Primaria Vaslui are cu ce: buget mai mare, planuri mai ambitioase!

Primaria municipiului Vaslui a postat spre dezbatere publica proiectul de buget pentru anul 2020, buget care, la partea de venituri, este cu peste 40 de milioane lei mai generos decat cel de anul trecut. In aceste conditii, si planurile pentru acest an sunt mai ambitioase, pe langa investitiile aflate in derulare urmand a fi incluse si altele noi, intre care cele mai importante ar fi pasajul subteran din Crucea Garii si o pasarela rutiera peste linia ferata de la iesirea din oras, spre Rediu. Mai mult, inceputul acestui an a fost plin de vesti bune, cum ar fi disponibilitatea companiei OMV de a prelua reabilitarea Scolii Elena Cuza ori vizitele proiectantilor Soselei de centura sau includerea pe lista de sinteza de investitii a CNI a Bazinului de inot, lucru care inseamna posibila demarare a acestor lucrari de investitii. Cea mai buna veste a venit chiar zilele trecute, ADR Nord Est anuntand finantarea proiectului privind extinderea liniilor de transport in comun si achizitionarea de troleibuze si autobuze ecologice, contractul urmand sa fie semnat posibil chiar in aceasta saptamana!

Chiar daca nu am marit taxele si impozitele locale, indexandu-le doar pe cele in suma fixa cu indicele inflatiei, asa cum prevede legea, majorarea de la 60% la 63% a cotei defalcate din impozitul pe venit si cresterea alocarilor din TVA, de la bugetul national, au facut ca bugetul municipiului Vaslui sa creasca de la circa 120 milioane lei, in 2019, la 162 milioane lei. La aceasta suma, nici nu a fost luat in calcul excedentul bugetar, cifrat la 7,8 milioane de lei, care, si el, se va alatura veniturilor sectiunii de dezvoltare, sectiune care, in 2020, are prevazuta deja un buget de 47 milioane lei. In aceste conditii, am trecut deja la intocmirea unei liste speciale de investitii care, pe langa investitiile in derulare, cum ar fi Bazarul ori cele privind reabilitarea unor strazi, pentru care am asigurat finantarea necesara, vom include si altele noi. Am facut analiza in urma definitivarii lucrarilor de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din unele cartiere, Dimitire Cantemir, Delea, Brodoc, asteptata pentu perioada urmatoare, s-au prevazut bani pentru realizarea Studiilor de Fezabilitate (SF) in vederea asfaltarilor care dorim sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Am dat catre firma care se ocupa de marele program de reabilitare a retelelor de apa si de canalizare front de lucru pe strada Decebal, intre OMV si strada Husului, iar in semestrul II vom incepe lucrarile de asfaltare, acolo urmand a fi realizate 4 benzi pe sens si iluminat public corespunzator. Aveam in plan reabilitarea energetica a Scolii Gimnaziale Elena Cuza, insa am fost contactati de catre reprezentantii companiei OMV, care ar dori sa preia ei acest obiectiv. In aceste conditii, ne vom orienta catre alta scoala, a anuntat primarul Vasile Paval, in cadrul unei conferinte de presa.

Cu aceasta ocazie, primarul municipiului a punctat si alte investitii avute in vedere, intre care demararea studiilor pentru obiectivele de la Unitatea Militara, acolo unde spera ca in acest an sa porneasca una sau doua investitii. Asa cum a anuntat in mai multe randuri, atentia conducerii primariei se indreapta acum catre circulatia pe drumurile publice, asa numita mobilitate urbana, fiind contactati specialisti pentru intocmirea SF-ului aferent. Pana atunci, pregatim documentatia, inclusiv pentru a obtine un credit, in vederea realizarii pasajului pietonal subteran din Crucea Garii, cel mai nevralgic punct al circulatiei in municipiul Vaslui, proiect a carui executie speram sa demareze cat de curand. Tot in acest an va demara un alt proiect ce va avea ca scop reducerea aglomeratiei rutiere, respectiv construirea unei pasarele rutiere peste calea ferata de la Motor Grup pana la primul pod spre Rediu, zona in care, in fiecare dimineata, se blocheaza circulatia! Sa nu uitam gradinita din Cartierul 13 Decembrie, a carei construire va demara tot cursul anului 2020!, a continuat Vasile Paval.

Primarul a anuntat aprobarea finantarii a doua dintre cele 3 componente a proiectului privind extinderea retelei de transport in comun, respectiv cea privind extindere a liniilor de troleibuz si cea privind achizitionarea de mijloace de transport ecologice. Saptamana aceasta urmeaza sa fie semnat, la Ministerul Lucrarilor Publice, contractul de finantare in suma de peste 22 milioane de euro – 108 milioane de lei. Am convingerea ca acest proiect isi va urma cursul firesc, iar dupa implementarea lui, vasluienii vor beneficia nu doar de un trasport in comun la standarde europene, dar se va reduce si aglomeratia rutiera in municipiul Vaslui. O alta realizare: am reusit sa mutam proiectul privind reabilitarea iluminatului public de pe o axa de finantare pe o alta, astfel ca avem convingerea ca vom obtine finantarea nerambursabila necesara pentru inlocuirea tuturor stalpilor si corpurilor de iluminat din oras. Mai ramane doar proiectul privind depoul, pentru care inca asteptam raspuns, dar noi deja am prevazut fonduri pentru eliberarea terenului, hala va fi daramata iar oborul va fi mutat in alta locatie. Avem semnale pozitive si de la alte investitii importante pentru municipiu: soseaua de centura, chiar ieri (martea trecuta, n.r.), proiectantii au fost la Vaslui si au facut ultimele vizite pe teren, ocazie cu care am aflat ca se va face interconectarea orasului din toate directiile, spre Barlad, Iasi, Bacau si Negresti! In februarie – martie va fi depus SF-ul, dupa care vor continua restul procedurilor pentru implementarea acestui proiect. La fel, in cazul Bazinului de inot, obiectiv la care tin foarte mult: la sfarsitul acetei luni, urmeaza a fi predat proiectul, iar investitia a fost inclusa pe lista de sinteza a Ministerului Lucrarilor Publice in vederea finantarii. Chiar acum o ora am fost vizitat de reprezentantii ANIF, care m-au anuntat ca s-a dat ordin de reincepere a lucrarilor de decolmatare a canalelor din jurul Vasluiului, lucru care va avea impact asupra prevenirii unor eventuale inundatii. Noi trebuie sa le asiguram deversarea in raul Barlad si sa decolmatam Vasluietul, lucru pe care, timid, deja l-am inceput. Ca o concluzie, avem un amplu program de investitii pe toate etapele, lucrari in continuare, gandiri de strategie si probleme punctuale. Singurul lucru pe care mi-l doresc este sa avem parteneri, proiectanti, executanti, arhitecti, in cheltuirea banilor pe care ii avem deja pregatiti in buget, a mai declarat primarul Vasile Paval, care totodata a anuntat ca doreste ca sa demareze macar doua proiecte pe zona metropolitana, unul, posibil, fiind legat de proiectul municipalitatii cu finantare nerambursabila privind extinderea liniilor de transport in comun, linii ce ar putea fi apoi prelungite si catre localitatile din jur, Puscasi, Muntenii de Sus ori Muntenii de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.