Liderul ALDE Vaslui da cu liberalii de pamant

Proiectele de infrastructura ale judetului Vaslui, inclusiv Drumul Expres Tisita – Albita, disparute sau subfinantate in bugetul pentru care PNL si-a asumat raspunderea, acesta este, in rezumat, reprosul pe care deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui, il aduce liberalilor, atat celor de la centru, cat si celor de la Vaslui. Vizat in mod special a fost dr. Nelu Tataru, presedintele PNL Vaslui si secretar de stat in MS, caruia Olteanu ii contesta deschis nivelul de competenta administrativa.

Este pentru prima data, in cei trei ani si jumatate de cand sunt in Parlament, cand un partid aflat la guvernare exclude de la finantare proiecte de infrastructura din judetul Vaslui, proiecte a caror finantare fusese acceptata la negocierile privind sustinerea bugetului, sustine Daniel Olteanu. Parlamentarul mai spune ca, dupa trei ani de eforturi, in care, prin sute de discutii, dezbateri, adrese, mii de pagini consultate pentru a aduce argumente in acest sens, am reusit demararea procedurilor pentru realizarea Drumului Expres Tisita – Albita, PNL a reusit, pur si simplu, sa stearga acest obiectiv din proiectul de buget, sa-l faca disparut. Va reamintesc, dupa ce ofertele pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate au fost depuse in august 2019, perioada de evaluare trebuie incheiata oficial in 14.02.2020 (data din Sistemul Electronic de Achizitii Publice), cand trebuie desemnat cistigatorul, dintre cei doi ofertanti, companii cu experienta si cu nume in piata. In aceste conditii, decizia PNL de a exclude acest proiect, ca pozitie, in bugetul de stat, este una rusinoasa, care demonstreaza, inca o data, ca orice obiectiv pentru care, cu buna-credinta, muncesti ani intregi, poate fi trecut pe linie moarta prin ambitii politice. Rusine!!!, continua Daniel Olteanu.

Centura Husului, la… Radio Erevan!

De altfel, noteaza parlamentarul, nu doar Drumul Expres Tisita – Albita a fost trecut pe linie moarta, in conditiile in care este pe un coridor european si a fost votat ca prioritate si in Parlamentul European, in urma unei rezolutii prezentate chiar de un europarlamentar al PNL, dl. Marian-Jean Marinescu. Varianta de Ocolire Husi (pozitia 1.434) are zero lei alocati, iar declaratiile presedintelui PNL Vaslui cu privire la asa-zisa sustinere a acestui proiect sunt din ciclul Radio Erevan. Presedintele PNL Vaslui nu doar ca nu a sustinut Varianta de Ocolire Husi, unde principalul sustinator este primarul Ioan Ciupilan, dar a reusit performanta de a o aseza in buget cu zero lei (daca tot isi aroga merite in acest sens). In plus, Varianta de Ocolire Husi NU este acum pregatita ca drum expres, asa cum declara presedintele PNL Vaslui, si asa cum am solicitat, prin includerea sa in proiectul Drumului Expres Tisita – Albita.

Mai mult, arata Daniel Olteanu, pentru alte doua obiective de investitii din judetul Vaslui sumele alocate sunt ridicole: podul de la Crasna primeste doar un sfert din suma necesara, in conditiile in care executantul are capacitatea de a-l finaliza in 2020, iar Varianta de Ocolire Barlad este si ea subfinantata, in conditiile in care constructorul poate intra in teren imediat ce nu mai intampina piedici birocratice. Un alt obiectiv care, conform Master Planului General de Transport, ar fi trebuit sa existe in buget in 2020, drumul TransRegio Iasi – Vaslui – Bacau, este si el disparut, demonstrand, inca o data, dezinteresul presedintelui PNL Vaslui pentru infrastructura acestui judet.

Nu am de gand, dupa ce am avut aceleasi pozitii si in timpul guvernarii anterioare, sa-mi schimb acum punctul de vedere, asa ca ii rog pe responsabilii PNL, in frunte cu ministrul Lucian Bode, dupa raul facut, sa renunte la a distruge tot ce s-a construit pana acum si, punctual:

Sa se asigure ca in 14.02.2020 avem desemnat un cistigator corect, de necontestat, al contractului pentru Studiul de fezabilitate aferent proiectului Drum Expres Tisita – Albita, pentru ca o perioada de peste cinci luni este arhisuficienta pentru a se ajunge la o decizie pentru o procedura unde sunt doar doi ofertanti; de asemenea, sa i se asigure imediat front de lucru ofertantului cistigator.

Sa se asigure ca declaratia de presa a presedintelui PNL Vaslui, Nelu Tataru, conform careia Varianta de Ocolire Husi are profil de drum expres, nu este o minciuna, o inselatorie de joasa speta, iar acest proiect este inclus, asa cum e firesc, in obiectivul Drumului Expres Tisita – Albita.

Sa se asigure ca obiectivele de investitii din judetul Vaslui primesc finantare in mod real, nu conform prevederilor pentru care PNL si-a asumat raspunderea (respectiv zero lei sau 25%).

Sa se asigure ca este respectat Master Planul General de Transport nu doar in Transilvania sau Bucuresti, ci si in Vaslui, si ma refer punctual la obiectivele de investitii care tin de Variantele ocolitoare Vaslui, Barlad si Husi, respectiv Drumul TransRegio Iasi – Vaslui – Bacau.

Daniel Olteanu a facut inca o referire la Nelu Tataru, vizand de data aceasta calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Sanatatii: Am constatat deja faptul ca, in cateva zile, a reusit performanta de a aparea in spatiul public dand explicatii neconvingatoare pentru intarzierea nejustificata a trimiterii in strainatate a unui tanar care a suferit arsuri grave, punandu-se in pericol viata acestui tanar. In aceste conditii, consider ca, daca ii este greu sa se abtina in a da declaratii pe subiecte despre care nu are habar, cel putin sa incerce ca trecerea sa prin Ministerul Sanatatii sa nu dea nastere unor tragedii; nu e nevoie de astfel de tragedii, pentru a afla toata tara nivelul de competenta administrativa a presedintelui PNL Vaslui, Nelu Tataru, a conchis Daniel Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.