Ai carte, ai parte!

0
696

Conform unui Ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei pe data de 24 decembrie, incepand din acest an, absolventii de gimnaziu care nu vor sustine Evaluarea Nationala isi vor putea alege liceul sau scoala profesionala, respectiv specialitatea, doar intr-o a doua etapa de repartizare, pe locurile ramase libere dupa ce elevii care au sustinut acest examen au fost deja repartizati.

In sesiunea 2019, s-au inscris la evaluarea nationala 3.502 candidati si s-au prezentat la evaluare un numar de 3.253 candidati la cele doua probe scrise, 7,65% dintre absolventii clasei a VIII-a preferand sa lipseasca la acest prim important examen de maturitate. Motivul pentru care unii elevi nu s-au prezentat la una dintre probe a fost interesul scazut al parintilor pentru ca elevii sa finalizeze invatamantul obligatoriu, din cauza lipsei resurselor financiare, pentru a urma cursurile liceale, au explicat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Trebuie spus ca au fost si 19 cazuri speciale, ale unor absolventi a caror stare de sanatate nu le-a permis sustinerea Evaluarii in centrele de examen, insa au dorit neaparat sa sustina acest examen. Candidatii respectivi au sustinut examenul in spatii separate, cu profesori de sprijin, iar unul dintre ei, chiar in conditii de izolare din cauza imbolnavirii cu varicela, situatie aparuta la proba de matemetica.

In ciuda faptului ca nu au sustinut Evaluarea Nationala, respectivii absolventi de gimnaziu au avut aceeasi sansa cu colegii lor mai silitori, in ceea ce priveste inscrierea la liceele si scolile profesionale din invatamantul de stat, participand in acelasi timp la repartizarea computerizata, facuta pe baza mediilor de admitere, respectiv a mediilor de absolvire a claselor V-VIII, si a optiunilor exprimate in fisele de inscriere. Trebuie spus insa ca nu toti absolventii vasluieni de gimnaziu au dorit sa-si continue studiile, insa procentul de 3,99% de elevi care nu s-au mai inscris in clasa a IX-a a fost de departe cel mai mic din ultimii 8 ani, fiind de 2,3 ori mai mic decat procentul inregistrat, de exemplu, in 2012!

Responsabilii din educatie au decis sa sanctioneze neparticiparea la Evaluarea nationala, astfel ca, prin Ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 5.532/11.12.2019, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei pe data de 24 decembrie, s-a decis ca la repartizarea computerizata din prima etapa de admitere participa numai elevii care au sustinut evaluarea nationala. (…) Dupa repartizarea candidatilor mentionati la alin. 12, se repartizeaza absolventii clasei a VIII-a care nu au sustinut evaluarea nationala si carora nu li se poate calcula media de admitere conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin. Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere. In aceste conditii, absolventilor care nu au sustinut evaluarea li se va lua in calcul doar media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, iar repartizarea lor se va face intr-o sedinta publica ulterioara. Aceasta sedinta publica va avea loc in zilele de 29 – 30 iulie, si la ea vor participa inclusiv absolventii care, din anumite motive, nu au fost repartizati in prima etapa, care va avea loc pe data de 10 iulie. Orice optiune gresita, exprimata in fisele de admitere, completate de catre absolventi si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a, poate conduce la o repartizare nedorita, atrag atentie oficialii din Educatie.

Daca dupa derularea celor doua etape de admitere prevazute in calendar se mai inrgistreaza solicitari ale candidatilor din seria curenta, precum si ale candidatilor din seriile anterioare care nu indeplinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2020 – 2021, de inscriere in clasa a IX-a din invatamantul liceal de stat, inspectoratul scolar, prin comisia judetean de admitere, repartizeaza acesti candidati, in intervalul 24 august 2020 – pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2020 – 2021, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, iar pentru absolventii clasei a VIII-a care nu au sustinut evaluarea nationala, in ordinea descrescatoare a mediilor de absolvire a claselor V- VIII, se mai arata in Ordin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.