Fostul șef al Poliției Bârlad a pierdut în instanță „lupta” cu Statul român!

0
3868

• După numai patru termene de judecată, judecătorii vasluieni au respins cererea formulată de Vasile Chelaru, fostul șef al Poliției Municipale Bârlad, actualmente șeful Poliției Locale Bârlad, care solicitase „reparare prejudicii erori judiciare”. Acesta a acționat în instanță Statul român și Ministerul Afacerilor Interne după ce, în 2016, a fost acuzat de mai multe infracțiuni, pentru care a fost deja exonerat.

La aproape un an de când Vasile Chelaru, fostul șef al Poliției Municipale Bârlad, în prezent șeful Poliției Locale Bârlad, a dat în judecată Statul român prin Serviciul Fiscal Municipal Bârlad și Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, magistrații Tribunalului Vaslui au dictat sentința. La cel de-al cincilea termen al procesului ce a avut drept obiect „reparare prejudicii erori judiciare”, mai exact pe 13 februarie, judecătorii au respins cererea acestuia.

„Respinge acțiunea având ca obiect «reparare prejudicii erori judiciare» formulată de reclamantul Chelaru Vasile în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca neîntemeiată acțiunea având ca obiect «reparare prejudicii erori judiciare» formulată de reclamantul Chelaru Vasile, în contradictoriu cu Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii. Cererea de apel va fi depusă la Tribunalul Vaslui, sub sancțiunea nulității. Pronunțată astăzi, 13.02.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței”, se precizează în hotărârea magistraților Tribunalului Vaslui, secția Civilă.

Totul a pornit după ce, pe 5 septembrie 2016, un adevărat scandal a zguduit comunitatea bârlădeană după ce șeful Poliției Municipale de la acel moment, comisarul șef Vasile Chelaru, a fost ridicat de mascați direct din ședința săptămânală de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui pentru a fi dus la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. Acesta era acuzat de o infracțiune de abuz în serviciu și câte cinci infracțiuni de instigare la delapidare și instigare la fals intelectual, motiv pentru care, în opinia procurorului care a instrumentat cazul, a fost suficient pentru a dispune reținerea sa. Și așa s-a și întâmplat. După audieri maraton care au durat aproape 12 ore, procurorul de caz a emis pe numele lui Chelaru ordonanță de reținere pentru 24 de ore, așa că seara, pe la ora 20.00, fostul comandant al Poliției Bârlad a fost scos din sediul Parchetului cu cătușe la mâini și băgat repede în dubiță, pentru a fi dus în arestul IPJ.

A doua zi, a fost adus la Parchet pentru o nouă serie de audieri maraton, iar seara a fost prezentat în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, magistratul dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Totodată, i-a fost interzis să dețină, să folosească și să poarte arme. Urmare a faptului că era cercetat penal, pe 7 septembrie, Chelaru a fost suspendat din funcția de șef, urmând ca, pe parcursul cercetărilor, să fie un simplu funcționar. Așa că, în scurt timp, și-a depus dosarul de pensionare, iar începând cu data de 1 octombrie 2016, Chelaru (la acel moment în vârstă de 51 de ani) era pensionar cu acte în regulă.

După aproape doi ani de anchete, timp în care dosarul a fost reluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, procurorii ieșeni au considerat că faptele reținute în sarcina lui Chelaru nu au existat sau nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de legea penală. Așa că au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea de către inculpat a tuturor infracțiunilor de care era acuzat.

După ce a stat și a reflectat asupra întregii situații, Chelaru a decis că e cazul să i se reabiliteze numele. Așa că, la începutul lui aprilie 2019, adică la aproape un an de la clasarea dosarului de către procurorii ieșeni, fostul șef de poliție a dat Statul român în judecată, solicitând despăgubiri pentru prejudiciile suferite.

„La momentul reținerii, mai multe trusturi media au preluat știrea, eu fiind prezentat ca un infractor periculos, care a delapidat resursele financiare ale instituției. Aproape deloc nu s-a vorbit despre delapidarea sumei care reprezenta contravaloarea a două foi de hârtie, tipărite la imprimanta poliției. Nici procurorul nu a vrut să știe, deși avea obligația legală să facă cercetări complete cu privire la infracțiunile cu care am fost învinuit, și nici presa nu a arătat că acele două foi au fost tipărite cu tușul și la imprimanta cumpărată de polițiști din banii personali. CV-ul imprimat mă privea pe mine, nicidecum pe fiul meu, așa cum s-a speculat. De altfel, nici despre celelalte închipuiri ale procurorului, transformate în infracțiuni, nu s-a vorbit la timpul respectiv. Un alt exemplu de «infracțiune gravă pe care am comis-o» îl constituie faptul că am mers la un post de radio cu autoturismul de serviciu, pentru a participa la o emisiune cu caracter preventiv, activitate care a fost aprobată de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române. În realitate, în câteva zile, cariera și viața mi-au au fost murdărite și distruse fără pic de discernământ tocmai de o persoană care are obligația de a supraveghea justa aplicare a legilor. În același timp, bulversată a fost și existența membrilor familiei, părinților și rudelor”, spunea Vasile Chelaru la momentul când a dat în judecată Statul.

Acuzat că a intervenit în dosarul violului unei adolescente

După cum se arăta în referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorul de caz, în sarcina lui Chelaru au fost reținute o infracțiune de abuz în serviciu, cinci de instigare la infracțiunea de delapidare și cinci de instigare la infracțiunea de fals intelectual. Infracțiunea de abuz în serviciu era legată de un dosar penal în care se efectuau cercetări pentru viol, lipsire de libertate și favorizarea făptuitorului și în care Chelaru era acuzat că a dispus efectuarea unei expertize psihologice a adolescentei de 17 ani, ce fusese victima unui viol, astfel încât raportul expertizei să fie în favoarea celor doi violatori. Asta în contextul în care numai procurorul de caz putea solicita o astfel de expertiză.

Tot în același referat, procurorul de caz a prezentat și celelalte infracțiuni de serviciu de care îl acuza pe Chelaru, menționându-se că șeful Poliției Bârlad „își folosește atribuțiile conferite de lege nu pentru a păstra și restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea și aplicarea legii în instituțiile publice, ci pentru a obține diverse avantaje în interes personal, conferite tocmai de funcția sa sau pentru a sprijini activitatea infracțională a unor persoane cu care se află în relații apropiate”. Concret, acesta era acuzat că folosea mașina de serviciu în interes personal, că a cerut unui echipaj de polițiști aflați pe teren să meargă pe o stradă din oraș ca să îi aducă mașina personală, dar și că i-a cerut secretarului poliției să îi scoată la imprimantă două foi, respectiv CV-ul fiului său, pentru înscrierea la un examen, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.