PNDL, motorul dezvoltarii judetului Vaslui, merge la relanti!

0
498

• Conform Bugetului de stat pe anul 2020, Programul National de Dezvoltare Locala va beneficia in acest an de o finantare de doar 2.597 milioane lei, mai putin chiar decat platile facute in ultimul trimestru a anului trecut cu alocari din Fondul de rezerva al guvernului. La nivelul judetului Vaslui, prin PNDL I si II au fost finantate 466 de obiective, constructii sau reabilitari de drumuri, retele de alimentare cu apa si de canalizare, scoli, gradinite, camine culturale, dispensare etc., care pana acum au „inghitit”, numai ele, circa 1.400 milioane lei, in cei cinci ani de implementare a programului. Ramane de vazut cum se va reusi finalizarea acestor obiective, in conditiile in care bugetul auster al UAT-urilor vor trebui sa suporte si plata cofinantarilor!

In 2015, era lansat Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), program caruia i-a fost alocat un buget total de 30.000 de milioane de lei pentru realizarea a 9.500 de obiective din intreaga tara, obiective absolut necesare pentru imbunatatirea conditiilor de viata a locuitorilor in special din mediul rural. Din cate se pare, desi 2020 este anul in care ar trebui sa inceapa finalizarea celor mai multe dintre cele 1.968 de obiective cuprinse in PNDL I, etapa cu termen final 31 decembrie 2021, finantarea alocata programului este una din cele mai mici de pana acum. Astfel, in bugetul Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, minister care gestioneaza acest program, in acest scop este alocata suma de doar 200 milioane lei, destinata obiectivelor finantate prin PNDL I, si 2.397 milioane lei, pentru cele cuprinse in PNDL II. Spre comparatie, doar in ultima parte a anului trecut, pentru plata lucrarilor executate si nedecontate, s-au alocat in doua randuri bani, din Fondul de rezerva al guvernului, in suma de 3.200 milioane lei, si inca au ramas destul de multe facturi neachitate!

Problema decontarii lucrarilor la obiectivele de investitii in curs de executare, finantate prin PNDL, va fi, in 2020, una complicata pentru UAT-urile vasluiene, care, fara exceptie, nu pot suporta din bugetul propriu aceste cheltuieli. La fel de afectati vor fi si constructorii, din ce in ce mai putin dispusi sa execute astfel de lucrari, neavand, daca lucrarile nu sunt platite la timp, capacitate financiara sa le continue pana la finalizare. In plus, acestia sunt sufocati si de lipsa de forta de munca.

Trebuie spus ca, la nivelul judetului Vaslui, cei mai multi dintre primari au profitat de oportunitatea de a accesa fonduri nerambursable puse la dispozitie prin intermediul PNDL pentru a realiza obiective importante, care altfel nu ar fi avut posibilitatea financiara sa le puna in practica. Asa se face ca prin PNDL I s-a reusit accesarea finantarii pentru nu mai putin de 209 obiective, pana acum, atrasa de la bugetul de stat suma de 462.446 milioane lei, conform situatiei existe la mijlocul lunii noiembrie 2019, pe site-ul MLPDA. Prin etapa a II-a a PNDL, suma atrasa a fost chiar mai mare, 881,606 milioane lei, pentru plata lucrarilor executate la cele 257 de obiective de investitii pentru care s-a accesat finantare. Ulterior, pana la sfarsitul anului, in conturile primariilor si, apoi, ale constructorilor au mai intrat alti aproape 55,5 milioane lei, pentru plata altor facturi, la 105 obiective, pentru care, inca din luna septembrie, se ceruse decontarea. In total, doar prin PNDL, in judet au intrat circa 1.400 milioane lei, o suma ce acopera cu mult bugetele tuturor UAT-urilor vasluiene pe perioada de 5 ani de la debutul programului, si care se rageseste in sute de kilometri de drumuri comunale si judetene reabilitate sau asfaltate, zeci de scoli, gradinite si crese in care copiii vor avea conditii decente de a invata, cateva mii de gospodarii care au sau vor avea acces la utilitati normale pentru secolul XXI, apa curenta si canalizare, dar si camine culturale si dispensare noi sau proaspat reabilitate. Trebuie remarcata harnicia si tenacitatea unor primari care au reusit sa acceseze multiple proiecte, cate 6, 7, 8, 9 proiecte, comunele Tutova, Vinderei, Viisoara, Suletea, Oltenesti, Bacesti, Balteni, Gagesti, Dragomiresti, Coroiesti, Dranceni, Garceni, fiind doar unele dintre acestea, la Ivanesti si Stefan cel Mare fiind in curs de executie sau deja finalizate cate 11 astfel de obiective, la Murgeni, 10 obiective, iar la Banca, nu mai putin de 14 obiective de investitii. Campion la acest capitol este de departe Consiliul Judetean Vaslui, care prin PNDL1 a reusit sa pana acum sa execute lucrari in valoare de 85,1 milioane lei, la cele 9 obiective de investitii accesate, iar prin PNDL 2, alti 180,6 milioane lei, la cele 17 obiective aprobate prin program. Trebuie adaugat ca, anul trecut, CJ a ajutat si unele UAT-uri, inclusiv pentru asigurarea cotei de cofinantare pentru obiectivele finalizate, in total, alocand in acest scop peste 10 milioane lei din bugetul propriu.

Mai trebuie spus ca, cu cei 1,4 miliarde lei cheltuiti pana acum in cadrul PNDL, judetul Vaslui se situeaza mult in fata altor judete, cum ar fi Mures, Gorj, Galati, Vrancea, Dolj, si chiar Cluj! Ramane de vazut insa daca acest an va fi la fel de darnic, pentru ca, asa cum apare in bugetul MLPDA, alocarile pentru PNDL in 2021 vor fi chiar mai zgarcite, doar 2.360 milioane lei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.