Au sosit primele bilete de tratament pentru pensionari!

0
1311

• Dupa aprobarea si publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern privind numarul biletelor de tratament balnear alocate pensionarilor si asiguratilor din sistemul public de pensii, inca de saptamana trecuta, primele 83 de bilete au fost distribuite Casei Judetene de Pensii Vaslui. Prima din cele 19 serii de plecari este anuntata pentru sfarsitul acestei saptamani, fiind disponibile 83 de locuri in 6 dintre statiunile apartinand CNPP.

Saptamana trecuta, a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 99/2020 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2020, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, unul dntre putinele acte emise de fostul guvern Orban I care a primit toate avizele si a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Conform actului normativ, in unitatile de tratament balnear aflate in proprietatea CNPP, in anul 2020 vor fi asigurate un numar maxim de 59.926 de bilete de tratament balnear, cu 300 de bilete mai multe ca anul trecut, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. La numarul respectiv de locuri mentionat se va adauga un numar suplimentar de locuri care vor fi contractate cu operatori economici de profil, pana la nivelul sumei de 370 milioane lei, prevazuta cu aceasta destinatie in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, numarul de locuri suplimentare urmand a fi anuntat dupa finalizarea licitatiilor organizate in acest sens.

Conform unui comunicat de presa emis de presedintele CNPP, in acest an, prima serie de tratament ar urma sa inceapa mai devreme, respectiv din data de 17 februarie, la sfarsitul acestei saptamani. Deja, primele bilete, aferente acestei prime serii de plecari, au ajuns la Casa Judeteana de Pensii Vaslui. Este vorba de 83 de locuri in satiunile Nicolina, Amara, Buzias, 1 Mai, Pucioasa si Sarata – Monteoru.

Conducerea Casei Nationale anunta si unele masuri “in vederea eliminarii birocratiei”, la depunerea cererii – tip pentru acordarea unui bilet de tratament balnear. In acest sens, pensionarul nu va mai fi obligat sa depuna copia actului de identitate si talonul de pensie odata cu actele medicale necesare la dosar, ci doar sa le prezinte!

In ciuda faptului ca, in general, aceste bilete sunt la mare cautare mai ales intre pensionari, anul trecut numarul solicitarilor fiind de 6.400 fata de cele 4.040 de bilete alocate judetului Vaslui, au ramas nefolosite aproape 300 de bilete. Asta pentru ca unele dintre statiuni sunt mai cautate decat altele, pensionarii si asiguratii la sistemul public de pensii avand la dispozitie statiuni balnerare precum Felix, Caciulata, Vatra Dornei, Eforie Nord, Baltatesti, Sovata, Herculane, Sangeorz Bai, Targul Ocna, Covasna, Lacul Sarat, Olanesti, Govora, Sarata Monteoru, Amara, Busteni, Buzias, Sinaia, Slanic Prahova. 

Pentru un bilet obtinut prin CJP, varstnicii achita jumatate din valoarea pensiei lunare. Sejurul este de 16 zile si include cazare, masa si tratament specific afectiunilor, iar in cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. In situatia neridicarii biletului repartizat pentru o serie, solicitantul mai poate obtine un altul doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectiva sau, dupa caz, la cerere, pentru o alta serie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.