Hingherii vasluieni au lasat Barladul mai sarac cu peste 800 de maidanezi!

0
4435

In a doua jumatate a anului trecut, hingherii vasluieni care se ocupa de ecarisajul cainilor fara stapan din Barlad au capturat mai bine de 800 de maidanezi din oras, peste 700 dintre acestia fiind deja adoptati. Potrivit raportului intocmit pentru perioada iulie – decembrie 2019 de reprezentantii asocierii care a incheiat contract cu municipalitatea barladeana, nu au fost eutanasieri, dar aproape 100 de caini au murit din cauza bolilor.

In urma licitatiei organizate in primavara trecuta, Serviciul public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad a fost concesionat catre Asocierea Asociatia Sprijina cainii – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL din Vaslui, contractul fiind semnat pe 13 iunie 2019. Pentru ca a trecut mai bine de jumatate de an de la acel moment, reprezentantii hingherilor vasluieni au intocmit un raport al activitatii pentru intervalul iulie – decembrie, care a fost prezintat consilierilor locali in sedinta ordinara de ieri. Concret, potrivit documentului atasat deja la mapa consilierilor, acestia au inceput efectiv sa captureze maidanezi pe 2 iulie si, pana pe 31 decembrie, au fost prinsi, microcipati, hraniti, vaccinati antirabic, deparazitati intern, sterilizati si cazati in adapostul public nu mai putin de 822 de caini fara stapan. Situatia detaliata pe luni se prezinta astfel: iulie – 152 caini, august – 162 caini, septembrie – 130, octombrie – 117, noiembrie – 130 si decembrie – 131. Din total, 724 de patrupede au fost adoptate de persoane fizice si ONG-uri.

In aceasta perioada, nu s-a eutanasiat niciun caine din adapostul public din Barlad, acest lucru datorandu-se adoptiilor efectuate de catre cele trei asociatii de protectie a animalelor ce functioneaza in Barlad. Asociatia noastra a avut disponibilitatea ca, in vederea unei mai bune colaborari cu iubitorii de animale, sa mentina acesti caini in adapost chiar si dupa trecerea celor 18 zile prevazute de lege in vederea inlesnirii adoptiei, acordand timpul necesar pana cand acestia si-au gasit sponsor si au plecat din adapost. In perioada la care se refera aceasta informare, in padocul public din Barlad s-au inregistrat 96 de mortalitati, in special in randul cainilor tineri, imbolnaviti de parvoviroza, coronaviroza, hepatita infectioasa, boli ce afecteaza cu precadere cainii de varsta juvenila, se arata in raportul semnat de Cristian Paun, presedintele Asociatiei Sprijina cainii Vaslui.

Tot in document se precizeaza ca acest ONG a construit un container din panouri de tip sandwich, cu doua incaperi, dotat cu toate utilitatile necesare (apa, curent electric, canalizare), pentru a se putea efectua in conditii optime interventiile chirurgicale de sterilizare a cainilor. De asemenea, se mentioneaza ca Asociatia Sprijina cainii s-a dotat cu arme pentru tranchilizarea maidanezilor, cu 8 crose si 2 plase de tip minciog pentru prinderea patrupedelor, dar si ca dispune de patru autospeciale pentru transportul cainilor si a personalului si una pentru transportul cadavrelor. Totodata, pentru buna desfasurare a activitatii, ONG-ul a angajat zece persoane: un medic veterinar, un asistent veterinar, cinci prinzatori si trei ochitori (instruiti si autorizati de Politie in acest sens).

Adapostul public din Barlad ingrijeste in adoptie la distanta 50 de caini, asa cum prevede legea, adica o treime din capacitatea acestuia sa fie ocupat de cainii adoptati la distanta de catre persoane fizice sau juridice. Am raspuns acestui deziderat alocand 50 de locuri pentru aceste adoptii la distanta, adoptii fiind facute de doua asociatii – una din Austria si una din Germania. Cainii adoptati la distanta, pe masura ce isi gasesc sponsori, pleaca din adapost, iar locul lor este lat de alti caini din adapost, in limita acelor locuri, se mai arata in raportul intocmit la sase luni.

Din pacate, in document nu se prezinta si cheltuielile facute in cele sase luni pentru fiecare tip de activitate in parte. Se stie doar ca, potrivit contractului semnat in iulie 2019 si cu o valabilitate de trei ani, tarifele oferite de municipalitate pentru capturarea, transportarea, microciparea, hranirea, sterilizarea si eutanasierea cainilor fara stapan, acestea se ridica la 504 lei fara TVA / caine. In total, bugetul local va plati hingherilor vasluieni 1.814.400 lei (fara TVA) pentru cei trei ani de concesiune. In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (80 lei/bucata), microciparea (25 lei/bucata), deparazitarea interna/externa (15 lei/bucata), vaccinarea antirabica (18 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela), intretinerea si hranirea in adapost a cainilor timp de 14 zile (9 lei/bucata) si eutanasierea cainilor (90 lei/bucata).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.