Vasluienii, asteptati sa-si plateasca taxele si impozitele locale

0
1088

Desi ghiseele Serviciului Finante Publice Locale din cadrul Primariei municipiului Vaslui s-au deschis incepand cu 6 ianuarie, cetatenii se vor putea achita de plata obligatiilor fiscale locale din data de 13 ianuarie. Persoanele fizice si juridice care vor achita integral impozitele locale pe anul curent pana la data de 31 martie, primul termen de plata, vor beneficia de o reducere de 10%. Pentru anul 2020, taxele si impozitele locale vor ramane aceleasi ca anul trecut, fiind actualizate doar cu rata inflatiei, 4,6%.

In perioada 6 – 10 ianuarie 2020, activitatea de relatii cu publicul a Serviciului Finante Publice Locale din cadrul Primariei municipiului Vaslui este suspendata in vederea realizarii operatiunilor de inchidere a anului fiscal 2019, respectiv de deschidere a noului an fiscal. Casieriile primariei se vor redeschide pe 13 ianuarie, pana atunci, fiind posibila doar plata amenzilor contraventionale, a taxelor judiciare de timbru sau a altor taxe locale fara debit. Practic, din prima zi a saptamanii viitoare, contribuabilii vasluieni, persoane fizice si juridice, sunt asteptati sa achite de obligatiile fiscale catre municipalitate, taxele si impozitele locale putand fi platite in doua transe egale, cu termene de plata 31 martie, respectiv 30 septembrie. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie, atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor primi o bonificatie de 10% din suma datorata. In schimb, pentru obligatiile fiscale neachitate la termenele de plata mentionate mai sus, datornicii sunt pasibili de plata unor majorari de intarziere de 1% pentru fiecare luna sau fractiune de luna de intarziere.

Conducerea Primariei municipiului Vaslui anunta ca este mai mult decat probabil ca si in acest an sa fie luate masurile implementate in 2019, respectiv scutirea de penalizari a debitelor restante, in cazul in care acestea vor fi achitate integral. Este nevoie de o Hotarare de Consiliu Local in acest sens, care ar putea fi propusa spre adoptare consilierilor municipali dupa analiza executiei bugetare de sfarsit de an 2019, insa masura similara adoptata anul trecut a avut succes, multi restantieri achitandu-si datoriile la bugetul local. Acest lucru a contribuit dealtfel la gradul mare de incasare a taxelor si impozitelor locale, procentul de circa 97% de incasare a veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui fiind unul dintre cele mai mari din tara!

Doresc sa multumesc contribuabililor vasluieni pentru faptul ca, si in acest an (2019, n.r.), s-au achitat de obligatiile fiscale ce le revin in calitate de locuitori ai municipiului Vaslui. Anul 2019 a fost incheiat cu tinta de incasari a taxelor si impozitelor locale, respectiv suma de prognozata a intra la bugetul local, aproape indeplinita. S-a muncit mult pentru a se aduce acesti bani la bugetul local, dar, totodata, este si rezultatul politicii noastre de a mentine aceste taxe si impozte locale la un nivel cat de scazut ne permite legea si cat mai suportabil pentru contribuabili. Dealtfel, si pentru anul 2020, taxele si impozitele locale au fost pastrate la nivelul celor de anul trecut, fiind indexate doar cu rata inflatiei, stabilita a 4,6%, asa cum cere Codul Fiscal. Acesti bani, incasati de la cele aproape 50.000 de roluri persoane fizice si 2.500 de roluri persoane juridice, reprezinta circa 17% din bugetul local si, impreuna cu alocarile de la bugetul de stat, ne-au permis sa asiguram tot ceea ce era necesar la sectiunea de functionare, de la salarii si cheltuieli materiale necesare desfasurarii activitatii, la celelate activitati ce cad in sarcina municipalitatii. De la curatenia si salubritatea orasului, intretinerea spatiilor verzi, iluminat public sau reparatii curente ale infrastructurii rutiere, la intretinerea, repararea si dotarea unitatilor de invatamant, de la plata cheltuielilor curente la finantarea Directiei de Asistenta Sociala si a Politiei Locale, de la acordarea de burse scolare sau asigurarea de granturi la scoli, la acordarea de facilitati sau ajutoare celor aflati in nevoie, toate acestea nu se putea face fara aportul locuitorilor municipiului Vaslui, drept pentru care le multumesc!, a subliniat primarul Vasile Paval in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sfarsiul anului trecut.

Trebuie mentionat ca, incepand din acest an, locuitorii municipiului Vaslui vor plati taxa locala de salubritate tot la ghiseele primariei, taxa fiind stabilita zilele trecute la 11 lei/persoana/luna. Plata obligatiilor fiscale locale se va putea face atat numerar sau cu cardul, la casieria din sediul Primariei municipiului Vaslui ori la cea de la Serviciul de Evidenta a Populatiei de la Centrul de Afaceri, ori din cont, cu autentificare pe ghiseul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.