Audierile miniștrilor în comisiile parlamentare, exercițiu de democrație parlamentară

0
987

Audierile s-au transformat în adevărate colocvii, întinse pe o oră și jumătate sau chiar două ore, în care fiecare parte a putut să-și dovedească intențiile de colaborare sau de necolaborare. A fost un bun prilej pentru a pune pe masă atât activitatea de 3 luni de zile ale Guvernului Orban, desfășurată într-o cadență care nu are precedent în ultimii ani, dar și să scoată la lumină nenorocirile din guvernările anterioare ale PSD. Miniștrii au fixat un standard despre cum trebuie să se prezinte un responsabil pentru un portofoliu guvernamental. Audierile sunt un exercițiu de democrație parlamentară, pe care PNL, spre deosebire de PSD, ține să o respecte. E important să facem diferența și să nu uităm cum au arătat audierile de nici jumătate de oră ale miniștrilor PSD, de mai mare rușinea, care se chinuiau să silabisească din niște texte pregătite de consilieri.

Miza audierilor a fost de a arăta adevărata față a unui Parlament expirat, compromis și retrograd, care trebuie să întoarcă puterea în mâinile cetățenilor, prin alegeri anticipate. Deasemenea, miza nu a fost legată de avizele pozitive/negative primite în comisii deoarece PSD nu se află în poziția de a valida sau invalida miniștrii Guvernului Orban. Miniștrii nu și-au propus în vreun moment să obțină validare din partea parlamentarilor PSD, ci din contră, să le pună în față dezastrul lăsat în urmă prin guvernările pe care le-au girat. Opțiunile politice exprimate în comisii, la momentului votului, arată măsura în care există solidaritate la nivelul forțelor politice non-PSD. Ține de fiecare formațiune politică modul în care își justifică opțiunile.

A fost necesară procedura de audiere și din perspectiva îndeplinirii pașilor constituționali pentru a ajunge la votul asupra Cabinetului Orban în ansamblu. Ne aflăm în calendarul de 60 de zile, prevăzut de Constituție, din care s-au scurs deja 8 zile. În cazul în care PNL ar fi boicotat audierile, PSD ar fi reclamat neîndeplinirea procedurilor constituționale și parlamentare. Chiar și la audieri, miniștrii au susținut necesitatea organizării alegerilor anticipate. Parlamentarii PNL vor fi prezenți la votul asupra Guvernului în ansamblul său, dar nu vor participa la vot, ci vor asigura cvorumul. Acest lucru este necesar pentru a face următorul pas spre anticipate. Votul parlamentarilor PNL din comisii, de la audierea miniștrilor, nu are relevanță asupra poziției pe care o vor avea în plenul Parlamentului. Sunt două planuri cu proceduri diferite cu finalități pentru că știe că trebuie să dea socoteală pentru enormele șanse ratate de România în timpul guvernărilor PSD.

Departamentul de comunicare al PNL Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.