Fonduri europene de peste 17,6 milioane de lei pentru corpul B al Liceului „Al. I. Cuza” Bârlad

0
1371

• După demersuri demarate încă de la începutul lui 2017, în sfârșit, în câteva zile, autoritățile bârlădene vor semna contractul de finanțare al proiectului ce vizează consolidarea, modernizarea și dotarea corpului B al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, cunoscut mai degrabă ca „Școala Profesională”. Investiția se ridică la peste 17,6 milioane de lei și va fi finanțată cu fonduri nerambursabile.

În cadrul conferinței de presă din data de 12 februarie, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a anunțat că proiectul „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale din strada Republicii nr. 318 (fost nr. 392) din cadrul Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» Bârlad” a intrat în linie dreaptă pentru contractare. Adică, în urma evaluării din punct de vedere al eligibilității și al conformității administrative, a fost declarat admis și urmează ca, în scurt timp, reprezentanții primăriei să fie chemați la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est de la Piatra Neamț pentru semnarea contractului de finanțare.

„Acest proiect are numărul de puncte necesare. Era pe lista de așteptare și am primit informarea, atât verbal cât și în scris, că a intrat în linie dreaptă pentru contractare. Este un proiect mult așteptat de către noi, bârlădenii, vizează pregătirea școlarilor care urmează cursurile unei școli profesionale. Proiectul este în valoare de 17,6 milioane lei, sumă neactualizată în urma aplicării OUG 114/2018. Proiectul vizează consolidarea, modernizarea, achiziționarea de mobilier școlar, dotarea atelierelor, a cantinei și a internatului. Toți gândim că avem nevoie de forță de muncă calificată, dar dacă nu avem condiții bune, nu putem să-i atragem pe copii spre Școala Profesională, așa cum dorește mediul privat. Sperăm să semnăm contractul de finanțare și să intrăm cât mai repede la execuția propriu-zisă”, a declarat edilul șef.

După actualizarea valorii investiției în urma aplicării OUG 114/2018, suma totală se va ridica la peste 17 milioane de lei cu TVA, majoritatea banilor urmând să fie fonduri europene și doar o mică parte cofinanțarea municipalității. Finanțarea va fi făcută în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 10, Prioritatea de investiții 10.1 / Obiectivul Specific 10.2 „Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”.

Așa cum au aprobat consilierii locali în martie 2018, principalele lucrări prevăzute a fi executate în cadrul proiectului sunt: anveloparea termică a pereților exteriori; înlocuirea tâmplăriei exterioare; repararea acoperișului și a sarpantei; realizarea unei scări exterioare; înlocuirea pardoselilor (cu parchet stratificat – cancelarie, birouri, săli de clasă; cu gresie antiderapantă – grupuri sanitare, depozite, holuri și casele de scări); reabilitarea instalației sanitare; reparații de tencuieli interioare și faianțarea grupurilor sanitare. Investiția presupune și: placarea cu gresie antiderapantă a treptelor de la accesul în clădire; modificarea sensului de deschidere a ușilor de pe căile de evacuare; amenajarea spațiului verde din jurul clădirii; înlocuirea instalației electrice; montarea de echipamente pentru producerea de energie din surse regenerabile (12 panouri fotovoltaice); instalarea unui sistem de supraveghere video (24 de camere în interior și 14 camere în exterior, toate cu infraroșu); montarea unei instalații de detecție și avertizare incendiu (detectoare de fum); reabilitarea sistemului de încălzire și montarea a două centrale termice pe gaz, etc.

„Clădirea ce face obiectul investiției are destinație de unitate de învățământ și are forma literei U în plan. Construcția adăpostește la demisol spații pentru bucătărie, sala de mese – în aripa laterală stânga, vestiare, grupuri sanitare, cabinete pentru catedre, spații pentru depozitare în corpul central, și adăpost pentru apărare locală antiaeriană – în aripa laterală dreapta. La parter, aripile laterale sunt ocupate de dormitoare internat pentru elevi, grupuri sanitare, iar în corpul central se găsesc săli de clasă, birouri, cancelarie. La etaj, atât aripile laterale cât și corpul principal adăpostesc săli de clasă, birouri și grupuri sanitare. căile de circulație se constituie din holuri și case de scară închise. (…) Construcția se încadrează în categoria de importanță C, clasa de importanță II”, se arată în anexa hotărârii adoptate de consilierii locali în 28 martie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.