Gabriela Cretu, la Reuniunea presedintilor COSAC de la Zagreb, Croatia

1
2924

Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetatenii, de un ideal care sa-i tina uniti, a declarat presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Romaniei, Gabriela Cretu, la Reuniunea presedintilor Conferintei Organelor Specializate in Afaceri Comunitare si Europene de la Zagreb, Croatia.

Presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Cretu, a participat in perioada 19 – 20 ianuarie 2020, la Zagreb, la Reuniunea presedintilor Conferintei Organelor Specializate in Afaceri Comunitare si Europene (COSAC). Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Croatia, in cadrul dimensiunii parlamentare a presedintiei rotative a Consiliului UE, dupa mandatul detinut de Finlanda.
Tematicile conferintei au fost Prioritatile Presedintiei croate la Consiliul UE, prezentate de catre Prim-ministrul Croatiei, Andrej Plenkovi?, si relatia dintre Uniunea Europeana, Parlamentele nationale si COSAC-ul in noul ciclu institutional, prezentata de Dubravka uica, Vicepresedinta CE pentru democratie si demografie si Mairead McGuinness, Vicepresedinta PE responsabila pentru relatia cu parlamentele nationale.
In interventia sa principala din primul panel al conferintei, presedinta CAE Senat a evidentiat faptul ca se implineste un an de zile de la Presedintia Romaniei la Consiliul UE si ca Presedintia Croatiei impartaseste in mare masura prioritatile stabilite de Presedintia Romaniei. Gabriela Cretu a apreciat cooperarea dintre cele doua presedintii in pastrarea pe agenda a unor provocari care inca nu au fost solutionate corespunzator, precum coeziunea, reducerea inegalitatilor si sprijinirea financiara adecvata a acestor obiective.
De asemenea, presedinta CAE a subliniat ca mijloacele de atingere a obiectivelor comune trebuie alese cu grija, argumentand ca tratarea pietei unice ca scop in sine a dus la inegalitati sociale si teritoriale. Ni s-a spus ca, atunci cand piata de capital va fi finalizata, capitalul va curge din tarile sarace catre cele bogate, in aceeasi masura in care a avut loc si migratia creierelor si a fortei de munca, iar acest lucru este bun. Bun insa pentru unele tari, rau pentru altele. Diferite realitati au nevoie de solutii diferite: pentru a contribui cu intreaga lor capacitate la viitorul nostru comun, cei din urma au nevoie de sprijin pentru reducerea decalajelor, asa cum se asteptau atunci cand si-au deschis pietele, a declarant Gabriela Cretu.
In a doua sesiune, interventia presedintei CAE s-a centrat pe nevoia de a proteja legitimitatea si reprezentativitatea institutiilor europene si a celor nationale, spunand ca am fost martorii unei competitii divizate intre Parlamentul European si parlamentele nationale, ca si cum acestea nu reprezinta interesele acelorasi cetateni. (…) Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetatenii de un ideal care sa-i tina uniti. Dupa razboi, pentru generatiile mai varstnice, pacea a fost un astfel de ideal. Salvarea unei monede euro pe jumatate finalizata sau a bancilor, cand acestea sunt in pericol, nu pot fi insa acel ideal. (…) Partidele politice trebuie sa-si ia in serios rolul de integrare a vointei politice in societate si de a pune la dispozitia cetatenilor un proiect de viitor coerent si un nou secol 21.
Din delegatia Senatului Romaniei a mai facut parte senatorul Gabi Ionascu, membru al Comisiei pentru afaceri europene.
Presedintia Consiliului UE a fost preluata pentru prima oara de Croatia, iar cele patru domenii prioritare sunt: o Europa care dezvolta, o Europa care conecteaza, o Europa care protejeaza si o Europa influenta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.