Ghinionul se tine scai de zona Carja: inca patru mistreti cu pesta porcina africana!

0
619

Daca, pana la finele lui ianuarie, analizele de laborator au confirmat prezenta virusului de pesta porcina africana (PPA) la opt mistreti din zona Carja, saptamana trecuta, autoritatile judetene au anuntat ca alti patru porci mistreti cu PPA au fost depistati in respectiva zona.

Reprezentantii Prefecturii Vaslui si ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anuntat, zilele trecute, ca, pe 5 februarie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat prin buletin de analiza aparitia unor noi cazuri de PPA la patru porci mistreti din Fondul de vanatoare nr. 37 din zona Carja, unde au mai evoluat alte opt cazuri pozitive. In consecinta, a fost intreprinsa urmatoarea masura: la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea Gologan a convocat pe 6 februarie Centrul Local de Combatere a Bolilor – Judetul Vaslui, care a aprobat Programul de masuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti – Fondul de Vanatoare nr. 37 Carja. Totodata, s-a dispus punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din zonele afectate de boala. La nivelul judetului, zona afectata de PPA cuprinde urmatoarele fonduri de vanatoare: fondul nr. 37 Carja (AVS Mistretul), fondul nr. 35 Falciu (AJVPS) si fondul nr. 36 Murgeni (AJVPS).

De asemenea, s-a stabilit sa se organizeze de urgenta vanatori la panda (prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, fara gonaci si caine de vanatoare) pentru intreg efectivul de mistreti din zona afectata (zona infectata si zona tampon). S-a stabilit si ca vanatoarea organizata in zona afectata sa se faca cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, ce vor fi instruite in acest sens. Nu in ultimul rand, este obligatoriu ca toti porcii salbatici sacrificati cu arma de foc sau gasiti morti in zona afectata sa fie examinati de un medic veterinar si sa fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane. Tot in sarcina veterinarului cade si recoltarea probelor de la mistretii impuscati sau gasiti morti, aceasta operatiune putand fi efectata si de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice.

Intrucat mistretul reprezinta un potential rezervor al virusului pestei porcine africane, fapt confirmat de aparitia acestor cazuri din ultima perioada, ceea ce poate duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodariile populatiei, facem apel, din nou, la cetateni si la crescatorii de porcine sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau daca apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor. Pe aceasta cale, anuntam ca, pe fiecare fond de vanatoare din zona afectata, se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si pradatori. Paznicii de vanatoare vor efectua patrulari zilnice pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi. Este permisa sacrificarea traditionala a porcilor crescuti in gospodariile populatiei pentru consumul propriu, dar in cazul in care proprietarul de porcine constata modificari ale starii de sanatate a animalului, va anunta de urgenta medicul veterinar de libera practica imputernicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta de pe raza teritoriala respectiva, in vederea examinarii ante-mortem sau post-mortem a animalului si a recoltarii de probe (daca situatia o impune), in vederea examinarii de laborator, a declarat medicul Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Acesta a precizat ca este obligatorie anuntarea medicului veterinar de libera practica in urmatoarele cazuri: – inainte de sacrificare, la aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului (inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuirea spatelui, mers greoi, voma sangvinolenta, diaree abundent sangvinolenta, etc.); – dupa sacrificarea animalului, la aparitia unor modificari ale organelor interne (splina mult marita, de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii la nivelul limfonodulilor, seroaselor, acumulari de lichide in cavitati, etc.).

Precizam ca, in cazul confirmarii unui focar de PPA la porcinele din gospodariile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despagubiti, in conditiile respectarii legislatiei sanitar-veterinare. Totodata, atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. In acest scop, sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. De asemenea, trebuie stiut ca achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea nu trebuie sa se faca de la persoane neautorizate si fara documente sanitar-veterinare; ca vom intensifica controalele in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine (de catre samsarii de porci) si produse provenite de la acestea; ca efectuarea examenului trichineloscopic in cazul sacrificarilor din gospodarii pentru consum propriu este obligatorie; ca verificam respectarea normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor si ca vom intensifica si controalele in vederea interzicerii cresterii extravilane a porcilor (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate, etc.), a mai declarat directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Nu in ultimul rand, avand in vedere evolutia alarmanta a focarelor de PPA din judet, acesta face un apel catre primari, consiliile locale si catre cetateni sa trateze cu maxima responsabilitate actiunile ce tin de prevenirea raspandirii virusului si recomanda respectarea cu strictete a tuturor actiunilor impuse de autoritatile competente. Orice suspiciune de boala trebuie comunicata de urgenta medicului veterinar sau autoritatilor publice locale. Numarul de telefon al Call Center-ului DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanenta este 0235/421.121, dar cetatenii pot anunta eventualele suspiciuni de boala ori diverse nereguli in domeniul sigurantei alimentelor si prin fax (0235/421.278) si prin e-mail office-vaslui@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.