Gripa intră puternic în județul Vaslui: încă un deces!

0
1217

• Numărul cazurilor de gripă raportate la nivelul județului Vaslui a crescut cu 24 într-o singură săptămână, față de perioada anterioară, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Vaslui, care anunță și un nou deces. În schimb, a scăzut, cu circa 20% numărul cazurilor de viroze pulmonare și de pneumonie, îmbucurător fiind faptul că în general este vorba de cazuri ușoare, ce nu necesită internare.

După ce aproape jumătate din sezonul rece 2019 – 2020, județul Vaslui a fost în general lipsit de gripă, iată că, în ultima perioadă, numărul cazurilor a explodat, la fel cum se întâmplă în întreaga țară, unde a fost declarată deja epidemie de gripă. Doar în ultima săptămână, 3 – 9 februarie, au fost înregistrate 54 de noi cazuri de îmbolnăviri, între care 40 de cazuri mai grave, care au necesitat internare, față de 32 de cazuri, în perioada similară anterioară, când 29 de pacienți au ajuns la spital. Mai grav, o bârlădeancă în vârstă de 88 ani, cu comorbidități și nevaccinată antigripal, confirmată cu gripă tip A, a decedat la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”.

Din păcate, gripa afectează aproape toate categoriile de populație, inclusiv copii cu vârste între 2 și 4 ani, în rândul cărora au fost semnalate 4 îmbolnăviri, dar și din rândul celor care ar trebui să se ferească cel mai mult de această boală, persoanele în vârstă – 9 cazuri care, toate, au necesitat internare. Majoritatea cazurilor au fost identificate simptomatic, acesta fiind și motivul pentru care, la ora actuală, DSP nu are trimise spre analiză probe recoltate de la pacienți cu suspiciune de gripă.

Totuși, vremea mai caldă din ultimele zile, chiar dacă este posibil să fi avut un rol în răspândirea gripei, a dus la micșorarea numărului de viroze respiratorii și a celor de pneumonii înregistrate între vasluieni, față de perioada anterioară. Grav este însă faptul că majoritatea celor care au contractat aceste viroze, 1.713 din totalul de 2.755 cazuri raportate săptămâna trecută, sunt copii și adolescenți în vârstă de până la 15 ani, între care și 207 bebeluși de până într-un an, 70 dintre copii având forme mai grave de boală, care au necesitat internare. La fel, cei mici nu se păzesc sau nu sunt păziți de părinți în a contracta forma mai gravă a virozelor, pneumonia. În rândul acestei categorii sunt înregistrate 141 dintre cele 373 cazuri de pneumonie raportate în intervalul menționat, dintre care 47 de copii au ajuns să fie internați în spitalele vasluiene. La fel se întâmplă și în cazul altei categorii vulnerabile la bolile de sezon, persoanele în vârstă, nu mai puțin de 130 de cazuri de viroze respiratorii și 62 de pneumonii fiind raportate în rândul categoriei de vârstă de peste 65 de ani!

În acest moment, mai sunt disponibile și trimise în teritoriu doar 133 de doze de vaccin antigripal, din totalul de 37.880 de doze reparizate, la începutul sezonului rece, județului Vaslui de către Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.