Se apropie alegerile?! Vin ajutoarele alimentare pentru persoanele defavorizate

2
2020

• Dupa 3 ani in care nu s-au mai distribuit pachete cu alimente de la UE prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD), se pare ca, in perioada urmatoare, acestea vor ajunge in sfarsit la destinatari. Alimentele si produsele de igiena vor fi distribuite catre beneficiari prin intermediul primariilor, cu un amendament: nu vor mai beneficia de astfel de ajutoare pensionarii cu venituri foarte mici si nici somerii, asa cum se intampla in trecut.

In 2016, tehnocratii Guvernului Ciolos au uitat de persoanele din categoriile favorizate, intrerupand acordarea pachetelor de ajutoare alimentare din fonduri europene prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD). Ulterior, s-a incercat reluarea acestui program, in octombrie 2018 fiind data chiar si o hotarare de guvern, HG nr. 784, care stabilea masurile necesare implementarii acestui program, precum si categoriile de beneficiari care urmau sa primeasca astfel de ajutoare, in cadrul celor 6 distributii programate in perioada 2018-2021. Procedurile de achizitie (respectiv contestarea rezultatelor licitatiilor organizate si reluarea, anul trecut, a procedurilor, la jumatatea lui 2019, licitatiile fiind din nou in derulare) au intarziat demararea programului.
Abia acum se pare ca Programul va fi repus in practica, in prezent, Institutiile Prefectului din intreaga tara centralizand listele de beneficiari, transmise de catre institutiile implicate, AJPIS si DGASPC, urmand ca in perioada urmatoare, dupa aprobarea listelor si distribuirea in teritoriu a cantitatilor de alimente si produse de igiena necesare, sa se purceada la distribuirea ajutoarelor.

Modificari majore

Fata de etapele anterioare ale POAPD, au aparut unele modificari, in sensul ca printre persoanele eligibile de a primi astfel de ajutoare comunitare nu se mai numara pensionarii cu pensii mici si nici somerii. Beneficiarii programului vor fi doar persoanele dependente, respectiv persoane cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, care nu beneficiaza de ingrijire in servicii sociale in regim rezidential, publice sau private, si categoriile de persoane cele mai defavorizate, respectiv persoanele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat in baza Legii nr. 416/2001, si familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei. Lor li se adauga persoanele aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale calamitatilor sau aflate in alte situatii asemanatoare stabilite prin anchetele sociale si care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate. Trebuie spus ca persoanele care se incadreaza in mai multe categorii vor beneficia de pachetele cu alimente si produsele de igiena aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordarii ajutoarelor alimentare sau a asistentei materiale de baza. O alta modificare a programului consta in componenta acestor ajutoare alimentare, benericiarii urmand a primi atat produse alimentare de baza, cat si produse de igiena. Pachetul de alimente ar urma sa contina urmatoarele cantitati / alimente: ulei (4 litri), zahar (2 kg), faina (5 kg), malai (4 kg), orez (4 kg), paste fainoase (800 g), conserva carne porc (900 g), conserva carne vita (1.500 g), conserva pate de ficat (1.000 g), compot de fructe (1.400 g), gem dietetic (360 g), gem (360 g). Pachetul de igiena va contine periuta de dinti (5 buc), pasta de dinti (300 ml), sapun lichid (500 ml), sampon copii (800 ml), sampon adulti (500 ml) si detergent de rufe (2.700 gr). Distribuirea pachetelor alimentare ar trebui sa se realizeze cu o frecventa de patru ori pe an, iar cele cu produse de igiena corporala si a locuintei, cu o frecventa de doua ori pe an, catre aceleasi persoane din grupul tintaa desemnat.
Persoanele care la data distribuirii ajutoarelor alimentare se vor afla in perioada de satisfacere a stagiului militar, executa pedepse privative de libertate, au domiciliul sau resedinta in strainatate ori beneficiaza de ingrijire in servicii sociale in regim rezidential, publice sau private, nu au dreptul de a primi ajutoare alimentare distribuite in cadrul POAD.

2 COMENTARII

  1. Poi dau si ei cui pot. Cand esti dezbracat si infometat, faci orice pentru o plasa cu mancare. Mai conteaza cine castiga? L au bagat pe Dragnea mafiotul la putere ca sa l puna pe adormila de Orban. Asta are politica “nu sunt bani”.

    Nu exista personalitati puternice sau oameni noi cu imaginatie. Ce partid alegi din adunatura asta de traseiisti si ciudati?

  2. Băi ești nebun! Guvernul Ciolos nu a dat ajutoare? Ciolos a fost ultimul care a dat ajutoare și majorări cu inflația la pensii.De ce mințiți lumea,mă? Pesedistii nu au mai dat ajutoare,”socialiștii ” voștri…să vă fie rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.