Epidemie de gripa sezoniera in judet: 32 de bolnavi raportati!

0
1032

In contextul in care, la nivel national, nu mai putin de 18 decese au fost cauzate de gripa in aceasta iarna, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de gripa sezoniera in Romania. La nivelul judetului, numai saptamana trecuta, au fost luate in evidenta 32 noi cazuri de gripa.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a raportat, ieri, 6 februarie, Ministerului Sanatatii ca, in ultima saptamana de supraveghere si monitorizare, s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute fata de nivelul asteptat, iar activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar aproape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta.

In aceste conditii, specialistii epidemiologi au constatat o evolutie epidemica a gripei.

Concret, in saptamana 27 ianuarie – 2 februarie, CNSCBT a raportat un numar total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, infectii acute ale cailor respiratorii superioare si pneumonii) de 171.081, adica cu 17,5% mai mare decat in aceeasi saptamana a sezonului precedent si cu 66,1% mai mare decat in saptamana anterioara (102.981 cazuri). Din total, 7.022 au fost cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii, numarul fiind aproape dublu fata de cel raportat in saptamana precedenta (3.645 cazuri).

Din nefericire, de la inceputul sezonului rece 2019-2020, au fost inregistrate nu mai putin de 18 decese confirmate cu virus gripal, din care 12 de tip A, subtip (H1) pandemic 09; doua de tip A, subtip H3; doua de tip B; o coinfectie de AH3+B si unul de tip A. Din nefericire, unul dintre bolnavii care au murit a fost o fetita de 11 luni, dintr-o comuna de langa Vaslui, care a decedat pe data de 28 ianuarie, la o clinica din Iasi. Bebelusul fusese confirmat cu virus gripal de tip A, subtip (H1).

Acum, insa, potrivit situatiei intocmite de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui pe baza raportarilor de la spitalele si medicii specialisti din judet, in saptamana 27 ianuarie – 2 februarie, au fost luate in evidenta nu mai putin de 32 de cazuri de gripa sezoniera. Vorbim despre bolnavi diagnosticati doar pe baza simptomatologiei prezentate si nu paza analizelor de laborator. Este vorba despre pacienti din grupele de varsta 2-4 ani (2 cazuri), 5-14 ani (5 cazuri), 15-49 ani (18 cazuri), 50-64 ani (5 cazuri) si peste 65 ani (2 cazuri), 29 dintre acestia fiind spitalizati si ingrijiti de medicii specialisti de la Boli Infectioase. Cele 32 de cazuri de gripa se adauga altor 7 cazuri, inregistrate in saptamana 20-26 ianuarie.

In trei din cele 32 de cazuri, bolnavii de gripa sunt copii din unitatile scolare barladene, care au fost diagnosticati de medicii si asistentele medicale din cadrul cabinetelor medicale scolare. Situatia a fost prezentata in cadrul intalnirii de lucru de pe 5 februarie, organizata de Primaria Barlad, la care au luat parte primarul si cativa salariati din subordine, dar si directorii scolari din oras.

Pentru sezonul rece 2019-2020, am solicitat Ministerului Sanatatii 52.932 doze de vaccin antigripal, insa am primit 37.880 de doze. Pana la data de 2 februarie, in teritoriu au fost administrate 37.675 doze, in stoc ramanand 205 doze. In cadrul campaniei de vaccinare antigripala sunt imunizate cu prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii si batranii institutionalizati si personalul medical. Recomandam in continuare populatiei sa respecte regulile de igiena personala si colectiva, sa evite automedicatia, sa se vaccineze antigripal, iar la primele semne de boala sa se adreseze medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

In ceea ce priveste bolnavii diagnosticati cu infectii respiratorii, in acelasi interval de timp, medicii din judet s-au confruntat cu 3.265 cazuri de viroze, dintre care 98 au fost spitalizate, si cu 405 pneumonii, dintre care 122 au fost spitalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.