Colectarea deșeurilor și ritmul Programului “Apă – Canal”, cele mai mari probleme ale municipalității vasluiene

0
1261

• Primarul Vasile Pavăl a prezentat succint stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelei de apă și canalizare în municipiul Vaslui, anunțând totodată zonele unde aceste lucrări sunt spre finalizare și unde se va trece la reabilitarea infrastruturii rutiere. Ritmul lucrărilor nu este deloc cel programat, însă primarul a primit asigurări chiar de la patronul german al firmei executante că ritmul va fi intensificat, urmând a fi angajați noi oameni și aduse noi utilaje. De asemenea, primarul Pavăl și-a arătat nemulțumirea cu privire la felul în care-și face treaba operatorul de salubritate SC Financiar Urban SRL Pitești, în special cu privire la (ne)colectarea selectivă a deșeurilor. “Am fost vizitați zilele trecute de inspectorii de la Agenția de Mediu, care ne-au avertizat foarte serios cu privire la faptul că am putea fi penalizați financiar în cazul neatingerii țintelor fixate privind colectarea selectivă. Cei care vor avea de suferit până la urmă vor fi cetățenii, asupra cărora s-ar putea răsfrânge eventualele penalități!”, a anunțat primarul Vasile Pavăl.

“În curând, vom supune aprobării consilierilor locali indicatorii tehnico economici privind modernizarea străzilor și a trotuarelor din suburbia Brodoc, acolo unde reabilitarea rețelelor de apă și canalizare este aproape de final. Am îmbrățișat și solicitarea cetățenilor din zonă pentru a planta copaci pe marginea drumului, îmbunătățindu-se astfel aspectul străzilor de acolo. De asemenea, lucrăm la documentațiile și celelalte acte necesare pentru definitivarea, din punctul de vedere al infrastructurii rutiere, a cartierelor unde au fost definitivate toate celelalte proiecte de infrastructură, cele privind rețelele de gaz, energie electrică, apă și canalizare. Vor urma asfaltările, refacerea trotuarelor, a rețelei de iluminat public, însă asta pe măsură ce se vor definitiva celelalte lucrări. Acum, vorbim de Brodoc, urmează apoi Moara Greci și strada Ion Adam și zona înconjurătoare din nordul acestei suburbii, apoi vor veni la rând zona străzii Constantin Popovici de lângă Obor, Viișoara, lucrări care vor demara cât de curând. Un alt obiectiv ai cărui indicatori au fost deja aprobați este asfaltarea străzilor din zona Dimitrie Cantemir, unde urmează pașii următori, proiectarea și execuția. Din păcate, Programul de reabilitare a rețelei de apă și de canalizare nu merge așa cum ar trebui, lucru care ne ține și pe noi în loc cu asfaltarea străzilor pe care lucrările respective ar fi trebuit să fie finalizate sau spre finalizare. Acum două săptămâni, am avut o discuție și am mers pe teren cu patronul german al firmei Ludwig Pfeiffer SRL, care execută lucrările, și am primit asigurări de la acesta că programul va fi dus până la capăt; trebuie mărit ritmul, trebuie mărit numărul de angajați și de utilaje, pentru a intra în program”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

Acesta a dat și o veste bună locuitorilor din cartierul Filaturii, respectiv faptul că se poartă discuții cu conducerea Spitalului Județean de Urgență pentru preluarea de către municipalitate a unei suprafețe de teren pe care se va construi o a doua cale de acces din cartierul respectiv către strada Ștefan cel Mare. “Această a doua cale de acces, din dreptul Textila, va face ca locuitorii celor peste 400 de apartamente din zonă să beneficieze de acces facil către strada Ștefan cel Mare și, astfel, către restul orașului. Obiectivul în cauză, respectiv construirea unei noi străzi, cu trotuare, iluminat public și alte facilități necesare, este deja prevăzut pe lista de investiții a acestui an și sperăm să-l demarăm cât de curând”, a anunțat primarul Vasile Pavăl.

Edilul a explicat și care este a doua chestiune care creează mari probleme municipalității și locuitorilor municipiului Vaslui. “În martie, se împlinesc trei luni de când serviciul de colectare a deșeurilor a fost preluat de către SC Financiar Urban SRL Pitești. Vom face atunci o analiză foarte serioasă, din toate punctele de vedere, a modului în care această firmă se achită de sarcinile care îi revin. Cea mai mare problemă, pe lângă ridicarea gunoiului, duminica – din cauză că Groapa de la Roșiești nu preia deșeuri în această zi, problemă pe care sperăm să o rezolvăm -, este cea a colectării selective. Cunosc indicatorii, de pe vremea când Goscom se ocupa de colectarea deșeurilor, și știu că societatea noastră se achita de obligațiile impuse! Financiar Urban a făcut foarte puțin în acest domeniu, poate pentru că nu s-a implicat destul; trebuie containere speciale în fiecare punct gospodăresc, trebuie publicitate, trebuie mers din casă în casă, dacă este nevoie, pentru a explica oamenilor că trebuie să selecteze deșeurile și să le depună în containerele indicate pentru fiecare categorie. Ieri (marți, n.r.), am avut un control de la Mediu, inspectori de la București aflați în “turneu” prin întreaga țară, care, deja, au dat în alte părți amenzi pentru nerealizarea țintelor de colectare selectivă. Știu că sunt probleme în unele zone ale orașului, inclusiv cu șoferii care parchează mașinile în dreptul punctelor gospodărești, îngreunând accesul utilajelor de ridicare a gunoiului… Este însă responsabilitatea lor (a Financiar Urban, n.r.), și trebuie să-și rezolve aceste probleme. De asemenea, sunt probleme cu punctele gospodărești de depunere a gunoiului! Sunt predate către Financiar Urban, așa cum am predat toate utilajele și facilitățile achiziționate sau realizate din fondurile primăriei. Este responsabilitatea lor să le întrețină și să le repare. Am văzut astfel de puncte cu ușile atârnând sau lipsă, cu containere sparte și murdare, cu gunoaie sau mizerie care împiedică accesul la containere… Trebuie să ia măsuri, în caz contrar, vom lua noi, așa cum i-am avertizat încă de la preluarea de către ei acestei activități!”, a mai spus primarul Vasile Pavăl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.