In memoriam Marin Rotaru – UN TARAM MIRACULOS

0
2118

Basmele, miturile si legendele tuturor popoarelor glasuiesc despre mirifice lumi subpamantene, populate de fel de fel de fiinte, de la piticii stralucitori in mestesuguri, pana la creatorii unor mari civilizatii care ar refuza sa ne contacteze, de tip Shambala. Aceste credinte au aparut in mod firesc, deoarece inca stim prea putin despre planeta care ne suporta, buni sau rai, si, daca patrundem stiintific in spatiul exterior la nenumarati ani-lumina, sub picioarele noastre abia strapungem cateva zeci de kilometri. Analogiile merg si mai departe, in sensul unor disproportii. Stim foarte mult despre ultimele milenii din existenta umanitatii, foarte putin despre sutele de milenii anterioare, care formeaza fabuloasa preistorie. Este de fapt lumea care s-a ascuns sub pamant si care trebuie sa o descoperim acolo sub alcatuiri materiale care se cer descifrate, ajutandu-ne sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Corifeii psihologiei moderne, Freud si Jung, au demonstrat fara putinta de tagada ca pastram in constient, subconstient si inconstient, din experienta de viata si modul de a fi al stramosilor preistorici, nu prea frumosi si eleganti, purtatori insa deja ai scanteilor spiritualitatii de mai tarziu.

Spre acea lume ne conduce cu maiestrie arheologul Marin Rotaru, imbinand in mod fericit priceperea cu pasiunea, structurand rezultatele ultimelor cercetari in al doilea volum despre Antichitatile Elanului, o albie de rau saraca in apa, bogat prin stralucitele familii Cantemir si Cuza, care isi au obarsiile de pe malurile sale, si prin faptul ca s-a inscris accentuat in spatiul arheologiei romanesti intai prin cautarile lui Ghenuta Coman, iar acum prin cele ale ucenicului sau de suflet, Marin Rotaru. In consecinta, pe hartile descoperirilor arheologice din Romania, bazinul Elanului este acoperit de simbolurile care marcheaza existenta celor mai diverse culturi preistorice.

Despre autorul cartii, ca om si cercetator, se pot spune desigur, foarte multe, dar imi rezum cele dorite la dragostea pentru transpunerea in lumea celor pe care ii reinvie. Imi imaginez ca atunci cand degetele sale mangaie pietrele lasate de stramosi, ele se impletesc, undeva peste timp, cu degetele acestora.

Studiile cuprinse in carte puncteaza tot ce este mai important in arheologie, din paleolitic pana la vestigii feudale din secole apropiate noua. Obiectele, din cel mai indepartat trecut, din piatra sau ceramica sunt prezentate in amanuntime, le aflam compozitiile, provenienta materialului litic, materialele si tehnicile de prelucrare a argilei, functionalitatile sau semnificatiile. Desi posedau capacitati rudimentare din punct de vedere tehnic, strabunii indepartati dovedeau trasaturi profund umane. Descoperim la ei primele semne de interpretare spirituala a lumii, mai intai prin practici magice, apoi prin nuclee ale credintelor religioase de mai tarziu. Intrinsec aspectelor de spiritualitate mentionate mai sus, apar si preocuparile estetice, simtul frumosului, care cunoaste o adevarata explozie prin cultura Cucuteni, bogat reprezentata in zona cercetata de Marin Rotaru. Chiar din aceasta perioada se disting semnele unei bine conturate continuitati umane in general dar, indraznim sa spunem,, si pentru actualul nostru spatiu romanesc. Ne referim in primul rand la cultul Marii Mame, care s-a prezentat sub diferite denumiri in mitologiile sud-estice europene, la romani capatand trasaturile diversificate, de la Sfanta Vineri la Baba Dochia. Statuetele en violon, a caror geneza este legata de nasterea pe pamant, marturisesc de o practica existenta in satele noastre pana in urma cu cateva zeci de ani. Cand o femeie nastea foarte greu, era asezata pe podeaua de pamant a odaii, pentru a-i veni in ajutor zeii chtonieni, subpamanteni. Atentia acordata prioritar de autor ceramicii este puternic motivata, ea fiind, in mod paradoxal, cea mai fragila, dar si cea mai rezistenta materie in timp.

Un aspect de mare interes il constituie sceptrele si ouale de piatra. Semne ale puterii si marturii ale existentei unor uniuni de triburi, cele dintai, simboluri ale genezei si fecunditatii, cele din urma, intrunesc impreuna trasaturi de continuitate in insemnele de stat si practicile etnofolclorice si religioase contemporane. Uimitor este materialul din care sunt confectionate. Este vorba de serpentin, un mineral care se gaseste numai in muntii Urali. Acest fapt ne dezvaluie o lume in miscare, cu legaturi la mii si mii de kilometri, in care conflictele armate existau in paralel cu schimburile comerciale.

Materialele prezentate in volum sunt in mare parte inedite, au mai circulat restrans in paginile revistei Elanul. Aducerea lor intr-o carte va facilita o circulatie pe plan national, binevenita prin noutatile pe care le aduce.

Dan Ravaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.