Zona Carja are ghinion: inca un mistret cu pesta porcina africana!

0
711

• Dupa ce, pe data de 8 ianuarie, analizele de laborator au confirmat prezenta virusului de pesta porcina africana (PPA) la cel de-al saptelea mistret din zona Carja, ieri, autoritatile judetene au anuntat ca, pe 10 ianuarie, a fost depistat inca un porc mistret cu PPA in zona…

Reprezentantii Prefecturii Vaslui si ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anuntat, mar?i, ca, pe 10 ianuarie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat prin buletin de analiza aparitia unui nou caz de PPA la un porc mistret din Fondul de vanatoare nr. 37 din zona Carja, unde au mai evoluat alte sapte cazuri pozitive. In consecinta, a fost intreprinsa urmatoarea masura: la solicitarea DSVSA Vaslui, subprefectul Narcis Poiana a convocat pe 14 ianuarie Centrul Local de Combatere a Bolilor – Judetul Vaslui, care a aprobat Programul de masuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti – Fondul de Vanatoare nr. 37 Carja. Totodata, s-a dispus punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din zonele afectate de boala. La nivelul judetului, zona afectata de PPA cuprinde urmatoarele fonduri de vanatoare: fondul nr. 37 Carja (AVS Mistretul), fondul nr. 35 Falciu (AJVPS) si fondul nr. 36 Murgeni (AJVPS).

De asemenea, s-a stabilit sa se organizeze de urgenta vanatori la panda (prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, fara gonaci si caine de vanatoare) pentru intreg efectivul de mistreti din zona afectata (zona infectata si zona tampon). S-a stabilit si ca vanatoarea organizata in zona afectata sa se faca cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, ce vor fi instruite in acest sens. Nu in ultimul rand, este obligatoriu ca toti porcii salbatici sacrificati cu arma de foc sau gasiti morti in zona afectata sa fie examinati de un medic veterinar si sa fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane. Tot in sarcina veterinarului cade si recoltarea probelor de la mistretii impuscati sau gasiti morti, aceasta operatiune putand fi efectata si de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice.

„Intrucat mistretul reprezinta un potential rezervor al virusului pestei porcine africane, fapt confirmat de aparitia acestor cazuri din ultima perioada, ceea ce poate duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodariile populatiei, facem apel, din nou, la cetateni si la crescatorii de porcine sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau daca apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor. Pe aceasta cale, anuntam ca, pe fiecare fond de vanatoare din zona afectata, se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si pradatori. Paznicii de vanatoare vor efectua patrulari zilnice pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi. Este permisa sacrificarea traditionala a porcilor crescuti in gospodariile populatiei pentru consumul propriu, dar in cazul in care proprietarul de porcine constata modificari ale starii de sanatate a animalului, va anunta de urgenta medicul veterinar de libera practica imputernicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta de pe raza teritoriala respectiva, in vederea examinarii ante-mortem sau post-mortem a animalului si a recoltarii de probe (daca situatia o impune), in vederea examinarii de laborator”, a declarat medicul Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Acesta a precizat ca este obligatorie anuntarea medicului veterinar de libera practica in urmatoarele cazuri: – inainte de sacrificare, la aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului (inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuirea spatelui, mers greoi, voma sangvinolenta, diaree abundent sangvinolenta, etc.); – dupa sacrificarea animalului, la aparitia unor modificari ale organelor interne (splina mult marita, de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii la nivelul limfonodulilor, seroaselor, acumulari de lichide in cavitati etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.