Fostul primar din Gagesti, trimis in judecata de DNA pentru fraude cu fonduri APIA

0
1629

• Fostul primar din Gagesti, mama lui si firma administrata de aceasta, al carei obiect de activitate este cultivarea de cereale si legume, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, dupa ce, intre anii 2012-2017, ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) documente si declaratii false pentru a beneficia de fonduri in mod ilegal.

La finele anului trecut, mai exact pe 18 decembrie 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor Tiberiu-Lorin Coatu (fost primar si actualmente consilier local al comunei Gagesti) si SC Agro Lory-Tym SRL prin administrator Rozica Coatu (mama ex-primarului) pentru fapte de coruptie. Firma are drept obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase, iar procurorii DNA cred ca, intre anii 2012-2017, administratorul ar fi depus acte false pentru a beneficia de fonduri ilegale de la APIA.

Astfel, dupa cum se arata in rechizitoriul intocmit de procurori, Rozica Coatu, administratorul firmei ar fi comis urmatoarele infractiuni: participatie improprie la infractiunea de fals intelectual; folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata. La randul sau, agentul economic a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la infractiunea de fals intelectual si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata.

„In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada 2012-2017, administratorul SC Agro Lory-Tym SRL ar fi depus cu rea-credinta la APIA mai multe documente si declaratii false, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plati directe, pentru o suprafata de teren pe care nu o detinea in realitate. Documentele respective ar fi fost obtinute de inculpat prin determinarea reprezentantilor primariei comunei Gagesti, judetul Vaslui, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, sa ateste, fara vinovatie, in cuprinsul unor adeverinte si al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arenda, faptul ca respectiva societate detinea o suprafata de teren mai mare decat in realitate. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 8.635 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Potrivit acestora, in cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. Dosarul a fost inregistrat la instanta de judecata pe 18 decembrie 2019 si are ca obiect infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000) – art. 18 indice 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.