Asistența medicală din județul Vaslui, în progres!

0
986

• În ciuda faptului că aproape 10 mii de locuitori din 5 comune nu beneficiază de serviciile unor medici de familie și încă mai sunt probleme cu asigurarea asistenței medicale tuturor vasluienilor din mediul rural, cei mai importanți indici de sănătate publică, referitori la mortalitatea infantilă și maternă, și incidența bolilor pulmonare transmisibile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Un rol important îl au, pe lângă centrele medicale de permanență, care și-au dovedit eficiența, și asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari. Din păcate, și numărul acestora este insuficient la nivelul județului și, în unele cazuri, nu beneficiază de tot ce ar fi nevoie pentru a-și desfășura activitatea, spune conducerea Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Conform datelor furnizate de DSP Vaslui, importanți indici de sănătate sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, dovadă că programele de sănătate, atât în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale, cât și cele de prevenire, și-au atins scopul. Astfel, în 2019, mortalitatea infantilă înregistra un procent de doar 1,68/mia de născuți vii, față de 10,1/mie, în 2010, și 23,4/mie (!) în 2003, în timp ce mortalitatea maternă a fost 0! Asta în condițiile în care anul trecut au fost luate în evidență 887 de noi gravide, dintre care 220 aveau probleme sociale, și 135 de gravide cu probleme medicale. La fel, a scăzut semnificativ și rata avorturilor, la doar 223,5/mie, fiind înregistrate 932 de avorturi, față de 1.138 avorturi, în 2018, și 3.457 avorturi, în 2003. La fel, în cazul noilor îmbolnăviri cu TBC, anul trecut fiind raportate doar 240 cazuri noi, față de 256 cazuri noi, în 2018, tendință descrescentă față de 2003, când se înregistrau 749 cazuri noi.

Și totuși, ar fi loc de mai bine, consideră conducerea DSP Vaslui. La începutul anului 2020, locuitorii din nu mai puțin de 5 comune nu benefiază de serviciile unui medic de familie, având nevoie, pentru consult, a se trata ori în caz de urgențe medicale, să se deplaseze fie în localitățile învecinate fie la cel mai apropiat oraș, Bârlad, situat la distanțe cuprinse între 11 km și 35 de km. Este vorba de comunele Bogdănița, Coroiești, Ciocani, Mălușteni și Pochidia, comune unde această problemă persistă de câțiva ani buni, fără a se găsi soluții, în principal pentru că nici un medic nu este interesat să preia respectivele cabinete de medic de familie, pe de o parte din cauza izolării satelor, pe de alta populației reduse, între 1.500 și 2.300 de locuitori/comună.

Singura salvare a locuitorilor de acolo o reprezintă asistenții medicali comunitari, existenți în fiecare dintre aceste comune. Trebuie spus că la nivelul județului Vaslui, programul de asistență medicală comunitară a debutat în anul 2004 prin angajarea unui număr de 10 asistenți medicali comunitari, în cadrul Programului Național de sănătate a femeii și copilului, și a 15 mediatori sanitari – formați în cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care, ulterior au fost preluați în rețeaua Ministerului Sănătății. Programul a înregistrat o dezvoltare continuă, astfel că în anul 2019, personalul din asistența medicală comunitară existent la nivelul județului Vaslui numără 69 posturi de asistent medical comunitar și 22 posturi de mediator sanitar. Din numărul total de posturi de asistent medical comunitar, un număr de 63 posturi sunt finanțate integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătătii, 2 posturi, cele din comunele Laza și Bogdănița, sunt finanțate integral din bugetele locale, alte 4 posturi, din Murgeni, Ivănești, Solești și Vinderei, fiind finanțate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană implementat de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Dacă zona urbană este acoperită integral cu servicii de asistență medicală comunitară, mediul rural are un grad de acoperire de aproximativ 70%, un număr de 23 comunități nu beneficiază în prezent de serviciile unui asistent medical comunitar. În plus, la nivelul județului Vaslui nu există centre comunitare integrate, doar în 15 comunități, 5 urbane și 10 rurale, astfel de servicii fiind acordate în echipă integrată “asistent medical comunitar și mediator sanitar”. “În total, necesarul de posturi de suplimentat la nivelul județului Vaslui ar fi de 31, respectiv 26 posturi de asistent medical comunitar, din care 1 post în mediul urban și 25 în mediul rural și 5 posturi de mediator din care 1 post în mediul urban și 4 posturi pentru comunități rurale în care există un procent semnificativ de populație de etnie romă. Ne-am dori ca în fiecare comună să existe un asistent medical comunitar, inițial au fost prevăzute astfel de posturi, dar, dat fiind lipsa de interes a autorităților locale, am redistribuit posturile. Necesarul de posturi de suplimentat în anul 2020 are în vedere acoperirea integrală a zonei rurale și suplimentarea cu 1 post a personalului existent în comunele cu o populație de peste 5.000 locuitori, respectiv Fălciu și Zorleni, iar în zona urbană, ar mai finevoie de 1 post de asistent, în orașul Negrești și 1 post de mediator sanitar comunitar în municipiul Vaslui, pentru a întregi echipele integrate care activează la nivelul comunităților”, a explicat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Asistentul medical comunitar, pe lângă alte obligații, printre care realizează catagrafierea populației din colectivitatea locală și identificarea persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie, semnalând medicului de familie persoanele vulnerabile din punct de vedere medical și social care necesită acces la servicii de sănătate preventive sau curative, trebuie să asigure sau să faciliteze accesul persoanelor care trăiesc în sărăcie sau excluziune socială la serviciile medicale necesare, conform competențelor profesionale. Totodată, asistentul respectiv furnizează servicii medicale de profilaxie primară, secundară și terțiară membrilor comunității, în special persoanelor care trăiesc în sărăcie sau excluziune socială, în limita competențelor profesionale și administrează tratamente, în limita competențelor profesionale, conform prescripției medicului de familie sau a medicului specialist. Nu în ultimul rând, acest asistent comunitar are un prim rol în ceea ce privește identificarea și supravegherea persoanelor, cu precădere copiii diagnosticați cu boli pentru care se ține o evidență specială, respectiv TBC, prematuri, anemici, boli rare etc., participând la administrarea tratamentului strict supravegheat al acestora, în limita competențelor profesionale. Asistentul medical comunitar este sprijinit în activitatea sa de mediatorul sanitar, care însă sanitar nu are dreptul de a efectua acte medicale curative ci, în caz de urgență, să anunțe imediat medicul de familie sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.