Frigul face ravagii: aproape 1.600 de viroze si pneumonii!

0
697

• In ultimele doua saptamani, putin sub 1.600 de persoane din judet au fost diagnosticate cu viroze respiratorii si pneumonii, cele mai multe fiind in a doua saptamana din ianuarie. Desi in ultima saptamana din decembrie au fost luate in evidenta doar 318 cazuri, specialistii atrag atentia ca cifra nu e reala, intrucat liberele de Craciun si Anul Nou au tinut inchise policlinicile si cabinetele medicilor de familie care diagnosticau infectiile respiratorii. Pana in acest moment, nu s-au semnalat cazuri de gripa in judet.

In intervalul 31 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, adica in decurs de doua saptamani, medicii din judet s-au confruntat cu 1.597 cazuri de infectii respiratorii, dintre care 1.313 au fost viroze si 284 pneumonii. Comparativ cu situatia raportata la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui in ultima saptamana din decembrie 2019 (23-29 decembrie), cand au fost 249 cazuri de viroza si 69 cazuri de pneumonie, se constata o „explozie” a imbolnavirilor. Insa medicii specialisti spun ca nu este reala, ci doar ca, in ultima saptamana din decembrie, cand cetatenii au avut liber de Craciun si de Anul Nou, nu s-a lucrat in ambulatoriile de specialitate si in cabinetele medicilor de familie, asa ca numarul pacientilor diagnosticati este extrem de mic. Chiar daca oamenii s-au imbolnavit, au luat cu asalt farmaciile si s-au tratat singuri.

Revenind la situatia intocmita de DSP Vaslui pentru saptamanile 31 decembrie – 12 ianuarie, trebuie spus ca doar o mica parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afectiuni ale cailor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 136 dintre cele cu viroze si 122 dintre cele cu pneumonii. La viroze, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat la grupele de varsta 5 – 14 ani (393 cazuri), 2 – 4 ani (263 cazuri) si 15 – 49 ani (240 cazuri), ponderea internarilor fiind in randul copiilor. In ceea ce priveste cele 284 de pneumonii raportate de la inceputul anului, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat in randul persoanelor de peste 65 de ani (66 cazuri) si la grupele de varsta 15 – 49 ani (72 cazuri) si 50 – 64 ani (72 cazuri), si in randul persoanelor de peste 65 de ani (45 cazuri). In privinta internarilor, se poate spune ca nu se constata diferente foarte mari intre o grupa de varsta si alta.

Din fericire, pana acum nu au fost inregistrate cazuri de gripa la nivelul judetului. Pentru sezonul rece 2019-2020, Ministerul Sanatatii a repartizat judetului Vaslui 37.880 doze de vaccin antigripal. Din total, pana pe 5 ianuarie au fost administrate, in special prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, 37.398 doze.

Recomandari pentru sezonul rece

Medicii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada, sa respecte masurile de igiena personala precum spalarea cu apa si sapun a mainilor sau folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, pentru a preveni imbolnavirile prin afectiuni respiratorii, in special gripa. De asemenea, trebuie sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, dar si sa consume cat mai multe fructe, legume si alimente bogate in proteine.

„Pentru a preveni aparitia si extinderea infectiilor respiratorii si a gripei, recomandam populatiei sa evite contactul cu persoanele bolnave si zonele aglomerate, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig. De asemenea, recomandam consumul de alimente bogate in proteine, fructe si legume si, nu in ultimul rand, vaccinarea antigripala mai ales a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special gripa. In cazul alterarii starii de sanatate, sa se evite automedicatia si se recomanda prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.