu tărie necesitatea reglementării urgente a măsurilor pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană în vederea evitării riscului de decomitere (pierdere de bani europeni) pentru anul în curs. Toate prevederile cuprinse în ordonanțe sunt necesare și urgente, din acest motiv PNL va solicita adoptarea acestora ca proiecte de lege, în regim de urgență pe cale parlamentară. Partidele parlamentare sunt obligate să susțină aceste proiecte, dacă doresc măsuri în beneficiul tuturor românilor, măsuri care aduc bani europeni în România.

Românii au nevoie de extinderea rețelelor racordate la gaze naturale, comunitățile au nevoie ca de oxigen de proiecte de investiții finanțate din bani europeni.Tocmai importanța lor și a domeniilor reglementate stau la baza deciziei Guvernului de a nu vulnerabiliza actele normative și de a alege o cale sigură de reglementare, care să nu pună în pericol proiectele. Executivul are acum atribuții limitate, astfel că Parlamentului îi revine obligația să legifereze în acest sens și să conștientizeze că mai presus de lupta politică sunt interesele cetățenilor și ale comunităților.

• Departamentul de comunicare al PNL Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.