Gripa „se ține” tare de Vaslui: 162 de cazuri în doar o lună!

0
889

• Epidemia de gripă sezonieră înregistrată la nivel național „mușcă” serios și la nivelul Vasluiului. Potrivit situațiilor întocmite săptămânal de reprezentanții DSP Vaslui, în decurs de o lună, nu mai puțin de 162 de cazuri de îmbolnăviri au fost luate în evidență la nivelul județului. Numai săptămâna trecută, 69 de persoane au fost diagnosticate și tratate de medicii de familie sau specialiști.

Deși nu am avut parte de o iarnă severă, cazurile de gripă sezonieră au „explodat” la nivelul județului Vaslui. Mai ales începând cu ultima parte a lunii ianuarie. Așa se face că, de atunci și până acum, adică în decurs de o lună, nu mai puțin de 162 de persoane au fost luate în evidență de medicii din județ și raportate Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Astfel, între 20 – 26 ianuarie, au fost diagnosticate primele șapte persoane, între 27 ianuarie – 2 februarie, alte 32 de persoane (inclusiv un bebeluș de 11 luni care a decedat la o clinică din Iași), iar între 3 – 9 februarie, încă 54 de persoane (inclusiv o femeie de 88 de ani, din Bârlad, care a decedat la spital).

Nu în ultimul rând, potrivit situației întocmite de reprezentanții DSP Vaslui pe baza raportărilor de la spitalele și medicii specialiști din județ, în săptămâna 10 – 16 februarie, au fost luate în evidență alte 69 de cazuri de gripă sezonieră. Vorbim despre bolnavi diagnosticați doar pe baza simptomatologiei prezentate și nu pe baza analizelor de laborator. Este vorba despre pacienți din grupele de vârstă 0-1 an (un caz), 2-4 ani (6 cazuri), 5-14 ani (26 cazuri), 15-49 ani (29 cazuri), 50-64 ani (4 cazuri) și peste 65 ani (3 cazuri), 48 dintre aceștia fiind spitalizați și îngrijiți de medicii specialiști de la Boli Infecțioase. Cele mai multe internări s-au înregistrat la grupele de vârstă 15-49 ani (23 cazuri) și 5-14 ani (15 cazuri).

„Pentru sezonul rece 2019-2020, am solicitat Ministerului Sănătății 52.932 doze de vaccin antigripal, însă am primit 37.880 de doze. Până la data de 2 februarie, în teritoriu au fost administrate 37.801 doze, în stoc rămânând 79 doze. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală sunt imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați și personalul medical. Recomandăm în continuare populației să respecte regulile de igienă personală și colectivă, să evite automedicația, să se vaccineze antigripal, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

În ceea ce privește bolnavii diagnosticați cu infecții respiratorii, în același interval de timp, medicii din județ s-au confruntat cu 2.150 cazuri de viroze, dintre care 82 au fost spitalizate, și cu 377 pneumonii, dintre care 148 au fost spitalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.