Proiect pentru pastrarea traditiilor romilor din Zorleni, finantat cu fonduri UE

0
1652

Pana in iunie 2021, comuna Zorleni va implementa un proiect finantat cu bani de la Uniunea Europeana si adresat exclusiv romilor din comunitate. Investitia, in valoare de aproape 30.000 euro, presupune amenajarea unui atelier dotat cu utilaje pentru producerea de costume traditionale pentru romi, in vederea pastrarii si conservarii traditiilor acestei etnii.

Timp de doi ani, mai exact in perioada 6 iunie 2019 – 6 iunie 2021, Primaria Zorleni deruleaza proiectul Transformarea unui spatiu din vechiul sediu al primariei in centru social de zi pentru incluziunea romilor in vederea pastrarii si conservarii traditiilor rome, in comuna Zorleni, judetul Vaslui. Proiectul, depus prin Programul National de Dezvoltare Rurala, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (autoritate contractanta), este finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 29.965,95 euro, ce reprezinta si valoarea eligibila a proiectului.

Potrivit primaritei Paula Hultoana, obiectivul de investitie are in vedere amenajarea unui atelier dotat cu utilaje pentru producerea de costume traditionale pentru romi, in vederea pastrarii si conservarii traditiilor rome si, totodata, producerea de costume obtinute prin imbinarea portului specific romanesc cu cel specific al romilor pentru un caracter inovativ. Banii alocati de UE au fost folositi pentru achizitionarea de utilaje specifice de croitorie de ultima generatie (masini de cusut, masini de surfilat, masina industriala de brodat, masina electronica de executat butoniere), dar si pentru cumpararea mai multor mese, foarfece de croit, masini de calcat si scaune.

Ca aspect inovator, pe parcursul participarii la activitatile centrului social de zi, persoanele de etnie roma vor invata sa imbine portul traditional al romilor cu portul traditional romanesc, pentru a realiza o imbracaminte noua, bazata pe elemente din ambele porturi. Acest lucru se va realiza prin colaborarea persoanelor romane cu cele de etnie roma din comuna, in cadrul intalnirilor care vor avea loc la centrul social de zi. Persoanele cu abilitati in arta croitoriei sunt asteptate la centrul nostru, se arata intr-o postare facuta de primarita Paula Hultoana pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.