Comuna Berezeni, fonduri UE pentru împărirea a 113 hectare

0
1836

• În decurs de doi ani, nu mai puțin de 656 mii de pomi vor fi plantați în comuna Berezeni, pentru împădurirea a 113,62 hectare de teren. Investiția, care se ridică la peste 4,5 milioane de lei cu TVA, va fi finanțată cu fonduri nerambursabile, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

La finele săptămânii trecute, edilii comunei Berezeni, în calitate de autoritate contractantă, au publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, un anunț privind o importantă investiție, respectiv „Servicii de împădurire în cadrul proiectului «Împădurirea terenurilor agricole și neagricole UAT Berezeni»”, în valoare de 3.794.384 lei fără TVA (4.518.886,96 lei cu TVA). Proiectul este finanțat cu fonduri europene și se va realiza prin Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă măsurii 8 – „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor”, submăsura 8.1 – „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Potrivit anunțului, ofertele firmelor interesate de acest contract sunt așteptate până pe data de 13 martie, ora 15.00. Odată deschise eventualele oferte depuse, acestea vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar până pe 13 iunie, ora 15.00, iar ulterior va fi desemnat un câștigător. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care prețul ofertei are o pondere de 85%, iar gradul de adecvare al graficului general de realizare a contractului, resursele alocate pentru realizarea activităților în cadrul contractului prin raportare la metodologia de prestare a serviciilor contează în proporție de 15%.

Așa cum se arată în documentele atașate la anunțul licitației, durata de realizare a investiției este de 144 luni (12 ani), însă lucrările de înființare a plantațiilor forestiere se vor realiza în maximum doi ani de la data semnării angajamentului, respectiv cel târziu până la data de 17 decembrie 2021. Concret, edilii comunei doresc să împădurească o suprafață totală de 113,62 hectare, adică în primul an să planteze 524 mii de pomi și în al doilea an încă 132 mii de pomi din diferite specii. Terenul agricol propus pentru împădurire are categoria de folosință pășune (69,5 hectare) și arabil (44,12 hectare) și are o eroziune de suprafață foarte mare, acesta fiind și motivul pentru care se dorește împădurirea lui.

„Finalizarea proiectului va avea ca efect principal oprirea proceselor de degradare a terenurilor și ameliorarea progresivă a acestora, sub efectul direct al culturilor forestiere de protecție, atenuarea adversităților climatice, la care se adaugă efectele producției culturilor instalate: masa lemnoasă, baze melifere și alte produse accesorii ale pădurii. Culturile forestiere de protecție își manifestă multiplele lor influențe asupra mediului înconjurător prin: reducerea vitezei vântului; micșorarea amplitudinilor temperaturilor; reducerea evapotranspirației; acumularea apei din precipitații; îmbunătățirea condițiilor de fertilizare și de conservare a solului; regularizarea scurgerilor de suprafață; prevenirea infiltrațiilor concentrate și subminarea versanților; coborârea și reducerea gradului de salinizare; realizarea coeziunii dintre straturile de sol și rocă; ridicarea valorii economico-socială a terenului; protejarea culturilor agricole din vecinătate; furnizarea de material lemnos, de fructe de pădure; dezvoltarea apiculturii; sporirea efectivelor de vânat; crearea unor condiții mai bune de muncă la câmp, etc. Oportunitatea investiției rezultă din efectele benefice imediate și de perspectivă ale lucrărilor de împădurire asupra terenurilor în cauză, a celor limitrofe și a mediului înconjurător”, se arată în documentele atașate la anunțul licitației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.