Din toamna, toate categoriile de burse scolare vor fi majorate la 150 lei/luna

Veste buna pentru elevii care invata exceptional sau foarte bine ori care provin din familii sarmane! Din anul scolar 2020-2021, cele patru categorii de burse acordate elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, cu frecventa, vor fi majorate. Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanta, de merit, de studiu si de ajutor social la 150 lei/luna. Spre exemplu, in Barlad, in acest an scolar, bursa de performanta este de 150 lei/lunar, cea de merit este de 90 lei/lunar, iar cea de studiu si cea de ajutor social – 80 lei/lunar.

In mai 2019, guvernarea PSD de la acel moment a lansat in dezbatere publica pe pagina de internet a Ministerului Educatiei un proiect de Hotarare de Guvern prin care se aproba ca, incepand cu anul scolar 2019-2020, bursele de perfomanta, de merit, de studiu si de ajutor social acordate elevilor ce frecventeaza invatamantul preuniversitar de stat sa fie in cuantum de 100 de lei/luna. Acestea se aloca din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele alocate acestor drepturi nu pot fi mai mici de 100 de lei, se mai preciza in respectivul proiect de Hotarare de Guvern.

Numai ca, surpriza, in momentul cand a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 741 din 11 septembrie 2019, Hotararea de Guvern nr. 666 din 9 septembrie 2019, semnata de premierul Viorica Dancila, prevedea doar ca, in anul scolar 2019-2020, cuantumul minim al celor patru categorii de burse este cel stabilit de autoritatile administratiei publice locale, aflat in plata in anul scolar 2018-2019. Totusi, autoritatilor locale le era permis sa majoreze cuantumurile, in functie de posibilitatile financiare.

Acum insa, pe 6 februarie, noua guvernare PNL (demisa prin motiune de cenzura) a lansat in dezbatere publica, un nou proiect de Hotarare de Guvern pentru a majora cuantumurile celor patru categorii de burse. Actul normativ semnat de premierul Ludovic Orban prevede ca, in anul scolar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanta, de merit, de studiu si de ajutor social, de care pot beneficia elevii din invatamantul preuniversitar de stat, cu frecventa, este de 150 lei/luna.

Bursele se aloca din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Autoritatile deliberative ale administratiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, in functie de posibilitatile financiare ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, se mai arata in documentul aflat in dezbatere publica.

Prezentul act normativ are drept scop sustinerea activitatii de invatare de inalta performanta, precum si scaderea abandonului scolar al elevilor si asigurarea accesului egal la educatie al tuturor copiilor. Astfel, se urmareste stabilirea unui cuantum minim unic al burselor la nivel national, necesar autoritatilor publice locale pentru previzionarea cheltuielilor bugetare in anul scolar urmator. (…) Uniformizarea alocarii burselor prin stabilirea unui cuantum minim al fiecarei categorii de bursa raspunde nevoii de a sprijini sistemul pentru a deveni mai eficient, in special raspunzand nevoilor elevilor proveniti din grupurile dezavantajate/vulnerabile. De asemenea, este stimulata performanta educationala a elevilor in contextul in care Ministerul Educatiei are ca misiune asigurarea unui mediu educational care sa asigure dezvoltarea armonioasa a tuturor beneficiarilor sai, prin promovarea excelentei si asigurarea accesului egal la educatie, se precizeaza in nota de fundamentare a actului normativ.

Spre exemplu, la nivelul Barladului, pe 30 august 2019, consilierii locali au aprobat (dupa dezbateri cu scandal) atat majorarea cuantumului celor patru tipuri de burse, cat si numarul de burse acordate pentru fiecare centru de executie bugetara in anul scolar 2019-2020. Astfel, bursa de performanta a fost majorata de la 80 lei/luna la 150 lei//luna, cea de merit – de la 60 lei/luna la 90 lei/luna, bursa de studiu si cea de ajutor social – de la 50 lei/luna la 80 lei/luna. In ceea ce priveste numarul lor, alesii au aprobat atunci acordarea a 75 de burse de performanta, 455 de merit, 100 de studiu si 194 de ajutor social. Ulterior, pe 8 noiembrie, au aprobat cu chiu cu vai acordarea a inca 9 burse de performanta pentru gimnastele care fac cibste orasului, castigand zeci de medalii la competitile de profil din tara. Asta dupa ce, pe 31 octombrie, consilierii PSD s-au opus categoric suplimentarii burselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.